Ал Кайда отрече джихадисткият лидер Белмохтар да е убит

Ликвидирането му би било сериозен удар за съюзените с Ал Кайда групи в региона
19 юни 2015 14:25, Елка Василева
0
Ал Кайда отрече джихадисткият лидер Белмохтар да е убит
Мохтар Белмохтар. Снимка: архив, Reuters

Северноафриканското крило на Ал Кайда отрече съобщенията, че Мохтар Белмохтар - алжирски джихадист, чиято дейност обхваща цяла Северна Африка и района по границата със Сахарския регион, е бил убит при американски въздушен удар в Либия, предаде Ройтерс.

Разузнавателната организация SITE, която следи дейността на радикални ислямистки организации в медиите, цитира изявление в Twitter на Ал Кайда в ислямския Магреб, в което се обявява, че Белмохтар, известен още като Халид Абу ал Абас, е жив.

Още по темата

На 15 юни международно признатото правителство на Либия, което пребивава в източния град Байда, заяви, че видният ислямист е загинал при американски въздушен удар по време на среща с други джихадистки водачи, които не назова.

Белмохтар бе обвинен за организирането на нападението през 2013 г. срещу алжирското газово находище Ин Аменас, при което загинаха 40 петролни работници, както и за няколко отвличания на чужденци. Досега няколко пъти е съобщавано, че е бил убит, включително през 2013 г., когато се смяташе, че е загинал при боеве в Мали.

Евентуалното ликвидиране на Белмохтар би било сериозен удар за съюзените с Ал Кайда групи в региона, отбелязва Ройтерс.

Някога свързван с ръководството на Ал Кайда в ислямския Магреб, Белмохтар се отцепи от групировката. Той обаче запази отношения с централното ръководство на терористичната мрежа, дори и след като създаде своя групировка.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари