Москва през 2025 г.: Виждам не един, а два града!

Борис Акунин описва два сценария за бъдещето на Русия
10 май 2015 13:15, Екип на Investor.bg
145
Москва през 2025 г.: Виждам не един, а два града!
Снимка: Архив Reuters

Когато китайската династия Мин за пръв път се докосва до новата нация на северната си граница – Русия, ръководителите в Пекин я наричат "непредсказуемата страна".

Да, Русия е непредсказуема. През целия си живот, и то съвсем до скоро, живях в столицата. Но на простичкия въпрос какво ще представлява Москва след 10 години, толкова кратък период от време, честно казано не мога да отговоря, пише в анализ за Politico.eu Борис Акунин*.

Може би държавният символ на Русия – двуглавият орел, може да обясни отчасти несигурността ми. Обърканият мутант не знае в коя посока да погледне, дали на Изток или на Запад, и продължава да се опитва да лети в две противоположни посоки.

Започвам с този преамбюл, чувствайки, че трябва да обясня защо, когато в съзнанието си свържа името Москва с цифрата 2025, виждам не един, а два града. Наричам тези два въображаеми града в не толкова далечното бъдеще Москва-1 и Москва-2.

Москва-1

Това е бъдещата Москва, ако нещата продължат да се развиват по начина, по който се случват от март 2014 г. насам, когато Русия започна бързо да се придвижва към изолация.

Представям си, че пристигам в столицата след дълго отсъствие. Не съм я посещавал през последните 10 години, защото съм обявен за предател и враг на народа, но напоследък атмосферата се е разведрила. Идвам като гост на Комитета за културни връзки със сънародниците. Нямам търпение да видя отново родния си град.

Не ми е трудно да си представя Москва-1. Бил съм там и преди. Израснал съм по времето на СССР, а спомените ми са все още ярки. Чувствам как времето се е деформирало и сме скочили обратно в миналото.

Строгата гранична охрана се опитва да провери паспорта ми чрез остаряла компютърна система, но автономният Руснет не работи както трябва, затова трябва да почакам няколко минути под благосклонния поглед на Великия водач – огромният му портрет виси в будката. Докато през последните десет години аз съм остарял, Великият водач става все по-млад. Челото му е гладко, а пагоните му блестящи.

Посрещнат съм от гида си, който първоначално подхожда с предпазливост, но след това се успокоява. Шептейки, за да не ни чуе шофьора, той ми разказва нов виц как Великият водач се среща с Великия водач на Северна Корея на летището, целува го, после му помахва за дълго довиждане. Когато го питат защо, той отговаря замечтан: "О, каква целувка беше!". Усмихвам се тъжно. Чул съм вица половин век по-рано, като герои в него са Брежнев и Хонекер, тогавашният лидер на Германската демократична република.

Шумният седан Волга дрънчи по дупките на асфалта. Занемарените улици са маскирани от безбройните плакати, оранжево-черни и бяло-синьо-червени. Няма търговски реклами, само лозунги и потрети на Великия водач. Виждам го на кон, в кабината на изтребител, заобиколен от щастливи деца, ръкуващ се с благодарен пенсионер.

В залата на хотел Интурист, докато гидът ме регистрира, млад мъж ме дърпа за ръкава. Иска да ми продаде рубли на пет пъти по-добър курс от официалния.

Тръгвам по улиците, където съм живял толкова много години. Къщата, където беше старият ми апартамент, не е ремонтирана. Огромните стари климатици са все още там, покрити с прах.

Минавам покрай бившия Музей на толерантността, сега Музей на патриотизма. После виждам дълга опашка пред хранителен магазин. Прочитам надписа на вратата: "Китайско телешко в консерви! Максимум по две консерви на клиент. Купоните за храна не важат".

Обратно в хотела си гледам новините. Всичко е свързано с втория процес срещу скандалната "Банда Медведев". Бившият президент и министрите му признават, че са агенти на ЦРУ и практикуват незаконни хомосексуални действия. Молят се за помилване. Ако се съди по тона на репортажа, няма да го получат.

Изтръпвам. Отварям хладилника и изпивам всичко, което намирам там: отвратителното бренди Дагестан и водка Путинка.

Москва-2

Ако животът в страната ми се върне обратно към нормалното (в което се надявам), мисля, че до 2025 г. Москва ще бъде най-интересното място на света. Не най-красивият, най-богатият или най-удобният град, но град, пълен с енергия.

Това не е просто пожелание, а законите на физиката. Под "нормално" имам предвид свобода. Когато голяма държава се освободи от дълъг период на подтискане, все едно се е освободила пружина. Въздухът вибрира от адреналин, всичко се движи, всичко се променя.

Изтичането на мозъци от миналото десетилетие се е трансформирало в привличане. Професионалисти, предприемачи и интелектуалци се връщат в родна Русия. Тук са вече големите пари, тук се случват нещата.

Няма да забележа как градът се е променил, защото ще съм там през тези цели десет години. Като писател се наслаждавам на енергията и свежестта. Пиша различно през 2025 г. и не обичам да препрочитам старите си творби. Това е друга Русия, друга Москва, друг аз.

Днес е 22 април 2025 г. Осъзнавам, че е рожденият ден на Владимир Илич Ленин. Спохожда ме внезапна идея. Защо не посетя мавзолея му? Не съм го правил от детството си.

Пътят до там е дълъг, защото мавзолеят е махнат от Червения площад преди много време. Сега е основната атракция в "Съветска земя", парк в покрайнините на Москва, където са преместени всички монументи от тоталитарно време, един вид исторически Дисниленд на отминалата епоха. Вървя по алеите сред Лениновци, Сталиновци, Дзержинсковци, Свердловци, весели миньори и здрави колхозници, спомени от времето, когато бях млад пионер. Има и бронзова статуя на Путин в екип за джудо от преди 20 години.

Това ми напомня, че не искам да изпусна пресконференцията, затова бързо се запътвам към вкъщи.

Джудистът тъкмо е освободен от затвора, където е излежал само половината от присъдата си. Гледам набръчканото му лице на екрана на телевизора. Казва, че няма намерение да се връща към политиката. Иска да прекара цялото си време с децата си, да компенсира годините на отсъствие. Няма да разкрие авансовата сума, която е получил за бъдещите си мемоари.

Не е честно, мисля си със завист. Мемоарите на този гадняр със сигурност ще станат международен бестселър, докато моите книги не се продават изобщо. Наистина пиша различно сега, по-добре от преди, но младите хора смятат, че съм писател от миналото. Казвам си, че бъдещите поколения ще ме преоткрият, но знам, че няма да го направят.

Знам, че в реалността нещата обикновено свършват някъде между блестящото бяло и мрачното черно, някъде в сивото. Но не и този път. Няма сиви нюанси в Москва от 2025 г. Ще бъде или единият, или другият изход. Ще видите.

* Борис Акунин е псевдоним на Григорий Шалвович Чхартишвили, писател, есеист и преводач на художествена литература.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
5
 
3
 
! Отговори
Антикомунист преди 8 години
"Моя съседка за 7 години трудов стаж в Русия получава 124 долара пенсия, в същото време за трудовия си стаж от 35 години в България пенсията й е 230 лева. Сами сравнете разликата в стандартите."Тези небивалици можеш да ги разправяш на някой откачен ненормален пенсионер и *** като тези които пишат по-долу. Един нормален човек веднага ще разпознае вонята на прогнил комунист която се носи от теб. Какво щастие е че Засега все още сме на правия път - обратен на Путиновия.
104
2
 
3
 
! Отговори
Идиотко преди 8 години
Отиди да живееш тогава в красивата Америка препратка предаване по Дискавъри ченъл " Наркотици ООД" в голямата красива капиталистическа и светла клоака, чийто най голям кредитор е лошия комунистически Китай, леле някой май беше казал че парите не миришът май а? Толкова сте глупави и едните и другите и русофили и русофоби, че спорите кое *** ухае на рози. И двете системи са скапани , но поне едната в чист вид се нарича "утопична" виж речника ако незнаеш значението на думата.
103
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 121Леле Умнико проверил ли си лично та да пишеш това или караш по инерция?Личен опит. Приятелче наполовина Руснак наполовина Българин. Беше в София десет години да учи и да избегне казармата в Русия(преди 10години). Сега живее в Подмосковието на 15 мин от Москва с Влак. В София има наследствен Апартамент и кола. Може винаги да си намери работа тук защото има ИТ сертификати. Но странно защо седи в Русия и неще да избяга в България? Нали уж в Рисия е от ЗЛЕ към Отвратително Лошо...
102
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
Леле колко провокативна статия. Аз ще кажа на Автора че е забравил че в Русия има КАПИТАЛИЗЪМ. Това означава че ако има ТЪРСЕНЕ се появява ПРЕДЛАГАНЕ. Примери колкото щеш и то само от последната година. Санкции - затваряна на пазарите на ЕС - ТЪРСЕНЕ - Турците предложиха зарзават Аржентина Месо ...Украйна спря всички двигатели за кораби и хеликоптери - Китай продаде двигатели за леките кораби и води разговори с немците за по-мощни, Рашките дострояват нов завод за вертолетни двигатели ...
101
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Моя съседка за 7 години трудов стаж в Русия получава 124 долара пенсия, в същото време за трудовия си стаж от 35 години в България пенсията й е 230 лева. Сами сравнете разликата в стандартите.
100
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците живеят като скотове, московчаните тоже. Русофилите трябва да ги пратят за по няколко месеца в Москва след което друга песен ще пеят.Е за троловете не се отнася.
99
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Излизайки от главна лъскава улица в който и да е американски град плюс Ню Йорк, те посреща миризма на урина и ***. И *** забавлявайки се да замерят с камъни уличните лампи.
98
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пълни глупости хахах пропаганда на макс, не можете да заблудите народа с евтините си статийки
97
2
 
10
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Това жидле Борис Акулин беше от първите които като се поразклати Съветския Съюз емигрираха в САЩ като жертви на комунизма. Макар че бяха се уредили в тази Москва като за вечно, провели най големия геноцид в историята пред който арменския и даже нашия български изглеждат като буря в чаша вода - избиваха 60 милиона руснаци, бели хора, християни. Веднага получиха много пари невъзможни за американците, къщи и традиционното за евреите паразитно съществуване. Сега се точат за обратен поход.
96
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей Руски прислуги и лакеи в този сайт само,каквото и да се кажа за България ,Европа или САЩ ,плюят,каквото и да се каже за Русия,*** ...,руски марионетки,срам за това ,че се наричате българи,вън от държавата България ,черногледци и предатели....
95
7
 
19
 
! Отговори
Асен преди 8 години
Поредната жалка статия. Тоя сайт се насира с пристрастността си, но като гледам коментарите, не са много заблудените читатели. Писателите са по-скоро заблудени :D
94
2
 
7
 
! Отговори
Спас преди 8 години
Тъкмо се канех да попитам кой е този Чекатило и видях най-отдолу обясненията!:))) Не е важно, какво ще каже бай Грую за МОСКВА, а хората!!! Този Чекатило не свири в селския хор, пък и е намерил лесен начин да си изкарва прехраната!:)))))))))))))))))) ....разпространявайки стари вицове!:)
93
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ха ха ха ха този им *** мамата:-) 2025 москва 1 - залагам цялото си имущество!!! жалко за хората! на путин му трябва война за да оцелее на власт! др вариант е мир и межднар съд за него!!!
92
4
 
19
 
! Отговори
морски преди 8 години
Слава на Русия!
91
2
 
3
 
! Отговори
край преди 8 години
Е па маани пиеньето тогава. Така ако продължаваш сичко че ти се струва двойно. Нема да можеш по мост да миниш - че падаш. Или па го засили - сичко да ти е тройно и тогава че си минааваш по средния мост.
90
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
propagandata vdiga oborotite. pishat se vse po-golemi gluposti. tazi statiya bie dori glupostite na elka vasileva.
89
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако тая глупост я е писал Акунин - много ми пада в очите! Някакво грузинско човече, писач на занимателни кримки, които се четат за да прочетем какво са написали руснаците. Сега като се е обявил против Русия - просто не ме касае този човечец просто - ще му забравя името/псевдоним за два дни и го няма - хоп! Изключителна тъпня, дъщеря ми в 7 клас ще напише по-добра ако се хване, просто унизително тъпо писанийце за промити мозъчета с 2-3 гънки хе хе хе
88
7
 
32
 
! Отговори
me преди 8 години
Абе бях в Москва преди няколко години, дупки по улиците нямаше, нито волги. Всичко беше лъскаво, чистичко и изключително скъпо. Сега чувам че и трите са се увеличили. Така че не знам за джудистът, но авторът нещо се е улял в опит да угоди на поръчителите. Ако го беше написал за селата и по-малките градове, да, може, там дупки има, сигурно има и някоя забравена волга. Ама точно за Москва...не е невъзможно, Русия е виждала и по-тежки мигове. Но те не бяха благодарение на "джудиста".
87
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Алекси КАТО СЕ Е ОЖЕНИЛ ЕДИН КНЯЗ ЗА БРАТОВ4ЕТКАТА НА ИНПЕРАТОРА И ДАВАЙ ТРЕТИ РИМ СМЕШНИ МУСКАЛИ
86
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2025 БОЛЕН ЩЕ БЪДЕ ОБЕСЕН ДО *** А КИТАЙСКОТО ЗНАМЕ ЩЕ СЕ ВЕЕ НА КРЕМЪЛ