Озърта ли се Варуфакис за премиер на Гърция

Според FT това може да е цел за бившия финансов министър
15 юли 2015 16:40, Бойчо Попов
28
Озърта ли се Варуфакис за премиер на Гърция
Снимка: Ройтерс

 Бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис може би има апетити към премиерското място в Гърция. Поне това твърди кореспондентът на Financial Times в страната Питър Шпигел, който следи политическата обстановка в Атина отблизо и обикновено е добре информиран за случващото се.

Самият Варуфакис твърди, че все още не е решил как да гласува в парламента относно предложенията за реформи и бюджетни съкращения, но с речта си в Народното събрание, посрещната с много бурни реакции, той намеква, че ще гласува против. „Дали няма да се изправи срещу бившия си шеф? Дали това няма да е кандидат за негов заместник при евентуални нови избори“, пита Шпигел.

Евентуален негативен вот на Варуфакис няма да е особено голяма изненада, след като още като финансов министър той заяви пред Bloomberg, че „предпочита да си отсече ръката“, отколкото да подпише споразумение с кредиторите, което не предвижда преструктуриране на дълговете на страната.

В телевизионно интервю във вторник вечер Ципрас коментира своя бивш министър с думите, че „един перфектен икономист не значи, че той е и перфектен политик“.

Междувременно Варуфакис отново отправя сериозни тежки обвинения срещу Германия и нейния финансов министър Волфганг Шойбле. В собствен обзор за изминалите шест месеца за германския седмичник Die Zeit той разкритикува подхода на Шойбле при решаването на дълговата криза и разкритикува институции като Еврогрупата и Европейската централна банка.

Шойбле, заедно с други политици от Еврогрупата, е „затегнал контролирано" социалната криза в една държава член на ЕС и еврозоната, за да наложи плана си за реорганизация на еврозоната. „Изборите не могат да променят нищо". С тези думи, поне така твърди Варуфакис, го е приветствал Шойбле при първата му поява в еврогрупата.

Един предизвикан от Шойбле Grexit е трябвало да даде „зелена светлина“ за преустройстото на Европа, пише Варуфакис. Гърция е трябвало да бъде принудена да напусне еврозоната с цел "да се дисциплинират държавите членки, които се противопоставят на собствения му специален план за преструктуриране на еврозоната". Това е щяло да бъде "ритуално жертвоприношение на държава членка".

„Контролираната ескалация на многогодишното гръцко страдание, която се изостри от затворените банки", е трябвало да бъде предвестник за новата еврозона. Планираната реконструкция на Шойбле цели според Варуфакис, наред с другото, да определи новия "председател на надзора" за страните от еврозоната, който да има правото на вето върху националните бюджети.

Това обаче противоречало на „основните принципи на западната либерална демокрация", пише още Варуфакис.

„Последователността, с която Шойбле се застъпва за един политически съюз, което е в противоречие с основните принципи на демократичните федерации, е впечатляваща", пише Варуфакис и подканя читателите сами за себе си да решат дали планът „Шойбле“ съответства на "мечтата им за демократична Европа".

Развитието на ситуацията в южната ни съседка можете да следите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
4
 
! Отговори
Лавро преди 8 години
Аз предлагам на гърците да им плащат вече с демокрация, а не с пари - щом тя е по-важна. Те за какво точно се редят пред банкоматите, че нещо не разбрах? Обаче Сириза искат от Европа именно пари.
15
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тоя психар няма ли да го затворят
14
1
 
5
 
! Отговори
до 18 преди 8 години
Вярно е-в Шпигел излезна тази новина.
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НОВИНАТА---------Европейската комисия реши,че България и другите 8 страни,които не са членки на еврозоната,ще трябва да дадът за Гърция 13 милиарда евро...........ЧЕСТИТО....ето ви заробването....ето ви Е.С.--те решиха за нас-ние нямаме право да откажем.........
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бившия министър-председател на Италия Масимо Д'Алема в интервю в RaiNews24 директно казва, че от 250 млрд.евро, дадени на Гърция като европейска помощ, 220 млрд. евро са влезли направо в германските, френките и малка част в италианските банки и не са влезли за пенсии и заплати, а да се заплатят лихвите.Видеото в тубата - D'Alema:GLI AIUTI ALLA GRECIA SONO ANDATI A BANCHE TEDESCHE E FRANCESI
11
3
 
10
 
! Отговори
Lavro преди 8 години
Защо да не стане, като им толкова акълът на гърците? Само на Балканския полуостров син на мултимилионер може да се изкарва комунист. Ще стане, ще изкара Гърция извън ЕС, ще я докара до пълен фалит и татко му и приятелите на татко му ще си я напазаруват на безценица. Просто Варуфакис е гръцкият Луканов, но там хората ги пече много слънцето и са малко слепи. То не че ние не бяхме де...
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не видях никъде в цялата статия дори намек, че Варуфакис се готви да става премиер. Това от пръстите си ли си го изсмука кореспондента на Financial Times?
9
8
 
7
 
! Отговори
ГрекоСеляндур преди 8 години
Тоа па ако го направим премиер ше се метна от скалите на остров Закинтос!
8
6
 
21
 
! Отговори
ха-ха-ха! преди 8 години
Гладна кокошка, просо сънува !С Варуфакис, Гърция ще изхвърчи не само от Еврозоната, но и от ЕС за отрицателно време.По-добре да се дисциплинират, да върнат чуждите пари и да харчат, колото изработват.
7
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
E ako toja Stane Premier germanzite schte si podbivat opaschkata i schte se oteglat Tova 6te e supet
6
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
край с Гърция ... скоро ще по-зле от нас.и това благодарение на комунистите на власт.Има историческа справедливост
5
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мачкай, Варуфа-Аз го видях - наистина мачка! Сложил си е ръцете в джобовете и си го мачка!
4
4
 
16
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
В руските сайтове пише че гръцкия парламент е отхвърлил условията на кредиторите, нашите нищо не казват.-Засега само дебатират. Не лъжи хората! Още не се знае какво ще решат.
3
3
 
15
 
! Отговори
V. Katsolanis преди 8 години
as ste glasuva sa YANIS !
2
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мачкай, Варуфа
1
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В руските сайтове пише че гръцкия парламент е отхвърлил условията на кредиторите, нашите нищо не казват. Не са спуснали още опорните точки ли?