Първото бебе ин витро в Полша: Не ние сме лошите!

Спорове в страната за метода при силна католическа съпротива
21 юли 2015 19:35, Елка Василева
67
Първото бебе ин витро в Полша: Не ние сме лошите!
Снимка: архив, Reuters

Полша е в конфликт заради оплождането ин витро. Докато либерално-консервативното правителство подкрепя проектозакон за създаване на хармонизирана правна основа за процедурата, католическото духовенство е силно против. В полемиката се включи и жена, родена ин витро, самата тя вече майка, пише Ева Крафчик от ДПА.

Магдалена Колоджей не трябва изобщо да я има според някои видни полски политици и духовници. Родена е в източния полски град Бялисток преди 28 години благодарение на изкуствено оплождане.

Първоначално първото бебе в Полша, родено чрез асистирана репродукция, не желаела да се включва в сегашните дебати за "ин витро" закона, но преди няколко дни тя излезе с отворено писмо в публичното пространство.

"Нещо в мен се счупи", написа Колоджей. "Повече не мога да седя и да слушам всичките лъжи, да позволявам да нараняват мен и моето семейство".

Мнозина в могъщата полска Католическа църква отхвърлят оплождането ин витро - последния шанс за много бездетни поляци да се сдобият с бебе - като неоправдана намеса в сътворението, а с това и като тежък грях.

От години срещу процедурата се води кампания в католическите медии, в проповеди и в писма до вярващите.

Споровете между застъпниците и противниците в момента са толкова силни, както никога досега. След много опити и дебати вече е напълно възможно законът за изкуственото оплождане да стане реалност.

Проектът мина и в двете камари на полския парламент, макар и с малко мнозинство, а за да влезе в сила, е нужен само подписът на президента.

Държавният глава Бронислав Коморовски, чийто мандат изтича в август, обаче загатна, че изпитва съмнения към нормативния акт по конституционни съображения.

Приемникът му Анджей Дуда, който ще положи клетва като президент на 11 август, вече даде ясно да се разбере, че е силно резервиран към закона, като същевременно изрази разбиране към бездетните двойки, искащи бебе.

Ева Копач, премиер на Полша и председател на либералната християндемократическа партия "Гражданска платформа", призова да се създаде ясна правна рамка. Евентуално президентско вето би спънало тези планове може би за години напред.

В Полша изкуственото оплождане се прави в частни клиники и поради това се заплаща. Предложеното законодателство предвижда то да се позволява, ако всички останали способи не са дали резултат през период от 12 месеца.

Проектозаконът налага забрана върху създаването на ембриони за каквато и да било друг цел, както и върху унищожаването на ембриони, способни да се развият нормално.

Противници в Църквата като архиепископът на Шчечин Анджей Дженга определят закона като престъпен. Кардинал Станислав Дживиш, архиепископът на Краков, го нарече "несъвместим с християнството".

Преди окончателното гласуване в Сената полските епископи повториха предупреждението си, че вярващите християни не може да подкрепят изкуственото оплождане, "ако искат да останат в общността на вярващите".

Изявление, направено на конференцията на католическите епископи, гласи следното: "С ин витро процедурата цената, която се плаща за дете, е смъртта на неговите братя и сестри преди раждането".

Коментари като този са наранили дълбоко Магдалена Колоджей. "За мен бе шок да чуя породилите се коментари, стигащи дотам, че едва ли не аз съм резултат от ужасен грях", написа тя в публичното си обръщение.

Родителите й, които са практикуващи католици, никога не са крили от нея факта, че е "ин витро бебе", се казва още в нейното писмо.

Самата Колоджей, която е майка на две деца, заявява: "Можем да кажем с пълна увереност, за разлика от някои други, че сме били изключително много очаквани и обичани. Не ние сме лошите. Лоши са онези, които биха ни попречили да се родим".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
6
 
! Отговори
пешо преди 8 години
явно и в полша църквата е зло, което се стреми да спре развитието на цивилизацията и да държи хората в средновековието. как може толкова порочна структура да има толкова власт и обществено доверие, за мен се обяснява единствено с хорската простотия.
27
1
 
10
 
! Отговори
Поп Грую преди 8 години
Аз, като виден пастафариански поп, съм против прекаленото размножаване на ***!Само пълен *** може да качи цялото ръководство на държавата на един самолет и да изплющи самолета в мъглива гора, само и само да се направи на мъж пред руснаците! Да хрупат ябълки!
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дам, аз тъкмо си мислех, че със прости хора не трябва да комуникирам. Чух една интересна теза - такива като теб ще умрат по-млади, като това е модерният вариант на естествения подбор. За съжаление и умни хора се подвеждат по тези глупости и лекуват рака с авокадо. Стив Джобс затова си замина. Но давай с клизмите, подкрепям те!
25
2
 
3
 
! Отговори
до 54 от славянин преди 8 години
Има и закони на Нютон, има и други закони, само че двукракия *** много бавно ги проумява!
24
1
 
3
 
! Отговори
до 41 от славянин преди 8 години
Прав си, със сляп човек не се спори, че има светлина!
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Славянин - има и закони на Нютон. Ама то физиката е много сложна, дай да караме с карма вместо това!
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Славянин - само ми го покажи твоя "бог" и ще му се просветя.
21
2
 
1
 
! Отговори
до 50 от славянин преди 8 години
Ами удряш си силно тиквата в стената и ако те заболи, значи кармата я има, има я и причината, има го и последствието!
20
5
 
4
 
! Отговори
до 44 от славянин преди 8 години
''Нерелигиозен'' означава непринадлежащ и невярващ в никаква религия, а ''атеист'' означава невярващ в Бог, и както се вижда от обяснението ''религия'' и ''Бог'' са доста различни неща - религиите са системи от догми и ритуали (на практика чиста политика), а Бог е същността, която е създала и поддържа цялата Вселена с всичко в нея и май ти си този, който доста ще трябва да се просвещава!
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз ще го приема като ми я покажеш тая карма :)
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък познавам един, дето с правилна диета и много клизма си направи члена троен! Не ви лъжа, познавам го човека, още си използва члена по предназначение и доста мацки му се лепят!
17
6
 
1
 
! Отговори
до 46 от славянин преди 8 години
Ами кармата си е Космически, а не азиатски закон за причини и следствия, а това че ти си промит и клеясал мозък и не можеш да го приемеш си е твой проблем!
16
5
 
1
 
! Отговори
до 26 от славянин преди 8 години
Ами представи се че познавам човек, който без операция си излекува ОСТРО възпаленият апендикс (превивал се е от болки и е бил на легло) - спрял да яде няколко, дни правил си очистителни клизми всеки ден и след около седмица си е решил проблема без операция и е жив и доста здрав и до днес! Разбира се, за представителите на ''здравия разум'' такова нещо е невъзможно .................ама е факт, лично го познавам човека!
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей, като чуя за карма и почвам да драйфам неконтролируемо - омазах си клавиатурата заради тоя славянин! И какъв славянин си, като почиташ азиатски религиозни учения? Ходи да се кланяш на Шива!
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Славянина - нерелигиозни означава "без подкрепа към която и да е религия". Нарича се също "атеист". Просвети се малко от публично-достъпната статистика.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гневни братко, язък ти за заплатата - научи се да пишеш! След всеки препинателен знак се оставя по едно разстояние. Или "под 30" означава на 13? Тогава съм съгласен, че може да имаш 8 години стаж за лазене под масата и сам си си купил Matchbox количка.
12
3
 
1
 
! Отговори
до 37 от славянин преди 8 години
Нерелигиозни - да, но не и БЕЗБОЖНИ, разликата между първото и второ е огромна!
11
6
 
1
 
! Отговори
до 30 от славянин преди 8 години
Щом жена не може да забременее ако причината е действително в жената, значи най-малкото има сериозни блокажи в енергийната система в областта на репродуктивната си система и ако те са дълготрайни са довели и до дегенерации и на телесно ниво! А има и вариант и наистина Отгоре да са и блокирали системата по кармични причини!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гневният големец - научил си нещо от обществото в западна Европа, където такива като теб викат като ненормални на минувачите по улицата, че трябва да обичат бога. И повечето НОРМАЛНИ хора са нерелигиозни...
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гневни братко, липсата ти на скромност изобщо не е християнска... В ада ще гориш.