Афганистан увеличава производството на опиумен мак

Вземаме всички мерки, уверява министърът за борба с наркотиците
Обновена: 13 апр 2015 10:33 | 13 апр 2015 07:49, Красимир Ангелов
24
Афганистан увеличава производството на опиумен мак
Снимка: Reuters

Поради политическата нестабилност в Афганистан, тази година площите, засети с опиумен мак, са се увеличили със 7 процента, заяви и.д. ръководител на афганистанското министерство за борба с наркотиците Харун Рашид Шерзад, цитиран от ТАСС.

Посевите с опиумен мак заемат 224 хиляди хектара в 132 провинции на страната, най-вече в южните провинции Кандахар, Фарах, Немруз и Хелманд, уточни той.

"Ние вземаме всички необходими мерки, но те изискват време и значителни ресурси", изтъкна министърът. "Вече успяхме да очистим от мака няколко стотин хектара в южен Афганистан", добави той.

Министърът отбеляза, че ръстът на маковите плантации е свързан с нестабилната обстановка в страната. Политическата и икономическата криза, както и проблемите в областта на  сигурността, значително ограничиха ефективността в работата на афганистанските власти в това направление, добави той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Почти 80% от износа е за Русия. Сша за това само дето не ходят да го торят. Много гадно оръжие е дрогата.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те произвеждат, а кой го изнася и разпространява, с тези мръсни пари за какво се плаща?! Кой е там сега в качеството си на умиротворител? С чии самолети се изнася тонове дрога? Нали не вярвате, че афганистанците това закусват, обядват и вечерят?
9
0
 
2
 
! Отговори
Вуте преди 9 години
До #6: Това е по данни,предоставени от самите производители и дилърите.
8
1
 
5
 
! Отговори
талибан преди 9 години
Американците с цел дестабилизират страните от Близкия изток - "Разделяй и владей". Мак, петрол, полезни изкопаеми, всичко е под техен контрол само и единствено, когато държавите са слаби и разпадащи се. Тяхната цел е да създават несигурност, а не сигурност за да могат да прокарват политиката си на разграбване на региона.
7
2
 
7
 
! Отговори
vlady преди 9 години
Браво на Афганистан. Дано увеличат оше повече производството на кифлички светът има нужда.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При талибаните всички полета с опиумен мак бяха унищожени.След като САЩ окупираха Афганистан полетата с опиумен мак разцъфтяха.Нещо подобно се е случило през 19 век с участието на Англия и Китай(1839-42)-китайския император забранява производството и продажбата на опиум,след което Англия,лидер в търговията с опиум по това време,напада Китай заради тази забрана.Така са създавани основите на съвременната демокрация през 19 век,както се вижда и днес демокрацията настъпва по същия начин.
5
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
някой да е чул че бомби се хвърлят върху маковите полетасега разбрахте ли че парите от наркотика и оръжието ще назначат следващияпрезидент на сащ
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DOBRA REKOLTA ZA IZNOS NA ZAPAD I USA.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Увеличението в пъти беше когато САЩ нахлуха в Афганистан. Ако сега сте го прозряли сте слепци. Сега великите миротворци от САЩ контролират 100% производството и пласирането на наркотиците. За това се правят опити да се узаконят и наркотиците у нас.
2
0
 
11
 
! Отговори
истина преди 9 години
Полицията на България като главен ДИЛЪР НА ДРОГА желае по голямо количество опиати... Наркоманите се увеличават и полицаите на България стават по богати...
1
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бързат, на ЦРУ-то спешно им трябват пари. И "омиротворяват" само територията с опиум.