В кои държави се пие най-много бира?

Първенците са чехи, ирландци и германци
9 май 2015 21:28, Екип на Investor.bg
22
В кои държави се пие най-много бира?
Снимка: Ройтерс, архив

Дори и в най-тежките си времена, едно от нещата, които хората винаги ще продължат да купуват и да консумират, е бирата, коментира CNBC. Кои обаче са нациите, които консумират най-много бира на глава от населението?

Не е изненадващо, че на челно място в класацията е Чехия. На глава на населението в страната се пада по 156 литра бира. Чехия е и първата държава в света със собствен музей на бирата, както и с първия учебник за правене на бира.

Второ място в класацията се отрежда на Ирландия със 131,1 литра бира на човек. Оригиналната пивоварна на най-известната ирландска бира, Guiness, има договор за наем за 9000 години за имота си с вечна цена за наема от 45 ирландски лири на година.

Челната тройка се оформя от Германия, където на човек се падат по 115,8 литра бира на човек. Страната става изключително популярна дестинация през есента заради своя Октоберфест. За първи път фестът се е състоял на 17 октомври 1810 г., като всъщност е бил сватбеното тържество на принц Лудвиг I и принцеса Тереза.

С почти еднакъв размер консумация на следващите места са Австралия и Австрия - съответно с 109,9 литра и 108,3 литра на глава на населението. През 1954 г. в Австралия Боб Хоук записва рекорд за книгата на Гинес, като изпива 2,5 пинта бира (около 1,5 литра) за 11 секунди. По-късно Хоук става министър-председател на страната.

Челните десет места се затварят от Великобритания, Белгия, Дания, Финландия и Люксембург. Според статистиките в Белгия има около 1 200 марки бира, като всяка една си има своя собствена специална чаша, в която се предполага, че трябва да бъде сервирана.

Според други статистики пък датчаните са едни от най-щастливите хора на света.

Дали има връзка между двете статистики, заключенията оставяме на вас.

Още новини четете в Investor. bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: бирадържави
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До: трезвеникаТоку-що врътнах 12 км. бягане за 49 мин.. Кажи къде да ти запиша снимка с картата и маршрута с разтоянието и времето, за да не кажеш, че пак лъжа! В момента пия второ двойно кафе и се чудя що кръвното ми не се качва над 125/80. Довечера съм на рожден ден и пак ще съм на 5-6 бири. Може и някоя ракийка да ударя за аперитив със салата. Не се хваля колко пия, защото никога през живота си не съм се напивал, но според някой съм алкохолик. Пия докато ми е хубаво, т.е.с мярка без наливане
15
2
 
4
 
! Отговори
опса упса преди 9 години
Когато в една държава хората се хвалят колко велики пиячи са, значи не са на добре нещата. Защото когато имаш комплекси за избиване, или се наливаш до припадък и се показваш колко си велик, или пък си купуваш мощна кола, вдигаш 200 и вече всички ти се кланят като минаваш покрай тях. Но така, когато не го можеш в леглото, трябва все пак да покажеш по някакъв начин, че си мъж.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само за справка на трезвеника, който се е вживял в ролята на медиум и диагностик ще кажа, че в Бавария монасите от 1600 г. практикуват бирени пости. Консумират само бира по времето на тези пости. Интересно, как повечето от тях достигат преклонна възраст. Такива пости се практикуват не само от тях, но и от много хора, които странно защо са в отлично здраве. На базата на тези пости, много диетолози в света препоръчват бирена диета. Май искат да ни уморят тези хора, според форумния специалист...
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 14По 5-6 бири на ден и казваш на човек, че е алкохолик. Ти наистина не си в ред с главата. Все пак благодаря за диагнозите, които поставяш наред. Само нещо да не си пропуснал: за сега имам двойна увиснала брадичка, високо кръвно 180/120 (без хапове), подпухнало лице, и голяма корем. Сигурен съм, че нещо си пропуснал! Дай воля на фантазиите си! :)))Активно със спорт не бих казал, че се занимавам. Активно щеше да бъде, ако го правех всеки ден, а не периодично.Така, че и там сбърка.
12
2
 
14
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
А ти, пич, прочети внимателно следното:45 са си възраст, но само в държави като БГ. Защото в нормалните се женят на 40. Хазаинът ми си купи миналата година нова кола, на 77 е. Аз съм на 56 и бия колегата с 5-6 бири по всички показатели с изключение на висшите и фитнеса. Просто нямам нужда от фитнес. Веднъж годишно минаваме на задължителен медицински преглед от фирмата. Всички показатели са ми ОК. А за самолета.........питай жена ми, с 15 години е по-млада. Айде наздраве и със здраве!
11
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пич, ти откри нови измерения в медицината -алкохолик на 45 години занимаващ се активно със спорт.Хубаво поне че си вярваш сам. Жив и здрав!
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахаха, ти направо ме разби! :))) които гледат на ръка, повече познават от теб. Те поне на ръка гледат, а ти сигурно боб хвърляш! Явно боба ти е китайски и за това не те бива много във врачуването.Нещо да каже твоя боб за 2 пъти в седмицата кросче по 10 км., фитнес 3 пъти и плуване поне 1 път в седмицата, обикновено след фитнес. Снимки искаш ли, за да се увериш, че си в жестока грешка по отношение пиенето на бира? По твоята логика в Чехия, всички са много зле, понеже пият много.
9
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 12:От пиене на бира не ти е останало време да се погледнеш в огледалото.На 45 години имаш поне 160/110, да не кажем 180/120 (без хапове), лицетоти е подпухнало, имаш увиснала втора брадичка.За корема излъга.
8
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до: 8На 45 съм и засечка с вдигането на самолета не съм имал да чукна на дърво, кръвното ми е в нормите, имам завършени 3 висши, говоря 2 чужди езика, нямам бирено шкембе и пия по 5-6 бири всеки ден. Така е от поне 20 г. Преди това пиех предимно ракия и вино, защотот бирата не бе така разпространена. Не казвам, че е здравословно и правилно да се прави, но да правиш генерални изводи е меко казано тъпо.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ако това е повод за гордост...
6
1
 
13
 
! Отговори
д-р Радева преди 9 години
Не зная къде пият най-много бира и това е трудно да се засече точно и да се установи. Свидетел съм, че в Чехия и Германия, наистина се порка много бира. В Германия отивам да закусвам в един ресторан към 8 часа и гледам двама пенсионери мъж и жена около 70 годишни закусват и пият бира. В Чехия съм го виждал същото, но от мъже. Нормално е в тези държави да видите през деня млади момичета да се разкарват с бири в ръце и да си поркат все едно носят минерална вода. В БГ също много бира се пие.
5
27
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бирата и алкохола е за , които нямат никакви стремежии цели в живота. Така още на 35 години се превръщат в сбръчканичички с кореми, а на 40 вече кръвното им достига 180.Бирата е алкохол и то доста опасен. Това, че уринирате повече по време на пиене на бира обезводнява организма и въобще не освежавав горещините, а има противоположния ефект. Като прибавим калориитеи разните буклуци, които се слагат сега за консервиране, това излиза чиста отрова.Абе, всеки е свободен в избора си.
4
2
 
23
 
! Отговори
ФАКТ преди 9 години
Преди 4-5 години може би,работейки като сезонен работник на Черноморието ни,сутринта рано виждам две семейства-Чехи на средна възраст, си вървят на разходка из Ст.Несебър.Жените стискаха литровки PVC бира в ръцете си.На тая възраст да видите жени в БГ да пият бира сутрин рано? Къде са те,Къде сме Ние???
3
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ейй по нещо долнопробно да не сме на челните места.Ама тва е за бира ,за ракия брои ли се?
2
4
 
26
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
Статията е пълен ташшшш....ак. Аз съм в Испания и само моята консумация е достатъчна да сме на първо място.
1
4
 
43
 
! Отговори
<><> преди 9 години
156 литра бира на година ? Тука толкоз ракия се пие :)