Лавров се надява САЩ да не слагат ПРО в Европа

Оръжейното ембарго срещу Иран остава още пет години
14 юли 2015 16:11, Елка Василева
59
Лавров се надява САЩ да не слагат ПРО в Европа
Снимка: Reuters

Руският министър на външните работи Сергей Лавров изрази надежда Съединените щати да спазят обещанието си да не разполагат система за противоракетна отбрана в Европа след сключването на споразумението с Иран, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Лавров припомни, че американският президент Барак Обама е поел такъв ангажимент в Прага през 2009 г.

САЩ аргументираха необходимостта от противоракетен щит в Европа със заплахата от изстрелване на ракети от държави като Иран.

Лавров съобщи, че съгласно постигнатото днес споразумение за иранската ядрена програма оръжейното ембарго срещу Ислямската република ще остане в сила още пет години. Оръжейни доставки за Иран ще са възможни и през този период с решение на Съвета за сигурност на ООН, уточни той, цитиран от ТАСС.

"Що се отнася до оръжейното ембарго, ние заедно с Китай настоявахме то да бъде премахнато сред първите ограничителни мерки, подлежащи на прекратяване. В резултат иранските колеги се съгласиха на компромис", каза Лавров.

По думите му Иран и шесторката са завършили многогодишния преговорен маратон за постигане на споразумение при координиращата роля на върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Лавров заяви, че Могерини и иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф ще представят днес целия пакет от документи по проекта за споразумение по ядрения въпрос.

Според него Иран и шесторката са съгласували всеобхватен план за действие, включващ основен текст и пет приложения.

"Постигнати са най-важните проекти. Първо, съгласуван е съвместен всеобхватен план за действие, състоящ се от основен документ и пет технически, съвсем конкретни предложения. Съгласуван е проект за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, който всички участници в преговорите ще внесат в близките дни в Ню Йорк като съавтори, за да бъде разгледан от Съвета за сигурност и подложен на гласуване. Очакваме, че той ще бъде единодушно одобрен", каза Лавров.

По думите му се отменят редица санкции срещу Иран, включително едностранни мерки на ЕС и САЩ.

"Премахват се редица санкции, включително едностранни санкции на ЕС, отменят се много санкции, засягащи ограничения, наложени от американците върху сътрудничеството с Иран в областта на гражданската авиация, и много други", заяви той.

Според него Русия ще взема от Иран нискообогатен уран в замяна на природен уран.

"Русия също така ще участва в препрофилирането на обекта във Фордо в предприятие за производство на стабилни изотопи за медицински и промишлени цели", каза Лавров.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
3
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Макар че инсталирането на ПРО в Източна Европа се оправдава с ядрената програма на Иран,истината е съвсем друга-тези системи са насочени срещу Русия!Целта е да бъдат унищожавани междуконтиненталните ракети насочени към САЩ още във фазата на ускоряване.Естествено,Русия ще вземе мерки и страните с разположено ПРО,ще бъдат под прицел и при конфликт-унищожени.Така че изказването на Лавров е по-скоро предупреждение за всички,които изпитват желание да гарантират сигурността на САЩ за своя сметка.
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** какви 15 минути бе другарио ,то както е тръгнало да падаат казарми и самолети не *** да има с какво да си направят следващия парад
20
3
 
3
 
! Отговори
до 37 преди 8 години
От кога в Русия плащат във фашистки долари на фащ.Да не е станала 53 щат..ха..ха
19
1
 
2
 
! Отговори
цц преди 8 години
37 срамно е да не знаеш как се пише името на родината ни, ако си българин де
18
7
 
8
 
! Отговори
мАЛЕЧКО пАЛЕЧКО преди 8 години
ДЖУДЖЕТО Е АГРЕСИВНО И ЗЛО,И НА ЕВРОПА И ТРЯБВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО -ПРО!
17
8
 
5
 
! Отговори
гг преди 8 години
бедна и нещастна Раша, все някой и бърка в д.п.то
16
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лавров се надява кервана си върви :D
15
8
 
6
 
! Отговори
haha преди 8 години
Лавров се засили да успокоява отношенията между запада и Иран ли що ли? Като ПРО не върши работа срещу Руските ракети кво му дреме да спи спокойно и запада да му мисли :)
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Rusnacite si kazvat napravo-za tiah tazi godina e 1940, godinata,predi Goliamata voina...Kravarite preminaha Rubikon-a s O-KRAINA...
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лавров казва едно - че ПРО е проблем за Русия...da, problem e...Prostowmesto da se izpepeli samo teritoriata na kravarskite stati-ste triabva purvo da se napravi sustoto i s 30 procenta ot zemnoto kulbo-DOPULNITELNO.Tova sa stranite s kravarski bazi...No na kravarite triabva da im e jasno, ce i tova niama da gi spasi pri konflikt...Ne slucaino ot niakolko godini se investira v ruskata armia-i to JAKO...Rusnacite si kazvat napravo-za tiah tazi godina e 1940, godinata,predi Goliamata voina...Kravi
12
7
 
7
 
! Отговори
65 преди 8 години
лавров първо да си изхрани народа после да дава акъл
11
3
 
5
 
! Отговори
Dublin преди 8 години
Лавров се надява САЩ да не слагат ПРО в Европа...ne se nadiava Eli, a buzika kravarite...,trie im nosa v sobstvenite ...I ste produlzida go pravi...gadno da im e-prosto, kogato si jadosan-praIS greski...Predelno iasno e, ce ste produlzat s razpolaganeto na kolonialnite im teritoriite s tuzemci kato nas..., no srestu tova se vzemat suotvetnite merki...A sled purvonacalnia taran ot ukrainski glupenderi-durpasti meckata za opaskata..., nie ste sme sledvastite, koitio ste iziadem
10
6
 
7
 
! Отговори
Извод от коментарите преди 8 години
Лавров казва едно - че ПРО е проблем за Русия, но българските коментиращи са по-умни от него. Според тях ПРО не са проблем за Русия, защото техните ракети ги заобикаляли свободно.Лавров трябва да си вземе за съветници повече български коментиращи!
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Zamenyam Mercedes za lada Samara , jelaeshti ima li ?
8
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човекът за последно им казва, че са *** американски ***.
7
5
 
12
 
! Отговори
мда преди 8 години
Вече не си струва да се използва иранската заплаха заради ПРО.Крим е достатъчно основание.....
6
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия са *** наглеците! Не можело хората да си строят защитни съоръжения, защото така щял да се наруши стратегическия баланс на силите, това са им доводите.Демек, ще те държа на мушка и ако се опитваш да се защитаваш, значи ти си агресора.Нагла държава!
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
надеждата крепи и умира последна
4
9
 
9
 
! Отговори
20 преди 8 години
май изолирани останаха С Корея и РФ
3
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прав е отбрана не трябва само офанзива иначе много сложна схемата. Не е за руските глави.