Гърция сякаш си издейства повече време

Европейските партньори се отказват от поставения досега срок за предоставяне на списък с реформи
Обновена: 22 апр 2015 13:07 | 22 апр 2015 12:00, Бойчо Попов
7
Гърция сякаш си издейства повече време
Снимка: Reuters

 За пореден път Гърция получава повече време. Договореното през февруари изискване до края на април да бъде представен пълен списък с плановете за реформи на Атина, вече може да бъде трудно изпълнено, заяви късно във вторник представител на Еврогрупата в Брюксел. Резултатът: европартньорите се отказват от спазването на срока и дават на Атина повече време, предава DPA.

По-важен продължавал да е друг един срок – до 30 юни, след който се слага край на четиримесечното удължаване на програмата за гръцката помощ. Без споразумение за списъка с реформи не могат да се отблокират около 7,2 млрд. евро от последния транш. При реформите става дума преди всичко за засилване на борбата срещу укриването на данъци и приватизацията на летища и пристанища.

„Ние все още сме значително далеч, преди да можем да посочим, че се вижда резултат", заяви източникът по повод на експертните преговори по реформите. Финансовите държавни секретари на 19 страни от еврозоната ще обсъдят по-късно днес в конферентен разговор отново ситуацията. Гърция ще е тема и на срещата на финансовите министри от еврозоната в петък в Рига – специални споразумения обаче там не се очакват.

Председателят на еврогрупата Йерун Диселблум обаче вижда напредък в преговорите за пакета от реформи. Едно споразумение с партньорите от еврозоната все още е възможно да се сключи до края на април, заяви холандския социалдемократ във вторник в Хага, според информационна агенция ANP. „Ако е необходимо, ние ще добавим няколко допълнителни седмици".

Диселблум обаче предупреди, че разговорите стават прекалено дълги. Ситуацията е трудна за гърците, поясни ръководителят на финансовите министри от еврозоната.

След като по-рано през миналата седмица рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи още кредитния рейтинг на Гърция до клас „ССС“, Атина най-вероятно няма да успее да обслужи заемите си, ако не бъде постигнато споразумение до средата на май.

Представители на еврозоната продължават да изразяват загрижеността си, че Атина търси политическо споразумение на министерско ниво, без да се ангажира по-сериозно със заключенията на кредитните наблюдатели от МВФ, ЕЦБ и Европейската комисия. Споразумение между гръцките власти и международните кредитори първо трябва да се постигне на ниво служители, преди финансовите министри да одобрят договора.

Затъналата в дългове Гърция се насочва след години на прекомерен дефицит към нормални нива. Атина е намалила през 2014 г. своя бюджетен дефицит до 3,5 на сто от брутния вътрешен продукт след 12,3% от БВП по-рано, съобщиха от европейската статистическа служба Евростат в Люксембург. Европейската комисия първоначално очакваше още по-добро ниво от 2,5%. В момента обаче страната няма защо да се тревожи за последствия заради дефицита, защото при условията на сегашното наказателно производство от Брюксел Атина има срок до 2016 г., за да отговори на Маастрихтските изисквания за дефицит от 3 на сто.

Повече по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: икономиката на Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
3
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Браво на гърците. Гледайте и се учете или разчиствайте територията за нов обитател.
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TAKA SE RABOTI V ES KAKTO V KOLEKTIVNATA RABATA,ANE KATO NASHITE PRODAJNICI I TOVA MI BILE DARJAVNICI
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
:)гърците явно добре владеят византийската дипломация - протакане до забрава....
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
проспаха олигархията, така както в момента я проспиват и у нас. това ще довърши не само европейския съюз, но и капиталистическия строй като цяло. очевидно е, че хорската лакомия граници няма.