Обама обеща подкрепа на Нигерия срещу "Боко харам"

Новият нигерийски лидер има ясен план за борба с групировката
21 юли 2015 10:40, Елка Василева
3
Обама обеща подкрепа на Нигерия срещу "Боко харам"
Мухамаду Бухари и Барак Обама. Снимка: БТА

Президентът на САЩ Барак Обама предложи силна подкрепа на новия президент на Нигерия Мухамаду Бухари, като го похвали за усилията да донесе сигурност и мир на страната си, предаде Асошиейтед прес.

Обама го прие в Белия дом по-малко от два месеца след като Бухари пое властта, за да подчертае значението, което САЩ придават на добрите отношения с Нигерия. Поканата за визитата на Бухари бе отправена почти веднага след като той бе обявен за победител на изборите през март, припомня агенцията.

По думите на Обама новият нигерийски лидер "има много ясен план" за борба с "Боко харам" и всякакви други екстремисти в страната, както и за изкореняване на корупцията, която прекалено често е спъвала нейния икономически растеж и просперитет.

Пред репортери вчера американският президент заяви, че САЩ се надяват да бъдат партньор на африканската страна, за да стане тя в крайна сметка "не само стожер на просперитет и стабилност в източната част на континента, но и за да бъде модел за развиващите се страни по света". Нигерия всъщност е в западната част на Африка и от Белия дом поясниха, че президентът е допуснал неволна грешка на езика, отбелязва Асошиейтед прес.

Обама каза, че ще обсъди с Бухари как САЩ могат да помогнат на Нигерия да се справи с корупционните проблеми, а нигерийският президент заяви, че страната му ще бъде вечно благодарна на САЩ за подкрепата за свободните избори.

Бухари се срещна вчера и с вицепрезидента Джо Байдън, който изтъкна по време на разговора, че победата над тероризма не може да бъде постигната само с военни средства. Военният метод трябва да бъде съчетан със силни социално-икономически програми за подкрепа, заяви Байдън и обеща, че САЩ ще работят с Нигерия в тази посока.

Отношенията на Вашингтон с Нигерия се влошиха при предишния президент Гудлък Джонатан, който отказа да разследва твърденията за корупция и нарушения на човешките права от военните, и заради провала му в борбата с екстремистите, особено в случая с отвлечените през 2014 година над 200 ученички, който предизвика международно възмущение.

Разгневен от отказа на Вашингтон да достави бойни хеликоптери на армията, Джонатан в отговор прекрати американска програма за военно обучение.

Очаква се отношенията да се подобрят при Бухари - изборната победа на 72-годишния бивш военен диктатор бе първият демократичен преход на властта в Нигерия от десетилетия. След встъпването му в длъжност Вашингтон отпусна 5 милиона долара нова подкрепа за многонационалните сили за борба с "Боко харам".

Говорителят на Беля дом Джош Ърнест заяви вчера, че САЩ може да предложат разузнавателна помощ в борбата с групировката, както и подкрепа за пострадалите общности. Вашингтон разчита да подобри и икономическите връзки с Нигерия - най-големия производител на петрол в Африка, особено след като отношенията с две други африкански сили - Египет и Южна Африка, охладняха, отбелязва Ройтерс.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DA OCHAKVAME NOV DARJAVEN PREVRAT. PAZI BOJE AMERIKA DA TI POMAGA. HAOS I UBIISTVA, MOR.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как? *** трябва да се поддържате.