Защо източноевропейците са гневни на Гърция

Те вече преодоляха своите кризи с драстични икономии
Обновена: 10 юли 2015 06:43 | 9 юли 2015 21:08, Елка Василева
178
Защо източноевропейците са гневни на Гърция
Снимка: БТА

От всички страни в Европа източноевропейските са най-строги към Гърция. Балтийците, словаците и словенците преодоляха своите кризи с драстични икономии. Сега те не искат повече да плащат за една по-богата страна, пише Ян Пул в сп. "Шпигел".

Когато става въпрос за Гърция, Далия Грибаускайте изглежда раздразнена от доста време. Тя е президент на Литва, а до 2009 г. беше европейски комисар за финансите и бюджета. Най-накрая тя намери в Брюксел съвсем ясни думи, след като Алексис Ципрас профуча край нея с усмивка на победител. Тя остро заяви по микрофона: "Беше ни обещано днес да получим нови предложения. Но за Гърция "днес" все означава "маняна". В Европа обаче тя не може все да казва "маняна".

Още по темата

Едва ли някъде в еврозоната критиките срещу правителството на СИРИЗА и неговото поведение в преговорите са толкова сурови, колкото в източноевропейските страни членки на еврозоната Литва, Латвия, Естония, Словакия и Словения. През последния четвърт век те извършиха цели два пъти болезнени реформени процеси и днес се гордеят с постигнатото.

Още преди 25 години, когато бяха част от съветската половина на света, те споделиха тази съдба с всички, които принадлежаха към този блок: една колкото неефективна, толкова бюрократична и репресивна държава, непечеливша, тромава икономика, бедност, изолация.

Те се освободиха от това. Премахнаха агресивната държава, опростиха данъчната система и приватизираха предприятия. Това струваше работните места на стотици хиляди хора.

Но в началото на новото хилядолетие те пожънаха плодовете на тези усилия: Естония например се разви като средище на информационните технологии, Латвия и Литва станаха центрове на търговията между Русия и Скандинавия. Стабилният растеж на Словакия се основава на инвестиции в автомобилната промишленост - "Киа" и "Фолксваген" оценяват висококвалифицираната работна ръка и ниското заплащане. Словения още от времето на Югославия беше продуктивен център.

После обаче дойде икономическата криза от 2008 г., растежът само за няколко месеца премина в спад. В Естония например растежът преди това беше над двайсет процента, а през 2009 г. се сви до 14 процента.

И източноевропейците не се пестяха. "Предстои ни година, през която всеки ще бъде засегнат от икономическата криза", заяви тогава президентът на Латвия Валдис Затлерс. Там, както и в други страни, правителствата наложиха на своите народи намаляване на заплатите с до 40 процента плюс съкращения на работни места и орязване на разходите в социалната система.

Словакия отслаби защитата на заетостта, Словения осъществи важни банкови реформи. И никой не протестираше. "Още не сме свикнали толкова с благоденствието", обясни веднъж търпеливостта на източноевропейците шефът на полската национална банка Марек Белка. Освен това преди няколко години те установиха от личен опит, че могат да преодолеят кризата с реформи, които си заслужават страданието.

Днес бюджетът на балтийците е един от най-здравите в ЕС, дългът на Естония е едва десет процента от нейния брутен вътрешен продукт. Безработицата намалява, икономиката расте.

Като членове на еврозоната източноевропейците дават своя принос за спасителния фонд Европейски стабилизационен механизъм и сега те трябва да отделят пари за спасяването на страна, в която средната заплата е почти двойно по-висока от тази в Латвия.

Тази перспектива се посреща с недоволство. "Четири месеца се опитвахме да уважаваме предизборните обещания на СИРИЗА", каза словашкият финансов министър Петер Кажимир. "Когато някой обещава да сваля звезди и не може да изпълни това, не трябва да обвинява когото и да било другиго", заяви той.

Словашкият премиер Роберт Фицо отдавна се оплаква. Той просто не може да обясни на своите сънародници защо трябва да плащат за пенсионерите в Гърция, след като пенсиите в Карпатите са наполовина по-ниски. При началото на преговорите тази седмица в Брюксел финансовият министър Кажимир каза, че евентуално орязване на дълга е "червена линия" за Братислава.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До "До наблюдате 102"Май някой не може да смята. GDP pp USA = $52 118, а според часовника на дълга всеки гражданин на САЩ дължи $152 000, а това е далеч от $38к.
67
0
 
0
 
! Отговори
Дб преди 8 години
Значи те имат по-голям дълг от Германия?
66
0
 
0
 
! Отговори
Дб преди 8 години
Люксембург е държавата с най-големи чужди инвестиции в света.
65
0
 
0
 
! Отговори
Дб преди 8 години
На глава от населението!!!!!
64
0
 
3
 
! Отговори
Горд тракийски Бугар преди 8 години
Ако Иван Костов беше изкарал , още един мандат , сега и ние щяхме , да сме в тази статия.
63
2
 
1
 
! Отговори
Db преди 8 години
3 700 000 милиона!!!!!! Я пак
62
0
 
3
 
! Отговори
роко преди 8 години
До Опса ..опсав грешка си повечето българи се радват на справедливостта може да не е при нас но поне виждаме че от време на време с случва нещо справедливо и то в огромен мащаб, поне за мен е така
61
1
 
4
 
! Отговори
Опса ..опса преди 8 години
Гърците поне си поживяха малко по-добре,и поне знаят какво е да си добре.Вече нищо и никой не може да ги убеди,че животът не трябва да е толкова хубав.За разлика от пост-комунистическите страни,където всички трябва да са еднакво нещастни и гладни.Българите се радват на чуждото нещастие,защото това ще е единственното радостно чувство от техният епогей.Константин Иречек го е описал това явление преди много години,и е казал че тази ни нац. черта е единствено изразена при нас
60
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До наблюдателПримерът ти не е точен. По-точена е следната ситуация. Жена ти взема заем от банката на името на семейството, защото е гъста с банкера и той ще и прехвърли голям процент от заема в офшорна сметка. Разбираш, че женати е *** (политик) и я изгонваш (губи изборите). Женати се чупи, но тъй като заема е на семейството банката търси теб. Нормално е да искаш да платиш само твойта част, а не и откраднатото от жена ти.
59
4
 
9
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
Някой упорито иска да ни скара с гърците, и почва да говори от мое име, че ги мразя, виж заглавието на статията. Ципрас почва да бълва змии и гущери, притиснат до стената, демек българите са против гърците. Чакайте малко. Това, че някой е взел 300 милиарда не ме интересува, това че Щатите са взели трилиони също не ме интересува, това че първите не могат да си върнат заема, а вторите печатат долари и казват, че българите са против гърците вече е долна интрига. Да казваме нещата с имената им!
58
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо, не сте на ясно въобще с въпроса за дълга на Гърция.Второ, не ви прави чест да плюете така по Гърция, щото тя е една от първите, които са подкрепили *** да влезе в Европа.
57
1
 
4
 
! Отговори
Мацоракис преди 8 години
Износ 2014Slovakia$86,550,000,000Greece$36,600,000,000Lithuania$31,640,000,000Slovenia$30,470,000,000Bulgaria$29,250,000,000Estonia$15,820,000,000Latvia$13,380,000,000Словакия с 2 пъти по-малко население изнася 2.5 пъти повече от Гърция. Дори България изнася повече от Гърция претеглено през населението (отнася се за всички други в таблицата).
56
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МВФ е КТБ в световен мащаб. Представете си, че Гърция е една от изпързаляни те фирми, като Технмаркет или пловдивската печатница и ще вникнете в схемата. Да спрем финансовия фашизъм на САЩ!
55
2
 
5
 
! Отговори
Азармо преди 8 години
До умник 83Не беше всичко по-хубаво от България, но беше по-чисто, по-организирано и по-дисциплинирано - а това са много важни моменти! С далаверка и тарикатлък не става.
54
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наш *** го маниполират и си мисли,че ще мине метър и няма да го преджобят яко за да има гърка кинти да блъска сиртаки и узо ката вечер.Цикли след 20г същата песен,а *** е пак църул.Опа..опа па бозукя...
53
4
 
3
 
! Отговори
КОСТАС ЛИНКЕ преди 8 години
ДО 84-И :ВЕРНО Е--ДОЛАРА СЕ КАЧИ ОТ 1.30 ЛВ ДО 1.80 ЛВ...ЗА 5-6 МЕСЕЦА.НО ТОВА НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ГЪРЦИЯ...НИЕ РАБОТИМ С ЕВРА...НЕ С ТРАКИИСКИ ЛЕВЧЕТА. А И ВИЕ СЪЩО ПЛАЩАТЕ В СДЕЛИТЕ С ЕВРА..НЕ С ЛЕВОВЕ.КОИ ТИ КАЗА ЧЕ ПОЛЗВАТЕ ДОЛАРА В МЕЖДУНАРОДНИТЕ СДЕЛКИ ??
52
3
 
7
 
! Отговори
МЕРКЕЛ-ЮБЕР АЛЕС... преди 8 години
КРАЙ НА ГЯЯВОЛИЙТЕ ----ПАРИ ЩЕ ИМА , САМО ПРИ НАПРАВЕНИ РЕФОРМИ!!!!ИНАЧЕ--Ципурата ДГД!!!
51
2
 
14
 
! Отговори
умник преди 8 години
и аз бях в гдр но бях 10-11годишен но всичко беше по хубаво от бг но наистина нямаха пари 1 лв беше 3 марки всичко за нас беше евтино
50
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Odnoklassnikiхубаво драскат кометари в Шпигел , че Източноевропейците трябва да бъдат избити-------------Драскат ги такива *** като тебе, путиняци.За къв хей си се кръстил "однокласники"? Да се праиш на много руски ли?
49
8
 
4
 
! Отговори
Симеон Велики преди 8 години
До OdnoklassnikiХодил ли си в ГДР? Щото аз съм и съжалявам, че не си направих снимки пред Стената. Какво видях осъзнах когато порастнах. Срещу стандарта им и това да бъдат "витрина на социализма", те си бяха практически окупирани от СССР