В кризата: Гръцки пенсионери търсят по-добър живот у нас

Съседите може да преместят и бизнеса си у нас, смятат банкери
Обновена: 1 юли 2015 07:08 | 1 юли 2015 07:00,
123
В кризата: Гръцки пенсионери търсят по-добър живот у нас
Снимка: Reuters

Кризата в Гърция е уплашила пенсионерите им, на които вече веднъж им били намалени пенсиите и заради това те обърнали поглед към България в търсене на по-добър живот.

В агенциите за даване на имоти под наем в Петрич и Сандански е имало доста обаждания от възрастни гърци, които се интересували как вървят наемите за апартаменти. Те споделяли,че получават 600 до 800 евро и с тези пари смятали, че ще живеят по-спокойно у нас, ако решат да се заселят, пише „Труд”.

Още по темата
А иначе паника пред българските банкомати и опашки от гърци няма, защото дори и да теглят у нас пак ще получат ограничените 60 евро на ден.

Реакцията на бизнеса в Северна Гърция заради острата криза ще се усети у нас едва в следващите месеци. Сега е рано, казват местните банкери в Благоевград. Техният опит показва, че при първата вълна на кризата отпреди 4 години е имало бум на регистрации на български фирми от гърци заради високият ръст на данък печалба.

Тогава стотици гръцки бизнесмени си пререгистрираха фирмите у нас, както и автомобилите, превозваческите фирми, за да заобиколят огромната данъчна тежест.

Тези гърци имат сметки у наши банки, но не са проявили досега паника и не са си теглили парите, казват банкерите.

Кризата не се е отразила и на нашите туроператорски фирми. Напротив - клиентите им за море в южната ни съседка са нараснали в сравнение с предишен период, особено тъй наречените еднодневни турове.

Нашенци, почиващи по Бялото море, казаха, че няма повишение на цените по морските заведения и хотели. Но наблюдавали притеснение и страх у местните жители от неизвестността , а пред банкоматите в Гърция по морските курорти имало опашки предимно ог гръцки граждани.

В Благоевград пък всяка седмица се изсипват цели автобуси с гърци, които идват на традицонен шопинг . Купуват дрехи, обувки , алкохол и храни, казват, че тук са по-евтини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аго, Интернет выдайте. Больше от вас не требуется..
72
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам да ги разрядвам
71
0
 
0
 
! Отговори
до 85 преди 8 години
Не всички иска да ти претърпявам
70
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DA SE ZABRANI NA GARZITE DA IDVAT U NAS--SHTE NI ZARAZIAT S MARZELA SI
69
5
 
6
 
! Отговори
пумперникел преди 8 години
До българинпоискай си парите за образование обратно. изгубил си си времето. наистина икономическата псевдонаука е брейн демидж. толкова малко знаете за света вие т.нар икономисти..
68
0
 
1
 
! Отговори
до 85 преди 8 години
Струва ми се че сънувам, обаче...
67
2
 
7
 
! Отговори
българин преди 8 години
До 78:Не, нямам, гърците сами са си виновни, а ние, българите, трябва да се поучим от техните фалове. Освен това, аз лично няма да заплача ако и ЕС се срути, а това е възможно, ако не се реформира.
66
1
 
2
 
! Отговори
българин преди 8 години
До 79:Мисля, че ти грешиш. Не ми се прави справка сега. Важното е, че НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО, икономиката на САЩ дава повече стойност от тази на ЕС, а за Китай ИЗОБЩО да не говорим.
65
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция сега плаща защото бе витрината на Западна Европа преди падането на комунизма. Погледнете кога са давани кредитите. Гърците си мислиха че тези пари които им се даваха няма да се връщат , въпреки че имаше мислещи хора и там.Когато падна саца на една среща с гръцки колеги те споделиха,че сега ще трябва да връщат парите с лихва защото вече социализма го няма и от тяхната показност няма нужда. Тока че те бяха помпани но балона се спука. Въпреки че това нее първият фалит на Гърция .
64
3
 
4
 
! Отговори
българин преди 8 години
До Ави 71:Ави е еврейско име, не знам дали е случайно, сред евреите има много добри и много практични икономисти. Ентусиазмът ти по отношение на САЩ е малко прекален. Икономиката на САЩ се направлява от умни хора, но понякога се възпира от ОГРОМНИ интереси на търговци на суровини - петрол, злато и пр. (сред тях има доста евреи). А смъртната опасност за ЕС, според мен, не са самите емигранти, а комунистическият им произход и навици, виж Германия, с огромната вътрешна емиграция от ГДР-лапачи.
63
4
 
8
 
! Отговори
до 71 преди 8 години
Китай е най голямата икономика в света-Грешиш, ЕС е най-голямата икономика в света, след това САЩ, Китай са на трето място.
62
0
 
1
 
! Отговори
до българин 76 преди 8 години
Аз съм струвам, че те са си сами виновни. Ако имаш нещо друго, казвай...
61
1
 
15
 
! Отговори
Гого Откачения преди 8 години
Гръцките пенсионери да се прибират в Гърция и да ***. С десетилетия унижаваха нашите работници, чистехме им ***, а те ни гледаха с високомерие. Не искам да съм краен, но гърците не заслужават нито нашето съчувствие, нито помощ.
60
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 8 години
До зная 73:Гръцкият пример на мързел и наглост обаче, е извънредно голямата подробност и даже може да украси трупа на Европа. Жалко, защото след младите гърци съм срещал доста работливи и интелигентни.
59
0
 
0
 
! Отговори
до UFF преди 8 години
Планите са мирни.
58
6
 
5
 
! Отговори
българин преди 8 години
До 68:Даааа, прав съм бил в постинг 69, само като се спомене САЩ и скачате метър от място, та ви се виждат голите червени ***. Няма да коментирам глупостта, че методите, докарали "световната икономическа криза", били американски. Само ще отбележа, че САЩ първи и най-леко излязоха от кризата, ВЪПРЕКИ мрънканията на Щиглиц и Кругман, а "социално-пазарната" Европа е още в блатото и не му се вижда края. Дисциплинирана Япония няма растеж, китайският балон с евтината работна ръка и той се пука.
57
4
 
3
 
! Отговори
зная преди 8 години
Гърция е малката подробност на картата на Европа
56
5
 
5
 
! Отговори
Ави преди 8 години
До българинМного си прав. Китай е най голямата икономика в света защото най големия им пазар е Америка. Американците дължат на Китай милиарди. Ако утре Китай си поиска парите от Америка, американците ще им секнат пазарчето и Китай ще започнат да се самоизяждат.Така и така в китайските котонги и планини има хиляди нерегестрирани китайци за които никой незнае кога се раждат и кога умират. Запомни добре най голямата икономика е Америка. Европа е бомба с часовников механизъм заради имигрантите
55
1
 
1
 
! Отговори
българин преди 8 години
Който ми е сложил минусче на постинг 58, да обясни защо, с кое не е съгласен? Предполагам, че самото споменаване на САЩ и UK кара първосигнални *** като половината драскащи тук да слагат минус. Какво ще кажеш, 52? И ти ли сложи минусче? Аз мислех, че можем да си говорим малко за икономика.
54
2
 
3
 
! Отговори
не толкова велик БГ преди 8 години
До българин58 Хайде не ми хвали хамериканските икономически методи и похвати, защото те докараха световната икономическа криза 2008 г....