След изолацията от САЩ – Русия гледа към Китай

Руската преса коментира срещата на върха на БРИКС
10 юли 2015 11:22,
56
След изолацията от САЩ – Русия гледа към Китай
Снимка: Reuters

Състоялата се в Уфа среща на върха на БРИКС и на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) е сред основните теми в руската преса днес. Повечето вестници информират подробно за обсъжданите теми и приетите документи, но коментарите са малко.

Изключение прави "Независимая газета", като се спира на личната среща на президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин в кулоарите на форума. Двамата обсъдили проблема за евразийската икономическа интеграция и стигнали до извода,че най-удобен форум за реализацията на този проект ще стане ШОС.

Още по темата

Наблюдателите в Пекин нарекоха това решение стратегическо, пише вестникът. Но то поставя Москва пред избор: съгласявайки се на проект, роден в Пекин, тя рискува да загуби влиянието си над азиатските членове на ОНД.

Лидерите на двете държави говориха за това как да се установят по-тесни връзки между Икономическия пояс на Пътя на коприната и създавания сега от Путин Евразийски икономически съюз (ЕАИС), казал по този повод високопоставеният китайски дипломат Гуй Цуню, цитиран от вестника.

Официално лице трябва да говори с обтекаеми фрази. Всъщност става дума за формиране на общо икономическо пространство между Китай и Русия. Идеята е амбициозна. Но тя отговаря на потребностите на двете страни в този момент. Макар вниманието на световните медии да е приковано преди всичко върху срещата на върха на БРИКС ("петорката" Китай, Русия, Индия, Бразилия и ЮАР), провеждаща се паралелно в Уфа, то за Кремъл, когото САЩ се опитват да изолират, групировката ШОС придобива все по-голямо значение.

Обръщането на Изток, укрепването на партньорството с Китай може да стане доста ефикасен отговор на усилията на американците, пише авторът на "Независимая газета". Цитира се и мнението на сътрудника на руския фонд "Карнеги" Александър Габуев, че при днешните обстоятелства в света "ШОС е ключов инструмент в ръцете на Москва за укрепване на нейните международни позиции".

В Пекин разглеждат свързването на (китайския проект) Пътя на коприната и (руския) ЕАИС както от военностратегическа гледна точка, така и от гледна точка на завоюването на пазарите в бившите съветски републики за Китай. Както отбелязва китайският вестник "Глобал таймс", издаван от комунистическата партия, в случай, че САЩ се опитат да блокират доставките на петрол и суровини в Китай по море, Пътят на коприната през Централна Азия и Русия все пак ще остане отворен. Това е жизнено важно.

"Независимая газета" посочва и още един, даже по-съществен за КНР, икономически аспект. Проектът "Един пояс - един път" носи, по същество, глобален характер. Той обхваща 60 процента от населението на света, което произвежда 29 на сто от световния брутен продукт. Това е план за обединяване на пътищата, търговията, свободния валутен обмен, контактите между хората, включващ Евразия, Тихия, Индийския и Атлантическия океан.

Сухопътният маршрут през Централна Азия, Русия, Беларус към Полша е само едно от неговите разклонения. И Китай без колебание използва своите възможности, за да се утвърди на пространството на бившия СССР. А Русия не може да се противопостави с нищо съществено на мощта на своя партньор.

Вестникът цитира руския икономически експерт Светлана Глинкина, която отбелязва, че Русия зависи 4,5 пъти повече от Китай, отколкото Китай от Русия заради своята недиверсифицирана икономика и много по-малките си финансови ресурси. Така, добавя тя, "Русия ще се окаже неконкурентоспособна в този пояс, макар че Пекин съвсем не желае да ни причини вреда".

Затова Москва се отнася подозрително към инициативата на Пекин. Китай постепенно замени Русия като главен доставчик на стоки и инвестиции в Централна Азия, констатира британският "Файненшъл таймс". А "Независимая газета" цитира руски чиновник, който признал, че "интересите на Русия и Китай не винаги съвпадат". Но Москва не може да си позволи да остане встрани от китайския проект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Григорий Распутин.....***--свършва царството на триполовите Кончити--свършва.....Колкото и да се пънеш,скоро в Ню Йорк ще пазаруват с рубли.........
8
2
 
6
 
! Отговори
за 19.... преди 8 години
Браво !Значи искаш Китайска доминация в Русия !Прав си --ТОВА НАИСТИНА Е САМО НАЧАЛОТО....
7
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"От 2008 г. до сега Русия е дала под аренда на Китай няколко милиона декара гори и земеделска земя и това е само началото."Не, това е само краят на американската доминация. БРИКС, Евразия- това е началото.
6
7
 
10
 
! Отговори
Berlin преди 8 години
В русия вече настана масов глад, а Китай е в криза. Ако Западът издърпа производството си от Китай - за една седмица са задминали ушанките по бедност. Двама просяка тръгнали да се сравняват с Европа и Америка... хахаха... жалка история. :)))ПП Чух че големият руски патриот Кобзон молел да му отменят санкциите, за да се оперира в Америка и да види децата си в Западна Европа... хаха. Коментирайте, моля! :)))
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Боби Боби, едно дете обучено и богато, е егоист и търтей.
4
1
 
7
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Григорий РаспутинКитай има едно преимущество но и един недостатък. Прекалено много хора. Да работната ръка и то обучена е нещо прекрасно, но за подобни хора е необходим и стандарт. Китай започва да си повишава стандарта заедно с намаляване на населението в дългосрочен планСлед 25 години Китай ще е с по-малко население от Индия но с по-висок стандарт. Все пак китай ще остане с достатъчно население за да си остане икономически лидер. Инициативата едно дете но обучено и богато 20 години върши
3
3
 
11
 
! Отговори
Tina преди 8 години
Русия ще се справи.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До идиотщина А струва ли си да не се приемат страни само и само да се угажда на русия?
1
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия в сравнение с Китай е едно джудже. Ако изобщо има БРИКС, там конците ще дърпа Китай. Но аз се съмнявам дали изобщо нещо ще стане, защото там са събрани прекалено много хора с прекалено малко пари.