САЩ срещу Китай: Задава ли се нова студена война?

Вашингтон надава силен вой, но той е слабо подкрепен с действия
11 юни 2015 22:42, Елка Василева
178
САЩ срещу Китай: Задава ли се нова студена война?
Снимка: архив, Reuters

Странни неща се случват в Южнокитайско море. През последните 18 месеца Пекин "възстанови" над 2000 акра (8000 декара) земя, превръщайки няколко потопени рифове и скали в истински "острови".

Тези териториални претенции на Пекин далеч надхвърлят онези на други страни, по-конкретно на Филипините и на Виетнам, които искат близките острови Спратли.

Китай строи също кейове, пристанища, многоетажни сгради (макар все още да не е построил футболен стадион по стандартите на ФИФА). Той изгради на рифа Файъри крос, на островите Спратли, 3-километрова писта, на която могат да кацат всички типове военни самолети, с които Пекин разполага, пише Дейвид Пилинг във "Файненшъл таймс".

Още по темата

Тази показна активност бие сигнал за тревога. В реч в Токио този месец президентът на Филипините Бениньо Акино сравни действията на Китай с анексирането на Чехословакия от нацистка Германия. Американският министър на отбраната Ащън Картър определи китайските действия като неотговарящи на международните норми. САЩ, каза той, ще продължат да "летят, плават и действат" по всякакъв допустим от международното право начин.

Картър недвусмислено отрече, че "превръщането на една подводна скала в самолетна писта поражда някакви права на суверенитет или ограничава правото на всяка друга страна на морско или въздушно преминаване.

Това води до въпроса: по какъв начин ще отговорят Съединените щати? Краткият отговор е: те не могат да направят много. САЩ продължават полетите на военни самолети край новите острови. Заедно с други страни те укрепват военното си сътрудничество, опитвайки се да демонстрират единен фронт.

Програмата на Китай за установяване на контрол над острови обаче напредва с бързи темпове. Думите на Ащън Картър звучат като "червените линии" на президента Барак Обама за Сирия. Ако Пекин продължи да предизвиква Вашингтон да блъфира, истината ще излезе наяве: САЩ надават силен вой, но той е слабо подкрепен с действия.

Защо е толкова трудно за Вашингтон да действа? От една страна, макар че може и да не съответстват на духа на сътрудничество, действията на Пекин не са и явно незаконни.

Филипините и Виетнам също си "върнаха" земя в морето. Китай просто прави същото в по-голям мащаб.

Освен това претенциите на Пекин към архипелага Спратли не са съвсем лишени от основание, твърдят правни експерти. Вярно е, че островите са по-близо до Филипините, Виетнам и Малайзия, които също претендират за тях (наред с Бруней). Близостта обаче не винаги е решаваща, както Аржентина може да потвърди по повод спора си с Великобритания за Фолкландските (Малвинските) острови.

Най-накрая, Китай не заплашва открито свободата на корабоплаването. Той се опитва да ограничи военната дейност в териториалните води, за които претендира. Това може и да противоречи на международното право, въпреки че според Конвенцията на ООН за морското право военни дейности – като например наблюдение - следва да се извършват с "дължимото зачитане" на правата на съответната крайбрежна държава.

Това, с което Китай "преминава границата", са опитите му да разшири действието на подобни ограничения около изкуствени острови.

Когато неотдавна американски военен самолет Р-8 "Посейдон" прелетя край такъв нов остров, китайският военноморски флот му нареди да напусне района.

Нещата отново се свеждат до това какво са готови да направят Съединените щати по въпроса. Те казват, че обмислят изпращането на военни кораби в 12-милната изключителна икономическа зона около новите китайски създания. След като са отправили такава заплаха, САЩ може да се чувстват задължени да я изпълнят.

Китай обаче също има с какво да отговори. Той може да изпрати свои собствени военни кораби. Ако иска да вдигне мизата, може да обяви идентификационна зона за въздушна защита над цялото или над части от Южнокитайско море, с което теоретично ще задължи всеки приближаващ се самолет да анонсира присъствието си на Пекин.

Ако Китай и САЩ се окажат въвлечени в игра на блъфове, има подозрение, че Китай може да се окаже с повече козове в тази борба. Неговата тактика е да се ангажира в схватки по изглеждащи маловажни въпроси, за които поотделно не си заслужава да се стига до кръвопролитие. Взети като цяло обаче, те почти незабележимо допринасят за амбицията на Китай да отправи предизвикателство към американското върховенство в региона.

Според австралийския учен Хю Уайт Китай "реже много тънки резени от много дълга наденица". (Президентът) Си Цзинпин вече ни каза как изглежда тази наденица. Той настоява за нов тип отношения между великите сили", които да донесат на Пекин по-голямо уважение - и власт - в Азия. Това не застрашава глобалното американско върховенство, но отправя предизвикателство към него в Азия, където Китай иска да бъде третиран най-малкото като равен.

Действията на Пекин в Южнокитайско море са важна част от тази стратегия. Ето какво пише по този повод Карл Тейър, експерт по сигурността от Университета на Нов Южен Уелс, в Австралия: "Китай променя "фактите на терена" и изправя региона пред свършен факт". Проблемът със "свършените факти", както Вашингтон сега разбира, е, че не можеш да направиш нищо, за да ги промениш.
 

/БТА/
 


178
Още по темата: КитайСтудена войнаСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
3
 
! Отговори
иван преди 5 години
АМЕРИКА НЕ СМЕЕ ДА КАЖЕ И ДУМА НА КИТАЙ! ЗАЩОТО КИТАЙ МОЖЕ ДА ФАЛИРА АМЕРИКА ЗА 5 МИНУТИ. ТОЛКОВА ЩЕ ИМ ТРЯБВАТ ДА ОБИКОЛИ СВЕТА, НА НОВИНАТА ,ЧЕ КИТАЙ СИ ИСКА ВСИЧКИЯТ ДЪЛГОВЕ ОТ АМЕРИКА В ЗЛАТО. ДАЖЕ НЕ САМО ДА СИ ГИ ПОИСКА ,АМИ ДОРИ САМО ДА ПОИСКА ДА ВИДИ ПУБЛИЧНО ДЕКЛАРИРАНИЯТ ЗЛАТЕН РЕЗЕРВ НА КОЙТО СЕ КРЕПИ ДОЛАРА! И БОРСИТЕ ЩЕ СЕ СРИНАТ И АМЕРИКАНСКИТЕ КОМПАНИЙ ДЛЪЖНИЦИ ЩЕ ФАЛИРАТ С АРМИЯ ОТ ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ БЕЗРАБОТНИ *** ЩОРМУВАЩИ ДЪРЖАВНИТЕ ИМ РЕЗЕРВИ С ХАРНА НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН!
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо е толкова трудно за Вашингтон да действа?


може би защото Китай е най-големия кредитор на краварите и има най-големия запас зелена тоалетна хартия ....
53
1
 
17
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Заради желанието си да са навсякъде, американците взема много да се разкрачват...
52
1
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Щатите още на времето /50-те/ си "затвориха очите" за окупацията но Тибет от Китай, че сега при този ли слаб президент нещо ще направят! Само"пушилка ще вдигат" и толкова. Но трябва да се готвят за много по-сериозни китайски претенции за бъдеще! Когато не пресечеш "някои работи" в зародиш с надежда да ти се размине, после плащаш много висока цена!
51
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съгласен съм, с коментара по-долу. Колкото по-бързо Европа скъса със САЩ толкова по-бързо ще просперира. Обаче САЩ усетиха накъде *** вятъра и сега се опитват да постигнат тия презокеански търговски споразумения, да си прекарат новия световен ред ..

Но КИТАЙ? Вече много ще им стане - половината арабски свят, Русия, Китай, Част от източна Европа.. Май *** от гетото станаха повече в политиката и си повярваха..
50
2
 
13
 
! Отговори
империята в колапс преди 5 години
Сащ по-скоро би трябвало да се притесняват от новостроящия се паралелен канал на Панамския ,че там вече китайците се установиха трайно.
49
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе никой неще хартийки, всеки иска стойност. Доларът съвсем скоро ще става само за денс лента. Демек тоалетна хартия. Затова и всички американски компании инвестират в дълбокия изток.
48
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай от край време си е била велика сила ,така че могат да си правят каквото им кефне ,без да искат разрешение от някакви говедари :) ! Китай ако спре износа си поне за няколко месеца,целият свят ще тръгне с главата надолу ,а краварите ако спрат износа си ,никой даже няма и да забележи ,щото те само цоцат :)
47
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е Европа да се дистанцира от САЩ, не може извора на съвременната цивилизация да е васал на онова, което се е пръкнало от самата нея, докато САЩ си играе мръсните игрички и Европа просто една пешка в тях просперитет за съюза няма да има.
46
1
 
15
 
! Отговори
Хмммм преди 5 години
До фдф
Нещо в цитата ти липсва...
"3-километрова писта, на която могат да кацат всички типове ВОЕННИ самолети, с които Пекин разполага"
Поразрови в срекмето от данни за типовете китайски ВОЕННИ самолети. Може би ще се изнанадаш колко много такива има, без да се говори за засекретените им.
45
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Боинг писти колкото щеш, но за АН 225 нема!
44
1
 
31
 
! Отговори
взгляд преди 5 години
върховна статия сащ надават силен вои за международното право което и те не го спазват но такае когато срешнеш по силен отстъпваш и надаваш вои ах колко лоши китаици
43
9
 
1
 
! Отговори
фдф преди 5 години
това трябва по скоро да го дават по discovery - поредицата ' BIG,BIGGER,BIGGEST' - хората строят правят писти в океана и какво дамусъй означава '3-километрова писта, на която могат да кацат всички типове самолети' , сякаш че в света има само една писта на която може да кацне БОИНГ-747 или там друг селскостопански самолет
42
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Потомците на Мао Дзе дун , Чжоу Ен лай и Дън Сяо пин ще разкажат играта на говедарите !
41
2
 
42
 
! Отговори
SS преди 5 години
Супер новина САЩ немогат да направят нищо. Леко полоеко започва да изчезва почвата под краката на янките.
40
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 115. То чукча не знае, че китайците си пращат сами сателити в космоса, па и космонавти и май ще стъпят преди северноамериканските миндианци на Марс.
39
2
 
1
 
! Отговори
До 108 преди 5 години
Ти май не си се научил да четеш? Написал съм, че са им дадени на тепсия, а не че ги държат. Но чукча писател, чукча не читател!
38
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен плестникът ще е руско-китайски, с леко приклякане на Великобритания, свиване на рамене от страна на Франция, леко разсейване от страна на Германия. А в Южна и Централна Америки, ще има десетдневни фиести.
37
1
 
38
 
! Отговори
Курдо колекович преди 5 години
Абе тази педерастака държавица сащ си играе с огъня Китай такъв плесник ще и шибне че всичко живо ще се превърне отново на индианци
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Компанията за проучвания Ай Ди Си (IDC - International Data Corp) съобщи, че Самсунг е продал 82,4 милиона смартфона през първите три месеца на годината. Пазарният дял на компанията е 24,5 процента...Пазарният дял на Епъл е бил 18,2 процента в началото на 2015 година, като компанията е продала 61,2 милиона айФона. За 2015 става въпрос