Почина седмият турски президент Кенан Еврен

Той издъхна на 97-годишна възраст във военна болница в Анкара
10 май 2015 08:38,
35
Почина седмият турски президент Кенан Еврен
Снимка: БТА

Бившият турски президент Кенан Еврен, взел властта в страната с военен преврат през 1980 г. и управлявал с твърда ръка девет години, почина вчера на 97-годишна възраст във военна болница в Анкара, съобщи държавната информационна Анадолска агенция, цитирана от Франс прес.

Седмият турски президент почина снощи, след като в последните дни състоянието му рязко се влоши и той беше поставен на изкуствено дишане.

Местни медии съобщиха, че вътрешните органи на бившия президент са отказали и след почти 12-часови опити да го реанимират, лекарите констатирали смъртта му, посочва ТАСС.

Ахмед Кенан Еврен е роден на 17 юли 1917 г. в Алашехир, окръг Маниса, в семейството на турски имигранти от Балканите. През 1938 г. - годината, когато умира основателят на светската Турска република Мустафа Кемал Ататюрк - той завършва военно училище, а през 1949 г. военна академия. От 1958 до 1959 г. той служи в Турската бригада в Корея, а през 1964 г. е произведен в генерал.

Малко след като през 1978 г. оглавява генералния щаб на турските въоръжени сили, Еврен отправя първото си предупреждение към тогавашния премиер Сюлейман Демирел, когото смята за некомпетентен. Две години по-късно, на 12 септември 1980 г., той взема властта с преврат. Веднага след преврата Еврен подлага на гласуване авторитарна конституция, която действа и днес, макар и след множество поправки. На парламентарни избори през 1983 г. генерал Еврен е избран за президент, какъвто остава до 1989 г., когато се оттегля от политическия живот, за да се посвети на живописта във вилата си в морския курорт Мармарис.

Еврен оглавява третия преврат в Турция след тези през 1960 и 1971 г. Неговият обаче е най-кървавият - стотици хиляди души са арестувани, около 250 000 са осъдени, 50 затворници са екзекутирани, десетки умират в затворите след изтезания, а десетки хиляди са пратени в изгнание.

След конституционна реформа през 2010 г. Еврен губи имунитета си и през април 2012 г. заедно с бившия командващ военновъздушните сили Тахсин Шахинкая стават първите превратаджии, съдени за престъпления срещу държавата.
 
"Предпочитам да се самоубия, отколкото да ме съдят", казва той, след като през 2011 г. са му повдигнати обвинения. През 2014 г. Еврен получи доживотна присъда затвор. От 2012 г. беше на лечение във военната болница ГАТА. През 2013 г., давайки показания от болничното легло, Еврен, наричан "турския Пиночет", заяви, че няма угризения.

"Направихме това, което беше правилно по онова време, а ако трябваше и днес щяхме да направим преврат", припомня думите му Асошиейтед прес.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
5
 
! Отговори
x преди 8 години
Майка му е от Свищов а баща му от Прешево.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
през 2013 година Турция изплати на мвф последния си заем и ония полудяха щото повече няма да могат да рекетират държавата.Големите проблеми в Близкия Изток и вие ги знаете на какво се дължи араби срещу араби се избиват но третия печели.Не искам да обиждам никого от турските политици не искам и да изброявам някой хора по история са много велики,но действително ако погледнеш доста е преувеличено.Едно време дори и сега ако не слушаш какво ти казват правят ти майдан,но при турците не минава
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция едно време мина в тежки периоди и надали някоя държава е била като нея,и може би тях времена това всичко е било нормално и на Кенан Еврен се паднало да направи преврата.Но знам че в Турция имаше два полюса едните работеха за държавата,а другите за империалистите та същия период който изживява в монета България като в парламента не работят благото на страната и народа.Едно време Турция много скъпо плати на империалистите само за 30 години е платила над 1 трилион долара лихви
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вие нали сте християнска държава кое ви е светското,защо България е на това дередже и народа оглупял гладен и бос се чуди кой път да хване.Великия ви Т.Живков от него започна отпадъка на България,каквито фабрики останаха от него почти всичките работеха тогава на загуба.На всеки в празната тиква едно време та едно време,тогава българина свикнал малко да поработи и да лежи цял ден на сянката,да взима добри пари,да ходи 2-3 пъти на море охооо ще чакате много тия дни да се върнат без работа пари
13
0
 
6
 
! Отговори
real преди 8 години
Много ми прилича картинката на тогавашна Турция като нашата сега в момента. Жалкото е че не може да има втора част.
12
5
 
21
 
! Отговори
О.Р. преди 8 години
Мир на праха му.Един велик човек!Благодарение на неговото управление Турция остана светска държава.Който не е запознат нека знае че турската армия и специално гениралитетът са гарант на това Турция да остане светска държава и да развива западен модел демокрация.Не случайно сегашният им управник се старае да отнеме властта правомощията и превилегиите на военните.
11
6
 
17
 
! Отговори
до 11 преди 8 години
Да била като арабите кухата ти глава,кога България е била с векове напред от Турция,защо се излагаш!Всичко в България през комунизма се подържаше изкуствено и цели 2-3 пъти е фалирала,и къде ви е златния резерв който го имахте?
10
11
 
15
 
! Отговори
Трудовакъ преди 8 години
Армейски генерал Кенан Еврен направи много за Турция. Преди години и нашите генерали направиха същото на 19 май 1934 г., но без да убиват никого. С него си отива една забележителна епоха от съвременната история-на авторитета на турския генералитет и безумния, вледеняващ и влудяващ страх на продажната и корумпирана политическа класа от офицерите, респ. от Въоръжените сили. Дойде времето на псевдоавторитетите като Реджеп Ердоган, на фалшивите митове, на *** партии и на Ислямска държава. Жалко.
9
1
 
26
 
! Отговори
razgradski pop преди 8 години
Майка му е от Свищов...
8
2
 
18
 
! Отговори
blico преди 8 години
дядо Еврен е велик. Трябваше да отида на частни уроци при него да ме светне какво да го правя нашия тиквун тука,.....ама жалко.
7
2
 
20
 
! Отговори
Kening преди 8 години
Ашкосуун МАШАЛА......Кога нашия началник на отбраната ще каже на ББ че е некомпетентен КОГААААААААААААААААААААААААА??????????? ХАХАХАХАХА. Това е политик Това трябва да стане тук едно към едно ама едно към едно. Жалко че човека почина и не мога да го извикам.....
6
4
 
4
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 8 години
Къде сте бе, шахинлер, за да ви се подигравам?
5
10
 
9
 
! Отговори
ПРЕВРАТАДЖИЯТА преди 8 години
ЕВРЕН вместо да лежи в затвора - си отиде с почести. Ама така е в НАТО
4
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кенан Еврен е велик. Той подписа с тошо правския договор че турците в българия са ваши и не ни интересуват и веднага след това почва смяната на имената им.
3
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бил е много прав иначе Турция сега ще се да е като Сирия, Ирак, Либия такъв генерал трябва на България да изчисти нашата ***
2
12
 
9
 
! Отговори
tur4in преди 8 години
tozi raskata familiqta na Turciq
1
26
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Кенан ЕвреИн ... :)