Гърция нямала нужда от МВФ, Ципрас с предложение към Меркел

Гръцката опозиция призоваха премиера за компромис
21 юни 2015 17:27,
192
Гърция нямала нужда от МВФ, Ципрас с предложение към Меркел
Снимка: Reuters, архив

Гръцкият премиер Алексис Ципрас представи днес в телефонни разговори с германската канцлерка Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер гръцките предложения за постигане на взаимноизгодно споразумение за дълговата криза.

Това предаде Франс прес, като цитира комюнике на гръцкото правителство.

Такова споразумение трябва да доведе до окончателно, а не временно решение на гръцката дългова криза, гласи комюникето. Не се уточнява дали предложенията са нови, както поискаха кредиторите - Европейският съюз, Европейската централна банка и Международният валутен фонд - преди срещата на лидерите на еврозоната в понеделник вечер, добавя АФП.

Гърция не се нуждае повече от помощ от МВФ, заяви гръцкият държавен министър Никос Папас на 21 юни в навечерието на среща на върха, която може да определи дали страната ще излезе от еврозоната, съобщава вестник "Хюриет".

Аз съм един от тези, които мислят, че МВФ не трябва да бъде в Европа. Надявам се да намерим решение без неговото участие, заяви Папас, който е близък на премиера Алексис Ципрас, пред гръцкия вестник "Етнос". Той твърди, че Европа няма нужда от базираната във Вашингтон институция, чийто дневен ред, според него, изобщо не е европейски, и може да продължи без фонда и неговите пари.

МВФ бе призован да спаси Гърция в края на 2009г. , когато затъналата в дългове страна не можеше повече да взима заеми от международните пазари. Участието на ЕС в огромния спасителен план, който трябваше да осигури 240 милиарда евро в заеми срещу драстични мерки за икономии и реформи, приключва в края на този месец, но подкрепата на МВФ трябваше да продължи до март 2016г.

Гръцки опозиционни партии призоваха правителството и премиера Алексис Ципрас за компромис в момент, когато страховете от възможно излизане на Гърция от еврозоната нарастват, съобщава в. "Катимерини".

В статия, публикувана в неделното издание на "Катимерини", лидерът на консервативната "Нова демокрация" Андонис Самарас повтори своето предложение за "широк национален консенсус", отбелязвайки, че ако управляващата СИРИЗА не проявява интерес, то "Нова демокрация" е готова да се ангажира с преговори с останалите партии с цел гарантиране на позицията на Гърция в еврозоната.

"Политическите сили, които имат проевропейска ориентация, не може да бъдат нехайни или да се колебаят", написа Самарас. Лидерът на Нова демокрация също така обвини СИРИЗА, че "играе на комар" и "мами" гръцкия народ.

Лидерът на центристката партия "Потами" Ставрос Теодоракис на свой ред също повтори призива си за среща на партийните лидери, която по думите му би "заздравила позициите на Ципрас" в преговорите с кредиторите.
Фофи Генимата, новоизбраната председателка на социалистическата партия ПАСОК, призова Ципрас "бързо да постигне споразумение, което ще гарантира правата и интересите на гръцките граждани", но каза също, че кредиторите трябва да покажат "солидарност и респект" към Гърция.

Преговорите между Гърция и нейните кредитори са в задънена улица от девет месеца във връзка с плащането на следващия транш от 7,2 милиарда евро от спасителния заем, като се заговории за продължаване на европейската помощ. Различия в подхода между ЕС и МВФ също съпътстваха дискусиите. За гръцкото правителство всяко продължаване на спасителния план трябва да има за цел да даде тласък на съсипаната икономика на страната, а не да носи нови мерки за икономии. Гърците също искат да бъде намалено непосилното дългово бреме на страната.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
1
 
! Отговори
David Peterson преди 8 години
Вие сте в нужда от заем, за да си купи къща, кола? Вие сте във всяка финансова каша и искате да се заселят си криза? Имате ли нужда от заем, за да се започне стопанска дейност? Имате ли нужда от заем, за да отговори на нуждите на членовете на семейството или да остане финансово плаващата? Ако това е случаят, тогава се притеснявайте, не повече, защото ние сме частна компания заем, чиято цел е да помогне на хората в нужда от финансова, така че те могат да живеят живота, както те желаят. Попълнете
79
1
 
2
 
! Отговори
Йордан преди 8 години
Само с едно изречение могат да бъдат описани коментари тук Завист, злоба и пълна некомпетентност по темата- гръцки дълг, доколко е гръцки, обезщетения на Германия и дългът, който не е върнала на Гърция, какво мислят по този въпрос всички световноизвестни финансисти и икономисти- нобелови лауреати! Всичко е в полза на Гърция. Горд народ с голяма история, който не лиже чужди ***, не се подмазва на определени държави, като нас, които само ***, плюем и завиждаме... Най-бедните в Европа сме...
78
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 8 години
До Анонимен 167:Къде видя у мен злоба? И какво е връзката между бъркащите по кофите и гръцкия дълг към МВФ? Караш ме да мисля, че имаш умствени проблеми.
77
1
 
3
 
! Отговори
българин преди 8 години
До Анонимен 163:Истината е точно обратната. В Европа, САЩ, Япония, Южна Корея и Китий изобщо вече не им дреме, дъли Гърция ще ползва Евро или друга валута, дали ще бъде в ЕС и дали изобщо ще съществува. Единственото, за което им дреме е, гръцкият проблем да бъде някакси замазан, отложен, да се намери някакво решение, каквото и да е то. Пред гърците просто НЯМА бъдеще, докато не започнат да харчат толкова, колкото имат.
76
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако зависеше от твоята злоба българино166, щеше..! Ама тия дето бъркат по кофите, никой не ги пита!!!
75
3
 
5
 
! Отговори
българин преди 8 години
"Гърция не се нуждае повече от помощ от МВФ, заяви гръцкият държавен министър Никос Папас на 21 юни"Много хубаво. Нека сега Гърция си изплати дълга към МВФ, който нищо друго не иска от нея.
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МОЛОН ЛАВЕ!!!
73
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе явно не ги ръзбиръш тия работи.. Проблема е, че "като резнат паричките", много скоро немците ше седът гладни, ръзбиръш ли?
72
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Немците си мислят, че на гръка му дреме и могат да изнудват.. Истината е, че в Гърция на никой не му дреме, дали ще има Европа и евро..
71
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа е пред революция. Гърците засвяткаха с първите искри. Ярема на МВФ да го теглят овцете.
70
0
 
1
 
! Отговори
отлично преди 8 години
Заспахтте ли ?
69
6
 
11
 
! Отговори
kon преди 8 години
ципрас играе опасна игра,но и той има някои скрит кос
68
1
 
13
 
! Отговори
ирония преди 8 години
Дори юни го удължиха с 1сек за да се накумят греките, но едва ли ще им помогне много. Или някой много ги е налъгал, или сами са си повярвали колко са велики, като нищо от предходното няма да им помогне в задлъжнялостта
67
11
 
24
 
! Отговори
евала преди 8 години
Евала на гърците, значи като бяха пред фалит поради причини, коити са ясни и на малките деца и молеха МВФ да им отпусне заем всичко беше добре, а след като изхарчиха същите тези пари, изведнъж фонда стана ненужен в Европа, но забележете не искат и да върнат и заема...
66
7
 
8
 
! Отговори
баче кико преди 8 години
ТОЯ ГРЪЦКИ РОМ ЧЕ ГО УБИЯТ МАСОНИТЕ
65
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наистина ли вярвате, че 480-милионна Европа не може да постави на мястото им 10 млн. гърци? Ако го вярвате, значи сте много наивни.
64
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Pozdravleniya za Tsipras.Obicha naroda si.
63
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЪРЦИТЕ СЧУПИХА НАГЛОМЕРА!!!ВЪН ОТ ЕВРОЗОНАТА И ВЪН ОТ ЕС!ВЪН И ОТ НАТО!!!
62
6
 
12
 
! Отговори
Елементарно! преди 8 години
Да не си мислите , че гърците ще Го търпят ......ако от ЕС и Меркел им резнат паричките и почнат да ***--гладни...??!!!Нема такива патриоти , вече....ха,ха,хааааааааааааа....изтрепаха ги през войната!
61
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
банкерите ще го повъртят този Ци-праз,ще го повъртят насам-натам, докато на гърците им писне от охилената му муцунка и...