Гърция задави двигателя на ЕС

Френско-германският тандем се пропуква заради кризата
Обновена: 2 юли 2015 10:01 | 2 юли 2015 08:34, Александър Попов
108
Гърция задави двигателя на ЕС
Снимка: Reuters

Темата за Гърция е отново водеща за френските издания. На фаталното тринадесето заседание за Гърция от февруари насам Еврогрупата посочи, че повече не иска да преговаря с Атина преди провеждането на референдума, поискан от Алексис Ципрас относно предложенията на кредиторите, пише в. "Монд".

Още по темата

Настояването на френския президент Франсоа Оланд за постигането на незабавно споразумение между Гърция и нейните европейски партньори не беше подкрепено от неговите колеги. Дори напротив - германската канцлерка Ангела Меркел беше категорична, че въпреки че вратата за дискусии с Гърция остава отворена, преговорите не са възможни преди референдума, допълва изданието.

Въпросът за самото провеждане на референдума от няколко дни също е на дневен ред. Според близки до кредиторите на Гърция гръцкият финансов министър Янис Варуфакис предложил да оттегли референдума срещу ангажимент на кредиторите за предоговаряне на гръцкия дълг.

Ципрас обаче вчера в директно послание към гръцкия народ и най-вече към гръцките кредитори обяви, че референдум ще има. Означат ли тези противоречиви информации, че свещенният съюз, установил се в редиците на гръцкото управляващо мнозинство след обявяването на референдума в края на миналата седмица, вече се пропуква?, пита френското издание.

За друго пропукване заради гръцката криза пише френският в. "Фигаро" и то е в двигателя на ЕС - френско-германския тандем. В последните 24 часа Франсоа Оланд и Ангела Меркел възприеха напълно диаметрални позиции относно Гърция. До края Оланд се опитваше да накара Ципрас да се откаже от референдума или поне да го разубеди да води кампания за "не" на предложенията на кредиторите от 25 юни.

Оланд повтаряше, че не иска и отлагане на разговорите с Гърция, на което обаче Меркел категорично възрази, че преговори може да има само след референдума. Тези диаметрални позиции говорят и за различията в отношението спрямо гръцката криза. За Меркел винаги е било от фундаментално значение спазването на общите европейски правила. Тя отказва да прави компромиси с Гърция и това за нея означава да запази авторитета на Европа. Оланд пък е по-чувствителен по въпроса за строгите икономии, наложени на Гърция, тъй като се вслушва в гласове, надигащи се от три години в неговата левица за необходимост от преориентиране на Европа от тази политика на строги икономии, допълва изданието.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още по темата: Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВОИН АТАКИСТТъпи воине ПРАВОСЛАВНИЯ БОГ е евреин
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До РумбоНе е предвидено изгонване от ЕС. Гърция може да напусне ако иска, но няма тогава когода лъжат за да получават субсидии. Те получават толкова пари за маслини и лимони, чеако ги изброиш, ще бъде засадено цялото Средиземно море.
45
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 56 ти наред ли си русия има 400 милиарад резерв в моменат има криза заради трите етапа санкции, ситуацията в Крим и Новорусия, готвят четъврти санкиции, а дълговеет н Гъриця са 340 Милиарад плюйс 90 милиарда по програма Ела, т.е. надхвърлят резерва на Русия. Путин да не е луд да се занимава с тях?
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До TinaТова не е заслуга на Путин, нефт и гас донасят парите. Емиратите са богати, но не заради заслугите на клановете.
43
5
 
16
 
! Отговори
1 преди 8 години
Развитите европейски държави наложиха на новите членове,непосилни,скъпоструващи изисквания за модернизиране на предприятията.Те ясно съзнаваха,че тези мерки ,заедно с наложената приватизация ще забавят развитието им и през това време наложиха агресивна пазарна политика и завзеха,заедно с техните вериги,целите им национални пазари.Ако техните правителства са го направили от недалновидност,значи са некадърни,ако е под натиска на лобита - значи е съзнателно унищожение.А сега - ОЛЕЛЕ-МАЛЕЛЕ.
42
10
 
13
 
! Отговори
много луди преди 8 години
Много големи глупости чета и за Германия и за Гърция.Леле хора много от вас са луди чесно.Добре че избягах навреме от България. Гърците са наши съседи и много Българи си изкарват хляба там а заемите ги изтеглиха техните комунисти като започнаха още 2000 г. а Германия е силна защото работи и то много а хората учат там и то много и Германия плаща блозо 50% от бюджета на ЕС а всички останали държави останалите 50% а от Дълга на Гърците от общо 350 000 000 000 Немците са дали 70 000 000 000 от данац
41
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция задави двигателя на ЕС - и сега с гол г.ъ.з ше върти манивелата!
40
2
 
13
 
! Отговори
Кайзер Созе преди 8 години
Така, че каквото и да стане в тази ситуация ние ще сме на +. Така е защото капиталите са ресурс който не е неограничен и ако някъде стане криза той бяга на по спокойни места. За сега в БГ е спокойно, ако политиците ни не се осерат с нещо като етнически конфликт. Има разни чужди *** които са се заели с това и работят активно в тази насока. Но като цяло трябва да стискаме палци на Ципрас и Варуфакис да продължават така, браво на тях.
39
4
 
18
 
! Отговори
българин преди 8 години
Гърция не е задавила "двигателя" на ЕС, ами "двигателят" е кьопав, а случаят "Гърция" само го показва. Този цирк се разиграва вече години, ЗА ХАТЪРА НА ГРЪЦКАТА ОЛИГАРХИЯ, която не ще да дели със западняците, също както и НАШАТА. Ципрас и Варуфакис, и "крайно лявата" СИРИЗА, и "крайно десните" и "православни" техни ортаци в парламента и правителството, представляват банда мошеници, която лъже народа си и разиграва Европа, за да могат няколко хиляди гръцки богаташи да продължат да плюскат здраво.
38
0
 
17
 
! Отговори
Кайзер Созе преди 8 години
Какво ще стане с Гърция? Боли ме фара, честно казано. Гърците с помоща на GB анексираха 1/3 от територията ни и погърчиха или прогониха 1,2 милиона българи за по малко от 100 г. Сега са на кръстопът, ако изгонят ципрас идват олигарсите които са слуги на МВФ и ЕС и в Гърция става като в България през последните 25 г. Ако Ципрас остане ще е пак същото но ще си останат горди. Това обаче ще е в плюс за нас и току виж се налеят едни пари и в БГ, като инвестиции, не като заеми.
37
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Който не работи, не трябва да яде"Българска народна мъдрост
36
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АзЦипрас има 300 млрд. евро дългове.Умишлено води Гърция към фалит, щото иска комунизъм. Гърците го подкрепят - добре. Само после да не мрънкат като обеднеят, щото комунизмът води само към това.Който, каквото си направи сам, друг не може да му го направи.
35
1
 
13
 
! Отговори
Митеран преди 8 години
Оланд и Ципрас - левичар левичарите подкрепя, ама и Оланд го очаква издухване. Мосюто е гола вода и като политик, и като човек /а за мъж да не говорим/
34
9
 
17
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Великият Ципрас няма нито един цент дълг, неговот правителство е от пет- шест месеца! така , че да блямбосват глупости е излишно!
33
6
 
20
 
! Отговори
Терминал 5 преди 8 години
Гърците си имат пари, на тях не им затвориха банките и да им кажат няма пари,както го направиха при нас. А и те си имат фабрики,селскостопанско,туризъм и т.н.Според мен ще им е по добре ако излезнат от еврозоната и кажат : фалит, няма пари - благодарим ви за подкрепата и започват да си търгуват с останалия свят. Преди някой да започне да ми пише, че това са глупости - да си помисли кой ще издържи повече ако е вън от еврозоната. Гърция или Германия? И къде ви отиват парите като пазарувате в БГ
32
8
 
20
 
! Отговори
финансист преди 8 години
Само не ми е ясно , защо се търси вина в ЕС . Великия Ципрас има над 330 милиарда дългове , които не иска да връща , а иска още пари. Такова чудо няма никъде по света . След като не ти харесва бягай от ЕС и си пускай печатницата за драхми . Това си е право на Гърция . Ама да искаш пари ежедневно е меко казано космическо нахалство и наглост .
31
0
 
14
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Нали миналия петък гърците демонстративно напуснаха масата за преговори в Брюксел?! За какви нови преговори става дума?
30
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС е пирамида,където богатите държави крадат бедните. И вече личи грозната тотална колонизация,и геноцид над Изтока и юга в Европа. В 19 век са окупирали, грабили и убивали в колониите. сега действат по рафинирано завладяват всички сфери на държавата ,слагат си колониални управители, грабят, убиват и у викат съюз.
29
6
 
23
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Грък кръв повръща,пари НЕ ВРЪЩА!!!
28
1
 
12
 
! Отговори
1 etap преди 8 години
ooooo 4akaiteee tova e o6te na4aloto .mnogo rano revnahte