Грац в траур, убиецът - все още неразпитан

Версията "тероризъм" е изключена, убедена е полицията
21 юни 2015 15:54,
12
Грац в траур, убиецът - все още неразпитан
Снимка: БТА

Психично болният, убил трима и ранил 34 души в австрийския град Грац, където вчера помете с джип мнозина пешеходци, все още не може да бъде разпитан и днес, съобщи местната прокуратура.

Градът не се е съвзел след трагедията, предаде Франс прес. "Раната трудно ще зарасне, трябва да мине време", каза вътрешната министърка Йохана Микъл-Лайтнер, посетила тази сутрин мястото на трагедията. "Станалото е просто немислимо. Няма извинение за това", каза тя.

Печатът също се опита да разбере безумната постъпка на автомобилиста, който съзнателно се вряза се в тълпата на пешеходната зона във втория по големина австрийски град, преди да се предаде на полицията. Загинаха трима, включително 4-годишно дете, а шестима от ранените бяха настанени в болница в критично състояние. Днес обаче властите съобщиха, че състоянието им се е стабилизирало.

Полицията веднага изключи вчера версията за тероризъм и съобщи, че извършителят е самотник, страдащ от психично разстройство. Според първоначалното разследване нападателят - 26-годишен шофьор на камион, показвал симптоми на психоза и бил познат на полицията като извършител на домашно насилие, а през май бил изгонен от близките си.

Говорител на прокуратурата посочи днес, че задържаният няма как да бъде разпитан и не е могъл дори да отговори на въпросите на лекаря при медицинския преглед.

Хиляди участваха снощи в траурно бдение в Грац. На площада е опънат плакат "Грац е в траур". Мястото на трагедията е отрупано с цветя, хората палят свещи. "Градът е жива рана", констатира Йохана Микъл-Лайтнер.

Очевидци заявиха, че мъжът подкарал джипа си с над 100 км в час по ул. "Херенгасе", една от най-оживените пешеходни артерии в града. В края на смъртоносния пробег той помел и пешеходци от тротоарите, после ранил двойка минувачи с нож.

Австрийският президент Хайнц Фишер заяви днес, че е дълбоко потресен от драмата. Подобни изявления направиха и много други  политици.

По информация на полицията в Грац, сред загиналите при вчерашната трагедия има 5-годишно момче от български произход, съобщи по-рано днес пресцентърът на МВнР. Детето е с австрийско гражданство. Майка му е австрийка, а баща му - българин. Посолството на България във Виена е във връзка с местните власти и е готово при необходимост да окаже необходимото съдействие.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
10
 
! Отговори
Еврогей Толераст преди 8 години
Той не е виновен, бил е болен човек. 3 месеца санаториум с 5 звезди е максималното наказание разрешено в закона. В случая обаче има смекчаващо вината обстоятелство, защото той е мюсюлманин, затова трябва да бъде пуснат за да може да се моли. В санаториума джамията не е достатъчно голяма.
9
4
 
16
 
! Отговори
балама преди 8 години
Още не е разпитан, а версията "тероризъм" вече е изключена. Може ли западнярите да са такива *** добитъци!? Касапницата вече започва, а те още преживят и мучат.
8
8
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
изобщо не е луд това е терорист от босна той си връща на австрия зарадивойната в босна и убитите му съграждани и те понеже са телета не реагиратграц е родния град на хитлер
7
2
 
24
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 8 години
исляма е "религията" на мира
6
0
 
31
 
! Отговори
. преди 8 години
Кое е интересното в този трагичен случай?Кръвта още не е засъхнала,следствието не е започнало,извършителя не ерзпитан,но на медиите е НАРЕДЕНО ДА ПРЕДСТАВЯТ СЛУЧАЯ КАТО ИЗВЪРШЕН ОТ ЧОВЕК С "ПСИХИЧЕСКО РАЗТРОЙСТВО".
5
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 1Ей *** а защо някой не те гръмне теб заради простотията ти??При опит за бягство, например.
4
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как още никой в Австрия не е поискал разстрел за лудия??Това ако беше в див *** до сега да имаше протести по селските площати и искане за линч.Това австрииците колко са "смотани".
3
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама как така "неразпитан", питат бг "медиите"??Я веднага, О-СТАВ-КА!Това ако беше в Бг досега да бяха обвинили полицията и прокурата в бездействи.
2
0
 
23
 
! Отговори
Веска преди 8 години
Ах, както у нас, при тях също извършителите на престъпления са познати на полицията.
1
11
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо е още жив?! Егати европейската толерастия! Ами онзи Брейкявик, който изби над 70 деца защо не го гръмнаха например при опит за бягство или при нападение на надзирател, защо го бавят?! Сега лудака се храни 3 пъти на ден, тренира, гледа ТВ, а почернените семейства живеят в ужасни мъки! Трепане му е майката! Луд, нелуд, това са убийци и заслужават смъртна присъда!