Ципрас уверен: Банките в Гърция отварят скоро

Варуфакис подава оставка при "да" на референдума
113
Ципрас уверен: Банките в Гърция отварят скоро
Снимка: Reuters

 

Гръцкият премиер Алексис Ципрас увери днес гърците, че проблемите, с които се сблъскват заради затворените банки, "няма да продължат прекалено дълго". Той каза, че очаква постигане на сделка с кредиторите на страната до 48 часа след референдума в неделя, предаде Ройтерс.

За телевизия АНТ1 Ципрас каза, че гледките на опашките пред банкоматите и на възрастни хора, които с часове чакат за си получат пенсиите са "притеснителни", но обвини за това партньорите на Гърция от еврозоната, които са принудили Европейската централна банка да замрази жизненоважното финансиране на банките.

На въпрос какво ще стане при победа на отговора "да" на референдума, Ципрас отвърна, че изборът на гръцкия народ ще бъде уважен, предаде Франс прес.

"Ще задействам предвидената от конституцията процедура и ще се консултирам с партията", заяви лидерът на СИРИЗА.

На въпрос за евентуални предсрочни парламентарни избори, премиерът заяви, че не трябва да се избързва.

"Страната има конституция, която предвижда съответните процедури, аз ще остана институционният гарант на конституцията", каза Ципрас.

Гръцката конституция предвижда при евентуална оставка на правителството или да се произведат парламентарни избори, което обаче може да стане най-рано след месец, или съставяне на правителство на националното единство, което може да е ръководено от досегашния премиер ако той приеме, или от друг политик, който ще се избере от всички партии, желаещи да участват в такова правителство.

Днес гръцкият финансов министър Янис Варуфакис стана първият представител на правителството на Алексис Ципрас, който ясно заяви, че ще подаде оставка, ако отговорът "да" спечели на референдума. В интервю в понеделник за гръцката телевизия ЕРТ за съдбата на правителството премиерът Ципрас подчерта, че не смята да остане на власт на всяка цена, припомня БТА.

Затова пък, ако на референдума спечели отговорът "не" Ципрас увери, че ще отиде в Брюксел възможно най-скоро да договори споразумение с кредиторите от МВФ и ЕС.

Той повтори, че отговорът "не" не означава "не на Европа", а реалистично решение, което цели по-малко съкращения в разходите и преструктуриране на дълга.

"В продължение на пет месеца Гърция бе подложена на безпрецедентен шантаж да приеме мерките за драстични икономии, народът трябва свободно да реши", заяви Ципрас.

Янис Варуфакис от своя страна заяви, че има "100-процентова вероятност" да се постигне споразумение с кредиторите на Атина след референдума в неделя, какъвто и да е резултатът му, предаде Франс прес.

"Споразумение ще се постигне, без значение дали от урните ще излезе "да" или "не", каза Варуфакис за телевизия BBC News.

"Ако е "да", това ще е лошо споразумение, банките ще отворят при лошо споразумение. Ако спечели "не"-то, ще имаме друго споразумение, което ще е жизнеспособно. Нещо от рода на предложенията, които ни бяха направени през последните дни", каза той.

Варуфакис призова гърците да гласуват против плана на кредиторите на неделния референдум, който може да реши бъдещето на Гърция в еврозоната.

Гръцкият финансов министър остро разкритикува прилаганата в Гърция през последните пет години политика на драстични икономии и дългата продължителност на преговорите с международните кредитори.

"Имаме много лоша система на управление в Европа. Това не е правилният начин да се ръководи един валутен съюз. Това е пародия. Това е комедия на грешките от вече пет години", каза Варуфакис.

"Програмата, която наложиха на тази страна и която искат да продължат да налагат, ще се запомни като най-големия провал в историята на икономиката", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
8
 
18
 
! Отговори
Курофакис преди 8 години
Скоро ще се сбъдне мечтата на много българи, гърците пак да са по-бедни от българите!
37
2
 
5
 
! Отговори
BG преди 8 години
Блаженни са уверените :))))))
36
2
 
22
 
! Отговори
справедливост преди 8 години
То хубаво, че банките ще отворят някой ден, но колко пари има останали в тях? Според Блумбърг парите на вложителите ще бъдат с 30 до 50% по-малко - това ще бъде страхотен шок за гърците. Отделно гигантски загуби за бюджета и фирмите. Обедняването на гърците е просто неизбежно - и то сериозно обедняване за десетилетия напред.
35
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
41 хахаха, май опънах правилната струна в теб, продължавай да храчиш и си вземи салфетка, да не се задавиш
34
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците - един горд, но гладен народ, няма да приемат хуманитарна помощ, предпочитат да продължат със самоубийствата
33
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 37Аматьоре, я ми отговори ти какви пари са ти дали на теб лично с последниья кредит, от който 3,6 милиарда отиват да възстановят кражбите на двайсет фирми от КТБ. Кредии, които идват от банките към техните дъщерни дружества, това е истината. А ги плащаме ти и аз, всъщност ти си на тролска служба и получаваш някое зрънце като зимно врабче . Нобелисти-финансисти ти казват как е заробена Гърция, аматьоре, ех аматеьоре, колко е едно писане - 20 лв или 25 лв?
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виждате ли минусите на 37, хората наистина смятат, че пари без лихва не бива да се дават, ми така си е!
31
3
 
11
 
! Отговори
Курофакис преди 8 години
То банките ще отворят, но какво ще правят? Ще продават гевреци на гладните гърци ли, щото то пари повече няма? ЕБ наля 80 млрд. евро в гръцката банкова система, но сега спират и това кранче. Май ще има подстригване на банковите депозити както стана в Кипър!
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Toq Cipras e noviq Hiter!
29
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
33 Бе що не вземеш да ми дадеш парите си безлихвено за едни 30 години или ще кажеш, че ти пари нямаш, и си обезумял от бедност? хахаха, аматьори
28
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И като отворят банките с какво ще плащат като пари няма, сигурно ще им дават кламери и кърфици. Никога ЕС няма да помогнат на това правителство . Това са нагли хулигани и некадърници .
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Balkan!E dobre be Ciprandurus, iskazvash se sreshtu kreditorite, a tiq koito vi istochiha haznata, da nebi da sa ti rodnini.....
26
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 29Тука гъмжи от тролчета на НПО-та. Така, че , колега, всеки призив да се мисли трезво и обективнто,, е обречен. Ако не е някой обезумялот бедност и озлобен ***, ще е платен писач и подстрекател, защитаващ лихварите и поробителите на света.
25
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Маляките да връщат парите, които са крали 30 години и да приемат стандарта, който наистина заслужават - Шри Ланка на Балканите
24
6
 
24
 
! Отговори
ХА ХА преди 8 години
Тоя им се изплю на гърците в лицето! От думите му излиза, че каквото и да кажат на референдума, все тая! Ха ха, гърците си го заслужават този наглец!Тоя направо е 4 в 1, Станишев, Местан, Сидеров и Орешарски взети заедно! Честито!
23
1
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
До БатлерскиГръцките банки са празни,но в дъното на централния трезорима кокъл от цар Македон!!!
22
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само лихвите които трябва да плащат гърците са вече над 23 милиарда на година при това ниво на заема...И преди да злорадстваме,трябва да разберем че и ние уверено вървим по този път-16 милиарда дръпнати,само от тях имаме да връщаме 25 милиарда...От това вечно заробване искат да се спасят гърците-дано успеят...
21
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Български роби седнали да клюкарстват злорадо...
20
8
 
29
 
! Отговори
Нагломер преди 8 години
Ооох тия двамата ще ме счупят! Гърците голяма беля си отвориха с тия полукомунисти! Да ни бяха питали нас, имаме богат опит с комунистите! Под тяхно управление Гърция уверено ще върви към нашия стандарт на живот и доходи!Не стига, че дължат пари на целия свят, ами и условия се опитват да поставят!?Наглост!
19
6
 
12
 
! Отговори
в ПРАВДА преди 8 години
Сидерастията се лекува с глад