Ердоган печели вота, но с червен картон от избирателя

Партията му губи мнозинството си, а коалицията изглежда невъзможна
Обновена: 8 юни 2015 07:43 | 8 юни 2015 07:31,
72
Ердоган печели вота, но с червен картон от избирателя
Снимка: Reuters

За първи път, откакто се изкачи на власт през 2002 г., ислямо-консервативната Партия на справедливостта и развитието (ПСР) губи парламентарното си мнозинство, сочат предварителните резултати от вчерашните парламентарни избори.

ПСР си извоюва три последователни изборни победи досега, като всеки следващ път увеличаваше преднината си. Този път обаче, макар и отново да излезе победител от изборите с подкрепа от около 41 процента, тя бе лишена от удобното си абсолютно мнозинство в парламента и от възможността да състави самостоятелно правителство.

Партията губи и шанса да предприеме желаните от президента Реджеп Тайип Ердоган конституционни промени за въвеждане на президентска система на управление. За да може даприеме такива промени и да ги постави на референдум, ПСР се нуждаеше от най-малко 330 депутати в 550-местния Меджлис. Изчисленията сочат, че в новия парламент партията ще има 259-има депутати.

Главното послание на избирателите от вчерашния вот е, че те не искат Ердоган да получи по-големи правомиощия в управлението на страната чрез въвеждане на президентска система на управление. ПСР излезе победител от изборите, но в същото време електоратът показа червен картон на Ердоган що се касае до амбициите му да си осигури по-голяма власт.

Наблюдатели коментират, че избирателите са реагирали негативно на агресивната пропаганда на ПСР преди изборите, а несъгласието им с тази линия се е изразило и в увеличение на гласовете за опозиционните партии.

Като най-голям победител на вчерашните парламентарни избори се очерта прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), която успя да прескочи високия 10-процентов праг за влизане в парламента и да си осигури повече от очакваното депутати, около 80 според изчисленията въз основа на неокончателните резултати. ДПН за пръв път се яви на тези избори като политическа партия и въпреки неясните прогнози успя да заеме място в парламента като четвърта политическа сила. Досега кюрдските политици участваха на избори като независими кандидати.

Съставянето на коалиционно правителство на този етап изглежда твърде сложно.

Кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП) запази позициите си на водеща опозиционна сила, събирайки около 25 процента подкрепа. ПСР и НРП обаче имат огромни идеологически различия помежду си.

Трета остава Партията на националистическото действие (ПНД) на Девлет Бахчели с подкрепа под 17 процента. Тя бе разглеждана като най-вероятен партньор на ПСР в случай на коалиционен кабинет, но представител на ПСР заяви, че подобен съюз е малко вероятен, предаде Ройтерс.

"Ако има коалиция ПСР-ПНД, тогава ние няма да успеем да съберем дори това ниво на подкрепа на следващите избори", посочи той. "Очакваме правителство на малцинството и предсрочни избори", заяви същият източник, пожелал да остане анонимен.

Говорителят на националистическата партия Октай Вурал също даде да се разбере, че засега въпросът за евентуална коалиция с ПСР не е на дневен ред.

Вариант за коалиционно правителство с управляващата партия изключи и лидерът на прокюрдската ДПН Селяхаттин Демирташ.

"Трудно, невъзможно е да си представим един Ердоган, който ще се съобразява с решенията на което и да било коалиционно правителство", коментира анализаторът Бурак Кая. Той прогнозира, че дори и да се сформира коалиционно правителство, то няма да просъществува дълго, така че вероятно е Турция да отиде на нови предсрочни избори, може би догодина.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
снимка преди 8 години
Тези на снимката с турското знаме и с ръце към алах или султан Ердоган- фанатици ,това са турците и вярата им. Арабска му работа- фанатизъм .
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пуснете турска телевизия. Навремето работех в чужбина, началник на турска фирма.Майор съм от запаса, гледал съм на живо доста страшни неща.Но за първи път горящи жени - в труски затвор комунистки се самозпалваха.Над 100 случая - впоследствие даваха на живо как убиват полицай в Истамбул. Преди месеци прокурор убиха на жив пред камера турските комунисти.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
турците били ислямисти, евреите били юдаисти абе на вас всичко ви пречи бе ***, май ви пречи червената ви тъпотия..Иланколу, питай турския прокурор, оправдал полицай за убийство на малолетен протестиращ. Е, няма как, прокурорът е получил куршум в главата за делото..
2
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да живее кюрдската партия, наш естествен съюзник против болните турски амбиции. Да живее Селяхаттин Демирташ! Дори и с гласовете на добитъка от ДПС карикатурният султан почна да губи.
1
4
 
18
 
! Отговори
диктатите преди 8 години
Диктатора Ердоган лапна банана както нашият диктатор Борисов. Нещата се повтарят .Колкото повече хора се осъзнават ,че диктаторите подтискат народите си ,толкова по добре за народите.Рано или късно тези парти нямат място на сцената !!!