Руски хакери с достъп до кореспонденцията на Обама

Имейлите не били засекретени, но пробивът бил "досаден"
26 апр 2015 09:08,
45
Руски хакери с достъп до кореспонденцията на Обама
Снимка: Reuters, архив

Руските хакери, пробили миналата година защитата на компютърната мрежа на Белия дом, са получили достъп до незасекретени имейли на президента Барак Обама.

Това писа вчера "Ню Йорк таймс", цитиран от световните агенции.

Вестникът се позовава на източници от администрацията, според които няма доказателства за проникване в акаунта на Обама. По думите им обаче хакерите са могли да прочетат някои от комуникациите на президента, пише БТА.

По-рано този месец Белият дом потвърди за хакерския пробив през миналата година, като подчерта, че не е засегната класифицирана информация. Но "Ню Йорк таймс" пише, че пробивът  е бил "далеч по-досаден и обезпокояващ, отколкото е било признато публично".  

Междувременно стана ясно, че Съединените щати са отблъснали атака на руски хакери тази година, които проникнали в несекретна мрежа на американската армия, предаде Ройтерс. За инцидента съобщи американският министър на отбраната Аш Картър, изтъквайки нарастващата киберзаплаха и подобряващата се способност на САЩ да й отговорят.

Картър говори пред Станфордския университет, където заяви, че Пентагонът е готов да помогне за защитата на американските мрежи и да използва кибероръжие, ако това бъде необходимо.

В нова стратегия за киберсигурността на Пентагона Русия и Китай са посочени като страни, които са се сдобили с развити киберспособности и стратегии. За Иран и Северна Корея се посочва, че имат "по-слабо развити киберкапацитети", но открито враждебни намерения по отношение на американските интереси, посочва агенцията, която е получила копие от документа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ех, че лоши тия руснаци. Какво ли щеше да бъде ако Сноудън не се беше появил? То е ясно, че ЦРУ следи всички и всичко, но друго си беше "бивш" техен човек да го оповести на целия свят, нали? И ГРУ са мощна служба, но не виждам всяка година да започват нови войни, да организират бунтове, да свалят правителства, да подслушват премиери и президенти. Нека не забравяме, че не руските служби, а ЦРУ подслушваше Меркел, но скандала нещо се потули, защо ли?
2
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ са избили над 2млн. души в Близкия изток за последните 12 г. но за какво?През последните 12 г. в следствие на войните и операциите на САЩ в Близкия изток са убити над 2 млн. души. И най-тъжната равносметка, която Вашингтон и НАТО отказват да направят е, че оставиха Ирак в разруха, Ислямска Държава се надигна под носа им, а Афганистан се превърна в най-големия производител на хероин под окупацията на САЩ и НАТО и практически скоро пак ще е в ръцете на талибаните
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре !