Свалените символи

Премахването на статуи продължава да е емблема за всяка голяма промяна
Обновена: 13 апр 2015 19:02 | 13 апр 2015 19:00,
64
Свалените символи
Снимка: архив, Reuters

През седмицата ръководството на Университета на Кейп Таун взе решение да премахне статуята на британския колонизатор Сесил Роудс след едномесечни масови протести на студенти. Учащите настояваха, че този бронзов монумент е символ на потисничеството на белите колонизатори срещу местното население.

В крайна сметка след гласуване най-старият южноафрикански университет остана без този паметник. Правителството подкрепи стъпката, но редица организации за защита правата на бялото население застанаха срещу решението, определяйки го като “незачитане на историческо наследство”.

БиБиСи прави преглед на сходни събития, при които монументи са били сваляни и премахвани, защото са били символи на диктатори и тяхното управление. 

През 2003-а година американските танкове навлязоха в Багдад, а режимът на Саддам Хюсеин беше свален от власт. На централния площад в иракската столица хората излязоха да празнуват края на управлението на Саддам.

В символ на тази радост се превърна ситуация, която обиколи всички телевизионни канали по света и ще остане в историята като един от най-запомнящите се моменти в първите часове сред края на ерата “Саддам Хюсеин”. 

Иракски мъже се опитваха да свалят огромна статуя на доскорошния диктатор, но така и не успяваха. Тогава се намесиха американските войници, които използваха бронирана машина, за да съборят монумента. Впоследствие главата на статуята беше “откъсната” и влачена по багдадските улици от местни жители – мъже, жени, деца.

Подобно участ имаше и статуя на Муамар Кадафи. Преди 4 години бунтовниците превзеха комплекса в Триполи, откъдето полковникът дълги години диктуваше съдбата на народа си. Едно от първите действия на бойците от съпротивата, стъпили в доскорошното владение на клана Кадафи, беше да “обезглавят” монумент на сваления лидер и впоследствие дълго време да ритат “металната” глава по улиците на Триполи.

Символичен акт на неприязън към политически строй видяхме и в края на 2013-та година в Европа. Антиправителствени протести избухнаха в Киев след отказа на правителството да приеме спогодбата за членство в Европейския съюз.

Демонстранти, настояващи за поглед на запад, а не към големия брат Русия, атакуваха монумент на Ленин и го разрушиха с чукове. Подобен израз на силни емоции последва и в редица други украински градове. В обект на атака отново се превърнаха статуи на Владимир Илич Улянов, по-известен като Ленин.

Друг виден функционер от Болшевишката партия е Феликс Едмундович Дзержински. Той е основател и пръв председател на Всеруската извънредна комисия за борба с контрареволюцията и саботажа при правителството на Съветска Русия – болшевишката тайна полиция. Именно тази комисия е предшественик на бъдещия Комитет за държавна сигурност на СССР, широко известен като КГБ.

Статуята на Дзержински на московския площад “Лубянка” пада в жертва на народното недоволство през 1991-ва година след неуспешния опит на службите да извършат преврат срещу съветския лидер, дал началото на перестройката, Михаил Горбачов.

При далеч по-недраматични обстоятелства е свалена статуята на френската футболна легенда Зинедин Зидан. Френски скулптор от алжирски произход решава да увековечи прословутия удар на Зизу с глава в гърдите на италианския защитник Марко Матераци по време на финала на Световното първенство през 2006-та година.

Монументът е разположен в катарската столица Доха, но се задържа само няколко седмици. Скулптурата предизвиква гнева на крайноконсервативни мюсюлмани, които надигат глас срещу идолопоклонничеството. И статуята е свалена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: премахване на статуи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до Слава Росии-----------------------------------------------------------------------...в тоалета съм...точно за това си мислех....
33
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слава России!
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До страничен наблюдателКраставото куче (собака) спи най-сладко когато лиже рани от камшик. И те са така :)
31
6
 
8
 
! Отговори
страничен наблюдател преди 9 години
Момчета, тези червени *** ви смачкаха за секунди. Мой съвет към вас е:Помолете им се. Но руси на сълзи не верют. А може с несколко хиляда доларов да ги усмилиге нещо но пак не верю не многа лесно. Ето руси. Не знаю! Спите рибята! И утра Сорос денги на вас няма да даде! Сорри!
30
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Василев, ... аз не пиша "слава на Америка", а ТИ пишеш "слава на русия", усещате ли разликата ?Василев, ... това е *** въпрос, или си глътна комунистическата граматика ?
29
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България вън от ЕС и НАТО! Нашето място е до Москва!............ТВОЕТО място е на кучето в XXX ...където и се намираш всъщност !
28
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Василев, ... аз не пиша "слава на Америка", а ТИ пишеш "слава на русия", усещате ли разликата ?
27
7
 
29
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
България вън от ЕС и НАТО! Нашето място е до Москва!
26
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименПитай агент Карак - мазния комунистическо масонски доносник!Той ще ти каже...ако се е прибрал от Австрия
25
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
червени, комунистически червеи ... слагайте минуси сега, въшки !
24
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А свастиките кога?Свастиките на батака и другите прокомунистически бандитски шайки!Сърпове чукове и куки
23
5
 
32
 
! Отговори
Василев преди 9 години
Слава России!
22
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А масонските и илюминатски знаци в България кога?............ако имаш предвид Альоша, паметника на червената армия и бузлуджа - СКОРО !!!
21
31
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Россия несет прямую военную угрозу европейской безопасности. Что заставило министров обороны страны Северной Европы принять столь жесткий меморандум
20
4
 
45
 
! Отговори
Василев преди 9 години
БЪЛГАРИЯ В РФ!ПУТИН НАШ ПРЕЗИДЕНТ!
19
6
 
3
 
! Отговори
Дніпро - 1 преди 9 години
В Украйна вече болшевишката идеология е приравнена към хитлеризма, хората преди два дни срутиха няколко паметника на московски болшевики в Харков.ХРИСТОС ВОСКРЕС БРАТIВ !
18
5
 
6
 
! Отговори
по стъпките преди 9 години
Пороченко е тръгнал по стъпките на Хитлер. И живота му ще приключи като на Хитлер.
17
2
 
2
 
! Отговори
Историк преди 9 години
Най- смешният случай: Гугъл- "Украинцы сбросили памятник человеку, подарившему им полстраны" Има и цветна карта на всички подаръци, за да се образува Украйна.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Стар виц:Какъв е вкуса на върха на езика ти, дрогарю?Понастоящем
15
14
 
6
 
! Отговори
СЛАВА УКРАЇНІ преди 9 години
Украйна пази в момента източната граница на Европа от евразийските орди.