Премиерът на Южна Корея подава оставка заради подозрения в корупция

Скандалът разклаща още повече доверието в президента на страната
21 апр 2015 08:15, Елка Василева
7
Премиерът на Южна Корея подава оставка заради подозрения в корупция
И Ван Ко. Снимка: архив, Reuters

Премиерът на Южна Корея И Ван Ко обяви, че подава оставка заради подозрения в корупция, предадоха световните агенции.

Това стана след настояване на основната опозиционна партия Нов политически алианс за демокрация. Президентката на страната Пак Гън Хе е на обиколка в Латинска Америка и когато се върне, ще реши дали да приеме оставката.

До нея се стигна, след като Сун Вон Джон, бивш директор на фалиралата компания БТП, беше намерен обесен в дома си в Сеул на 9 април. В джоба му следователи откриха списък с имена на 8 политици, сред които премиерът и началникът на канцеларията на Пак. Срещу тези имена бяха записани суми и се предполагаше, че това са платени подкупи.

Бизнесменът беше заподозрян, че е подхранвал черна каса със средства, отклонявани от сметките на компанията си, за да купува политици и чиновници. Той се самоуби малко преди да бъде разпитан от прокурори. Преди две години той разказа пред местен вестник, че е дал 30 милиона вона /25 500 евро/ в брой на И Ван Ко, който по онова време се бореше за депутатско място. И Ван Ко отхвърли тези твърдения.

Скандалът разклаща още повече доверието в президентката Пак. Общественото одобрение за нея рухна след потъването на ферибота Севол преди година, в което загинаха 304 души, от които повечето ученици.

Пак Гън Хе редовно е критикувана за неправилна преценка при  назначенията на министрите си. Няколко високопоставени служители бяха принудени да напуснат постовете си заради разкрития за техни предполагаеми измами.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: оставкаЮжна Корея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Judge Dredd преди 8 години
Ключовата дума тук е "подозрения". И при подозрения веднага се хвърля оставка. Скоро и у нас - ХААААХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХААХАХА...Хора, Румъния вкарва политици в затвора, ние не. Ама те почнаха с "бързо прозводство" с първи "ползватели" Чаушеску и жене му ;)До ю ундерстанд ми? ;)
3
0
 
0
 
! Отговори
Иванко-корейско чудо преди 8 години
С такива хора се гради икономика, съперничеща си в електрониката с US, а в автомобилостроенето с Германия. Корея надминава Япония по ръст на БВП. Ако се обединят двете Кореи става страшно, ще надминат и Китай. И защо се случва това? Такива "подкупи" са в ресора на ало-измамниците у нас-ще ги съберат от 3 бабички. Нека не се сравняваме -нихилистични мръзльовци и морала на други нации. Помните ли корейските студенти? А гледали сте корейски филм? Гледайте "Адмирала". Този път браво за статията.
2
0
 
1
 
! Отговори
ех преди 8 години
В германия Последния президент също си подаде оставката преди 3 години заради подозрение за корупция че е взел една къща с намаление а къщата е една наистина скромна за Немските стандарти.България ще се оправи когато последния човек живял през комунизма си замине от този свят.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
този премиер трябва да е голям балък. Да захвърли далаверата само за едно подозрение. Защо не правят кръжоци по обмяна на опит. Да се научи как се правя работите. Я, у нас, и доказателства да се извадят, пак нищо не става.