Заплатите в държавния сектор не се пипат, рече Ципрас

Вижте какво точно предлага Гърция на кредиторите си
Обновена: 23 юни 2015 14:48 | 23 юни 2015 14:45,
73
Заплатите в държавния сектор не се пипат, рече Ципрас
Снимка: Reuters

Гърция представи нови предложения за реформи вчера, които партньорите й от еврозоната приветстваха предпазливо, като възможна база за споразумение, което да деблокира спасителни средства, необходими за предотвратяването на възможен дефолт.

Следва резюме на предложенията така, както бяха изложени от гръцки правителствени представители.

Пенсии

Още по темата

Ранното пенсиониране ще бъде прекратено постепенно от 2016 до 2025 г., но ще бъдат запазени изключенията за някои конкретни категории, включително за тежките професии и за майки с увреждания. Предвижда се да останат специалните добавки за някои пенсионери с ниски доходи, възлизащи на между 57 и 230 евро месечно, но да бъдат заменени от 2020 г. с нова защитна рамка за ниските пенсии.

Това е ключова точка на разногласия между Гърция и кредиторите й, които искат премахването й.

ДДС

Гърция ще запази три ставки на данък добавена стойност /ДДС/ от 23 процента, 13 процента и 6 процента. Електричеството и ресторантите ще бъдат облагани с 13 процента вместо с 23 процента, както настояваха кредиторите, а за лекарствата ставката ще бъде намалена на 6 процента вместо 11 процента, както искаха кредиторите. Официални представители заявиха, че кредиторите са поискали две ставки от 11 и 23 процента.

Повишени данъци за хората с високи доходи

Данък солидарност за хората с по-високи доходи (над 50 000 евро) ще бъде увеличен, като същевременно ще бъде намален данъкът върху доходите под 30 000 евро. Въвежда се данък солидарност от 8 процента върху приходи над 500 000 евро.

Увеличение на корпоративния данък и данък "лукс"

Данъчните планове включват: а) специален налог от 12 процента върху бизнеса, който декларира печалба над 500 000 евро; б) увеличение на данък "лукс" върху басейни, частни самолети, големи автомобили и яхти с дължина над 10 метра; в) данък върху игралните автомати.

Приватизации

Приватизациите да налагат минимална сума инвестиции, ангажимент от инвеститорите да насърчат местната икономика и участие в борсовата търговия на гръцкия фондов пазар. Прехвърлянето на акциите на гръцкото правителство в телекомуникационния оператор към агенцията за приватизация няма да бъде част от първите стъпки на кредиторите.

Гърция няма да приватизира електрическия оператор АДМИЕ, нито Националната електрическа компания (ДЕИ), както изискваха кредиторите.

Заплатите в държавния сектор

Няма да има орязване на заплатите в държавния сектор от нивата в края на 2014 г.

Първичен бюджетен излишък

Първичен бюджетен излишък от 1 процент през 2015 г. и 2 процента през 2016 г. в сравнение с 3 и 4,5 процента, както бе договорено от предишни гръцки правителства.

Облигации

Гърция повтори искането си еврозоната да й заеме пари, за да изкупи обратно държавни облигации на стойност 27 милиарда от Европейската централна банка - извършвайки ефективен ролоувър на дълга при по-благоприятни условия.

Инвестиции

Гърция иска споразумението да включва финансиране на инфраструктура и нови технологии чрез инвестиционен пакет от Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка.

Целите в цифри

Според изтекла в гръцките сайтове информация за предложенията Гърция планира също да увеличи пенсионните вноски, за да събере 605 милиона евро тази година и 1,56 милиарда следващата.

Орязването на разходите и приходите от данъци би следвало да донесе бюджетни мерки, съответстващи на 2,69 милиарда евро или 1,51 процента от БВП тази година и 5,2 милиарда ерво или 2,87 процента от БВП през 2016 г. - увеличение от 1,99 милиарда или 1,1 процента от БВП и 3,8 милиарда евро или 2 процента от БВП, както беше преди.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: ГърцияреформиЦипрас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Interesno kak bulgarina se vzema na seriozno i zapochva da iska i toi da se sravniava s evropeiskite strani po standard na zivot.Garcija e bila i vinagi shte bude s niva nad nas,zashtoto ne sa si otvorili ochite predi 25 godini,a vinagi sa bili ot pechelivshata strana,a nie ot i..nata.Vsichki znaem ,che garcite sa nai golemite lazci,tova go znae i Europa,no naiama mardane.Shte plashtame za da zivejat te dobre.
48
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Ципрас. Прави струва, но не пипна ни заплати ни пенсии.
47
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Ципрас,колкото и да го плюете,той показа как се водят преговори с ЕС и се защитават хората,защото не те са взимали заеми,а политиците им.Колкото до Гърция винаги ще е с по високи заплати и пенсии от нашите.
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ugasni ni sa tija marzelivzi deto domashni prislugnizi, kra4mi, koli....4akaite be, koi srednostatisti4eski nemez ima prislugniza? te se izkaraha po-umni ot vsi4ki nas. ama krai, kvoto e bilo, njama da e ve4no
45
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Sensej Potashaka PoАми тогава гръцкия народ да си търси парите от тия дето са ги упукали, а не дрънчи от останлите граждани на ЕС още пари
44
6
 
17
 
! Отговори
Божо преди 8 години
До Sensej Potashaka PoКъде беше гръцкият народ, когато се вземаха заемите ??? Защо гръцкият народ не излезе от гадния Европейски съюз ??? Защо сенсей понезнам си къде твоят идол *** не забрани съществуването на банките ??? Защо *** има приятели милиардери , ама не в рубли ??? Разберете, ***, популизмът включва комунизъм в себе си, но съвсем не свършва с комунизма !!! Популизъм е да се обещава щастие с чужди пари !!! Който ви обещава "светло бъдеще", обикновено е с тъмно минало !!!
43
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция няма да приватизира електрическия оператор АДМИЕ, нито Националната електрическа компания (ДЕИ), както изискваха кредиторите.БРАВО! И за това ще се радват на по-евтин ток, а при нас ще се качва както кажат нашите кредитори..
42
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мързеливите гърци трябва да почнат да работят а не да чакат помощи ,субсидии и заеми от Европа.
41
14
 
13
 
! Отговори
Sensej Potashaka Po преди 8 години
До Анонимен 53Anoumnij53,Гръцкия народ не е изпукал тия пари, които са отишли в джобовете на банкери,индустриалци,чиновници и останалата ***. От какъв зор да връща пари, които не е консумирал. А ти ще връщаш 16-те милиарда, които ще отидат в правилните люде в РБ и хич няма да разбереш за какво иде реч. Защото си ***, а не грък.
40
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Или Гърция ще фалира, или Сириза ще падне от власт. Гърците имат две опции, да обеднеят или да обеднеят още повече. Ако мислят, че когато напуснат Еврозоната а вероятно с това и ЕС ще настъпи някакво икономическо чудо жестоко се лъжат.
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ти па нищо не каза а си исписал 10 реда какви причини имат ес , сащ и русия да помагат на гърция??
38
2
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Никакви предложения да нямат гърците пак ще ги оставят в Е Зоната. Проблема на Запада е, как да обясни на собствените си данъкоплатци безкрайното наливане на средства в бездънната" каца"Гърция. Непрекъснатото отлагане на взимане на решения е точно за измисляне на някакво смислено обяснение.Истината е че държат на Гърция изключително по политически причини, защото тя всъщност реално е фалирала!
37
8
 
7
 
! Отговори
дедо Боре преди 8 години
До дедо гошеНе, не бих казал, че си фен на справедливостта. Ясно ти личи, че си от тези хора, които се радват на чуждото нещастие. Иначе гърците не ги мисли. Техните проблеми, те ще си ги решат и без теб. Ти си гледай своите неща.
36
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Електричеството и ресторантите ще бъдат облагани с 13 процента вместо с 23 процента_____________________Наистина трябва да си много нагъл за да дрънчиш пари от една страна, а от друга да държиш намален данък за ресторантите
35
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е като изкарват толкова от туризъм, защо са им чуждите пари? Да си върнат заемите и няма проблем. Гърците са си част от цивилизования свят, имат история, имат красива територия. Само малко проблеми с човешкия материал, но и това може да се поправи.
34
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До койчо 50Не се притеснявай.Няма да им се размине този път.Няма да има споразумение.
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак не казахте на колко години се пенсионират гърците?
32
8
 
15
 
! Отговори
койчо преди 8 години
Наглите гърци пак ще отърват фалита. Една граница ни дели, но гърците имат политици с топки, а ние имаме политици - завършени еврогеьове.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да ги газим, само ще им спрем кранчето (хранилката).
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВИЖТЕ САМО ТОЯ КАК ПОБУТВА ЦИПРАС ПО ЛИЦЕТО. НЯМА НИТО ЕТИКЕТ НИТО УВАЖЕНИЕ . ДА. ВЕЛИКИТЕ НА СВЕТА ...