"Путин. Войната": Докладът на Немцов за Украйна

Загубите на армията и бюджета на Русия заради Украйна
12 май 2015 12:10, Елка Василева
296
"Путин. Войната": Докладът на Немцов за Украйна
Снимка: архив, Reuters

Съратници на убития в края на февруари руски политик Борис Немцов са подготвили доклад "Путин. Войната", над който самият Немцов е започнал работа в началото на 2015 г.

Докладът ще бъде официално представен днес, а журналисти от РБК са се запознали с него предварително. От изданието съобщиха, че Немцов се е опитал да оцени общите загуби на армията и бюджета на Русия във връзка със ситуацията в Украйна.

Най-малко 150 руски войници са загинали в Украйна от август миналата година и още 70 в началото на 2015 г. - това сочи информацията на източниците на убития опозиционер.

За бойните действия от руския бюджет са похарчени близо 53 милиарда рубли, оцени директорът по маркоикономически изследвания във Висшето училище по икономика Сергей Алексашенко.

Освен това в доклада се посочва, че за издръжката на бежанците от Донецка и Луганска област от юли миналата година Русия е похарчила 80 милиарда рубли, а за година след присъединяването на Крим гражданите на Русия са изгубили два трилиона рубли от своите заплати и 750 милиарда рубли от спестяванията си.

В статията на РБК се посочва, че през февруари тази година с опозиционния политик са се свързали представители на роднини на загинали в Донбас руски войници и по-специално от Иваново.

„В материалите към доклада се казва, че роднини на загинали войници са потърсили помощ, за да получат обезщетения от министерството на отбраната. Те са разказали за масовата гибел на руски войници по време на лятното контранастъпление на опълчението край Иловайск и по време на зимните боеве за Дебалцево“, пише РБК.

Източници на убития опозиционен политик твърдят, че преди заминаването си за Донбас руските войници официално са се уволнявали от армията по искане на ръководството. Така се е укривало участието на военнослужещи в бойните действия, тъй като се получавало, че те са там като доброволци.

„С честната дума на командирите на войниците са гарантирало, че в случай на раняване или смърт на техните роднини ще бъдат изплатени обезщетения, съпоставими с тези суми, които са били изплащани през лятото на 2014 г.“, цитира РБК текста на доклада. Отбелязва се обаче, че в крайна сметка не са били изплатени никакви обезщетения.

Журналистите посочват, че роднините на войниците са се страхували да говорят публично за случващото се, тъй като били сплашвани с наказателно преследване. Като пример се посочва делото срещу многодетната майка Светлана Давидова, която беше заподозряна в държавна измяна. В крайна сметка обвиненията срещу нея бяха снети.

„Щом Немцов беше разстрелян пред стените на Кремъл, то с нашите подзащитни в Иваново могат да направят каквото си искат“, е заявил пред авторите на доклада позицията на роднините юрист, представляващ интересите на семействата на двама загинали десантчици.

Немцов: Само по този начин ще победим пропагандата

Докладът „Путин. Войната“ представлява изследване на 64 страници, в което се цитира информация от открити източници, както и лични данни на Немцов.

„Измислих както да се направи. Трябва да се напише доклад „Путин. Война“, той да бъде издаден в огромен тираж и да бъде раздаван по улиците. Да разкажем как Путин разпали тази война. Само по точи начин ще победим пропагандата“, цитира РБК думите на Немцов в доклада.

Съветът на Европа, НАТО, ЕС, Украйна, САЩ и редица други държави обвиняват Русия в подкрепа за сепаратистите и използване на редовната армия в бойните действия. Властите в Русия отхвърлят всички обвинения. Президентът Владимир Путин заяви, че руски войски на територията на Украйна няма. От Кремъл също многократно заявиха, че Русия не е страна в конфликта в Украйна. Жертва на военните действия в Украйна станаха над 6 200 души, над 15 000 души са ранени, пише NEWSru.com.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
2
 
12
 
! Отговори
EUSSR преди 8 години
ДО 186 Даскале , като чета коментарите то не повече от 10 - 15 процента са фенове набрюкселските чичковци с розовите бузки като тебе , така че не давай наклон нахората кой къде да ходи.
110
4
 
11
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Учителя 186Учителю нека да ти кажа малко статистика до 20141990 Рф има един милион негативен прираст на година. 2014 прираста е положителен - тоест раждат се деца. Дори САЩ с всичките зелени карти нямат положителен прираст на населението.Рашките имат безплатно здравно обслужване освен разни екстри като пластична хирургия.В тая криза дето САЩ им я стовари 2 пъти индексират пенсиите и се канят пак да го направят. По официални данни в РФ има поне 10мил гастербартери работещи легално ...
109
1
 
7
 
! Отговори
Дж преди 8 години
Американските партенки миришат най-хубаво
108
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Убитите руски войници доказват прякото участие на Кремъл във войната в Донбас
107
19
 
8
 
! Отговори
Учителя преди 8 години
Тук доста русофили се прехласват по Русия - колко хубаво било, колко много плащали. Ами ето добра възможност да се изнасяте натам. Какъв го дирите тук? Ние искаме Европа и западните ценности. Вие мятайте по една спаружена ватенка и ...към Масква :)
106
6
 
15
 
! Отговори
До 183 преди 8 години
По-добре на руски партенки, отколкото на чорапогащници за триполовите!
105
8
 
13
 
! Отговори
До 182 преди 8 години
Не знам как може да обсъждаме човек, за когото не знаем нищо? Чуйте самите руснаци, освен една групичка *** либерасти (не се учудвайте, и там ги има) НИКОЙ НЕ СЕ СЕЩА ДАЖЕ С ДВЕ ХУБАВИ ДУМИ ЗА този немцов! Колкото обичат у нас Костов, толкова и този! А всякакви разни писания, че те вече цяла година ВСИЧКИ ПИШАТ, И ТО САМО ГЛУПОСТИ, ЗА КАКВИ ЛИ НЕ РУСКИ ВОЙСКИ, НО ....БЕЗ ДОКАЗАТЕЛСТВА!!!!!!А измишльотини ....А между другото, КЪДЕ СЕГА Е КЕРИ? Елче, напиши с кого разговаря сега, и къде!
104
10
 
8
 
! Отговори
nemam nervi преди 8 години
Пфуууу размириса се на руски партенки
103
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
убийството на немцов е провокация,а сметките на русия за войната трябва да бъдат осребрени от главния виновник за украйна -САЩ.украйна е руска територия,такава държава не съществува и следователно това е вътрешна руска работа
102
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Убийството на Немцов било престъпление, казва 174-ти. Рядко съм срещал такова дълбоко прозрение. Браво.
101
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината е ,че където са нахлули евроатлантическите демократизатори ,то винагислед това са започвали граждански войни в тези страни - Либия ,Ирак ,Афганистан,Сирия. Украйна е последния им "демократичен" проект ,но там опита им да построятбази на НАТО под носа на руската мечка доведе до това ,да изкарат мечката от бърлогатаи сега не знаят как да я вкарат обратно в бърлогата.
100
7
 
11
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Какво толкова си мерите заплатите, това не го разбирам? Дори руските да са по-високи, това е страна с огромни ресурси. Мислите ли, че някой ще почне да ви храни от ресурсите си, ако му ближете Г3? Защото това предлагат русофилите...
99
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Убйството на Немцов е престъпление !
98
1
 
4
 
! Отговори
майорски преди 8 години
До Анонимен 168е пак е по еврино от в България ...стига да не сикаш да го пиеш на червения пощад...то и в София има места дето кафето е 8-10 лв!
97
4
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 168Москва е просто скъп град както и Питер. Гледай Средни цени за РФ.Ще ти обясня ситуацията така. София - Парка до нас кафето е 30ст. Витошка Кафе по-евтино от 1,5лв не може да намериш дори и да е марка Нова Бразилия. Ето ти надценка заради местоположение.
96
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 163Аз съм от Плевен ..програмисти тука нема ...не се търсят има ИТ спецове които идват да ти настроят мрежата или компа или принтера ...заплатите им са по 500лвДобър програмист се търси самов специялизирани фирми ...такива в БГ с 3-4 ...останалото са администратори ...което ниво под програмист !
95
2
 
5
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
163, намери ми програмист за 20 000 рубли и ми се обади. Пиша като човек който е запознат с бранша доста добре. Под 80-100 000 рубли програмисти (говоря за програмисти, а не за тези които се мислят за такива) html няма. Това, че някой си мечтае да намери човек за 20к не означава, че е намерил.
94
3
 
14
 
! Отговори
Боби преди 8 години
*** пак преписа от Ройтерс. Всички издания които си цитирала в статията си са протежета на Ройтерс а тази медия е определено ненадеждна по отношение ДОСТОВЕРНОСТ на информацията.Сега да ти обясня на хората които нямат никакъв опит с военното дело.В НАТО/САЩ/РФ/КИТАЙ и България минималната военна единица е Батальоната Бойна Група. Това са 30-50 бронемашини и 50-250 камиона в зависимост от комплектацията(мах има самоходна артилерия).Подобна формация не може да скриеш от спътник 2х4км площ
93
2
 
3
 
! Отговори
майорски преди 8 години
До Анонимен 166 Омска област !!! ами ти *** програмист/имженер в Кърджали или в Силистра ...да те видя колко ще вземеш?
92
2
 
5
 
! Отговори
майорски преди 8 години
Средна зпалата в Москва за декември 2014 : 42 000 рубли --> 800 евро !Потърсете статистиката в интернет "Средная Зарплата Москва" Няма какво да говорим/дискутираме повече ! Това е средна Заплата ...значи 1500- 2500 евро е нормална за специалист