Сбогом, Ленин!

Един соц символ раздели Славянск
22 юни 2015 21:45, Александър Попов
132
Сбогом, Ленин!
Паметникът в Славянск. Снимка: Reuters

Остри спорове сред общинските съветници и местните жители за съдбата на паметника на комунистическия герой Владимир Илич Ленин изваждат наяве дълбок поколенчески разрив, пише в. "Гардиън".

В Славянск, град в областта Донбас в Източна Украйна, заседанията на общинския съвет рядко са били толкова бурни, колкото към края на миналия месец. Причината бе решението на кмета Олег Зонтов да подложи на гласуване прилагането на закон, който бе подписан малко преди това от украинския президент Петро Порошенко.

Този "Закон за осъждане на тоталитарните режими на комунизма и нацизма", който бе приет в парламента на 9 април, забранява всякаква защита на нацизма и комунизма. Продажбата на комунистически сувенири и дори пеенето на "Интернационала" сега са забранени в Украйна. Индивидуалните нарушители може да бъдат санкционирани със затвор до пет години. Членовете на организации може да получат до 10.

Законодателите изглежда не са се безпокоили от опасността от задълбочаване на културната пропаст между Западна Украйна и рускоезичната източна част на страната, която между 1930 и 1950 г. бе център на съветската индустриализация, и е място, където носталгията продължава да е жива.

В Славянск кметът е от блока на Порошенко и реши да приложи новия закон по свой начин, вземайки на мушка паметника на Ленин, който внушително се издига срещу кметството. Националният закон още не е влязъл в сила, но вече протичат дебати за смяната на имената на украински градове от комунистическо време.

Днепропетровск например, кръстен на известния революционер Григорий Петровски, може скоро да бъде преименуван. На заседанието на общинския съвет на Славянск от 29 април в дневния ред бе добавено гласуване по "демонтирането на разположения на площад "Октомврийска революция" паметник на Ленин". Обаче заседанието бе преустановено, а гласуването - отложено, след като комунистически активисти нахълтаха в залата и заплашиха със завръщане на сепаратистките сили, ако съветниците тръгнат срещу съветските символи, обясни журналистът от в. "Деловой Славянск" Едуард Торски.

Миналата година този град бе превзет от проруски сепаратисти, водени от бившия офицер от руската армия Игор Гиркин, известен и като Стрелков. Славянск известно време бе епицентърът на боевете между проруските бунтовници и силите на Киев. Стрелков за кратко стана министър на отбраната на самопровъзгласената Донецка народна република и взе множество заложници, включително журналисти и наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Градът се върна под контрола на Киев през юни 2014 г. след интензивни бомбардировки. Напрежението обаче остава високо, защото прокиевският кмет е в малцинство в общинския съвет. Официалните лица на изборни длъжности са горе долу същите като преди. Мнозинството са от Партията на регионите на бившия украински президент Виктор Янукович, който избяга от страната след революцията на Майдана, и от Комунистическата партия.

Следващите местни избори ще се състоят през октомври.

Към края на април огромният паметник на Ленин вече бе осквернен, покрит с розова боя и забраден с украинско знаме като с шал. Табели в основата му обясняваха "как да се засече сепаратист" и предлагаха съвети как да се открият признаци на сепаратизъм у съседите.

Отначало местните националисти изглежда оставиха на общинските съветници да решат съдбата на паметника - макар че от началото на войната и много преди приемането на закона за декомунизация над 100 паметника на Ленин бяха разрушени, много от тях посред нощ.

На 27 май бе насрочено ново заседание на общинския съвет и Зонтов отново включи паметника в дневния ред. Всички националистически групи от Славянск се явиха, за да подкрепят махането му, като присъствието на националистическите партии "Свобода" и "Десен сектор" беше масово. Броят на националистическите активисти рязко се покачи от началото на войната, макар че броят на депутатите от тези две групи бе само 7 от 450 на изборите през октомври.

В Славянск националистите отдавна недоволстват, че не са представени в общинския съвет.

На заседанието постоянните прекъсвания на националистите доведоха до сблъсъци преди въпросът за паметника изобщо да се повдигне. След временно прекъсване на работата обаче кметът можа да задвижи дебатите.

"Аз отговарям за политическия живот на града ни. В нашия общински съвет има много различни гледни точки. За постигане на компромиси трябва да разговаряме помежду си и да вземем решение днес", каза той.

Зонтов предложи паметникът да не се разрушава, а да се продаде на търг или да се постави в музей. Докато говореше, националисти в камуфлажни униформи заеха позиции в близост до общинските съветници. След това един мъж извика от зоната на публиката: "Държа писмо, подписано от 4000 жители. Хората са против разрушаването на паметника, защото той е част от историята им, от младостта им. Трябва да се вслушате в мненията на съгражданите си."

Последвалата свада задълбочи разделението между гледащото към Европа младо поколение и често носталгичното по-възрастно поколение, живяло по времето на Съветския съюз. Самообявилите се "патриоти" се развикаха: "Позор за вас! Слава на Украйна! Слава на героите ни!".

След това млад националист заяви пред присъстващите: "Ленин бе този, който започна процеса на унищожаване на Украйна. Той предизвика глада в Украйна през 1922 г., а после задвижи насилствена колективизация. Той създаде идеология, която е взела милиони жертви".

Друг млад човек упрекна общинските съветници: "Вие сте провокатори. Ние сме потомците на хората, които този човек изби. Ние ще направим така, че този паметник да изчезне. Вие решете дали да бъде разрушен или свален. Това е изборът, който ви даваме".

Суматохата се възобнови с викове "сепаратисти", последвани от викове "позор". Зонтов закри заседанието предсрочно, но гласът му се извиси над глъчката: "Имаме шест месеца да решим този въпрос. Елате на следващото заседание".

След това в залата активисти издигнаха плакат, призоваващ за "Славянск без Ленин". Тамара, която е член на опозицията, напусна заседанието, обсипана от обиди от младите националисти, но не изглеждаше особено обезпокоена.

"Кметът ни не прави нищо за този град. Само разрушения предлага. Намерил е 50 души да подкрепят плана му. Ние събрахме 4500 подписа срещу разрушаването на паметника. Дори и Ленин да не е бил добър човек, той е бил част от историята ни, а човек не заличава историята току-така", каза тя.

В крайна сметка обаче спорът бе решен от малцинството. В ранното утро на 3 юни активисти на "Десен сектор" срутиха паметника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
ПЪЛНА ДЕМАГОГИЯ преди 8 години
да последваме примера на украинците и да заличим всички комунистически и съветски символи ! Да започнем с паметника на нашите окупатори 1944г. На паметника пише,, На армията освободителка,,.ТОВА НЕ Е ВЯРНО ! ТОВА Е ГОЛЯМА ЛЪЖА! Това е окупационна не освободителна армия!Не казвам да се унищожи , нека да се продаде на търг , че поне да има полза от това . ОТ какво ни освободиха ДРУГАРИТЕ - от зларните и валутни резерви ,до 1960г. ДА храним 600 000 окупарори , ДРУГОТО ЧЕТЕТЕ САММИ!
72
0
 
0
 
! Отговори
Отговор преди 8 години
Интересно СССР символ на какво е и Ленин .Той пък е част от най крайната левичарско еврейска групировка решила да избие над 100 милиона християни докато беше на власт.Именно подобни комисарчета изтребваше Хитлер и в Европа и в СССР.
71
2
 
3
 
! Отговори
seira преди 8 години
До Анонимен 81:ИНТЕРЕСНО, КАКВО БИ СТАНАЛО, АКО НАИСТИНА ИМА ПАМЕТНИК НА АДОЛФ ХИТЛЕР?!ЩО ЗА ПОЛИТИК И ЧОВЕК Е ТОЙ И СИМВОЛ НА КАКВО Е?ХИТЛЕРОФАШИЗМА НЕ Е "СЛУЧАЙНО ЯВЛЕНИЕ" В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ. ТОЙ Е ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ПРОДУКТ НА НАЙ-РЕАКЦИОННАТА ЧАСТ ОТ БУРЖОАЗИЯТА. ТОЙ Е НАЙ-ЧОВЕКОНЕНАВИСТНИЧЕСКАТА ИДЕОЛОГИЯ, СТАНАЛА ОФИЦИАЛНА ДОКТРИНА, КОЯТО ДОВЕДЕ ДО ГИБЕЛТА НА НАД 70 МЛН. ДУШИ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ!ФАШИЗЪМ = РАСИЗЪМ = ВОЙНА!!!НЕ СЛУЧАЙНО ПРЕДЦИТЕ НИ СА КАЗВАЛИ: "ФАШИЗМЪТ - НЯМА ДА МИНЕ!"
70
3
 
2
 
! Отговори
Едва ли преди 8 години
И с диктатурата на пролетариата СССР влезе в час едва на 7 декември 1941 г. И то благодарение на изтеглените от Манджурия войски и техника ,заради японската инвазия в Тихия океан . Без японската глупост Германия щеше да ви направи не Евразиатци и чисти азиатци каквито ви отива да сте .А Европа щеше да се радва на ресурси и мир за 1000 г . Нямаше да се налага на добрите янки да ни прожектират историята ,така както я виждат зад океана.Все пак ни спасиха да не сме евразийци .И това стига!
69
2
 
3
 
! Отговори
и плюсове и минуси преди 8 години
До 9Ако при Сталин имаше демокрация,Хитлер отдавна да беше унищожил не само СССР,но и света.Има определени исторически моменти,в които демокрацията не върви,като в армията,иска се ред и дисциплина,и еднолично управление.Представете си хипотетично враг напада страната ни,кога ще се свика примерно НС да даде съответните законови правомощия на изпълнителната власт.Та нашите депутати се събират в пълен състав само при полагане на клетвата,а след това залата е почти винаги празна...
68
3
 
2
 
! Отговори
бб преди 8 години
Сталин е избил повече хора от Хитлер
67
1
 
1
 
! Отговори
9 преди 8 години
но щеше да има други, дето Сталин ги е избил щото не са му се кланяли и не са му целували краката, няма разлика
66
1
 
6
 
! Отговори
до 84 преди 8 години
Разликата е,че ако беше победил Хитлер,тебе нямаше да те има.Нямаше да ги има и милиони други.
65
3
 
1
 
! Отговори
9 преди 8 години
и каква е разликата между Ленин, Хитлер и Сталин
64
4
 
7
 
! Отговори
няма разлика преди 8 години
Между талибаните и порошенковците няма разлика по отношение на историята-и едните и другите рушат паметниците на историята.По тази логика днес не трябваше да има в света исторически паметници.И в България имаше един такъв индивид от СДС,където три дена се мъчеше да взриви мавзолея в столицата и какво постигна-едно голямо НИЩО.
63
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо не звемете да се огледате какво става наоколо, пък после събаряйте паметници. Те поне са безгласни и няма да ви се опрат!Вижте там за родилката, починала в демократичната болница (не комунистическата), вижте за рухналото демократично училище (не комунистическото) ...Огледайте се и после ... събаряйте, но помнете и колко време му трябваше на Бъки да бутне мавзолея и да стане за смях!
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До с богом Обама!Ами да на Обама мандата му свършва тази година. В Щатите си нямат вечни и несменяеми вождове.
61
1
 
7
 
! Отговори
с богом Обама! преди 8 години
Скоро ще пишете: сбогом Потрошенко, сбогом Обама!
60
1
 
2
 
! Отговори
палестина преди 8 години
КЪДЕ ГО ПРОЧЕТЕ ТОВА В вестник ДЕМОКРАЦИЯ ЛИ?
59
6
 
2
 
! Отговори
палестина преди 8 години
До АнонименСеверна корея е китайски протекторат и е създаден да държи искъсо помиарите от ФАЩ.
58
0
 
0
 
! Отговори
палестина преди 8 години
Украйна е създала Русия,а Псаки каза че и газ и внасяла.
57
0
 
2
 
! Отговори
палестина преди 8 години
А ни говорят за свобода
56
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Позната картинка. Защо ли ми напомня много за България. Събаряйки паметници и отричайки ги това не изтрива този исторически факт. Вместо да се поучим от историята и да се стараем да не повтаряме това, което е било, си мислим, че като разрушим паметника това ще реши всички проблеми. Това е криворазбрана демокрация. Пък това кой ни е поробил, кой ни е подтискал и т.н. е вече минал период. Вместо само да пишете глупости направете така, че днес и утре да живеете по-добре.
55
6
 
5
 
! Отговори
палестина преди 8 години
сПОР НЯМА ПАМЕТНИКА СИ Е НА МЯСТОТО И ЩЕ ОСТАНЕ ТАМ КОЛКОТО И ДА ВИ БЪРКА В Г....А *** ГРОЗНИ.
54
4
 
7
 
! Отговори
палестина преди 8 години
Що не се пробвате да го бутнете,***