Отношенията между ЕС и САЩ са "дразнещи и досадни"

Според руския президент ЕС се влияе твърде много от САЩ
28 юли 2015 14:42, Бойчо Попов
135
Отношенията между ЕС и САЩ са "дразнещи и досадни"
Снимка: архив Ройтерс

От гледна точка на руския президент Владимир Путин Европейският съюз се влияе твърде много от САЩ в своите политически решения. А на журналистически въпрос дали в Европа е възможна нова война, в интервю за швейцарския телевизионен канал SRF Путин заяви: „Надявам се не. Но бихме искали да има една Европа, която да показва по-силно своята независимост и суверенитет“.

За Русия тясната координация между ЕС и САЩ е отчасти дразнеща и досадна. „Ако ние трябва да пътуваме до Вашингтон, за да обсъдим с европейските си партньори вътрешни работи, то това е малко странно", каза Путин.

Същевременно той защити новите оръжейни програми на Кремъл. В края на краищата по думите му САЩ едностранно са прекратили договора за ограничаване на системите за противоракетна отбрана, заяви Путин.

„Този договор бе основата на международната система за сигурност. Когато Съединените щати започнаха да строят своя собствена система за противоракетна отбрана, ние дадохме да се разбере, че ще предприемем ответни мерки, с цел да се запази стратегическият баланс на силите".

По думите му Москва е направила това, за да гарантира сигурността на Русия, но и на останалата част на света. Стратегическият баланс на силите дълго време е гарантирал мира в света и е предотвратявал конфликтите в Европа и света, добавя президентът.

От края на миналата година Русия има нова военна доктрина, в която НАТО се разглежда като заплаха. Влязлата в сила през уикенда доктрина за военноморските сили предвижда и разширяване на руското присъствие в Атлантическия океан и района на Арктика.

Междувременно в интервю за швейцарско радио Путин за пореден път обвини САЩ в груба намеса във външнополитически проблеми, с които Вашингтон целял да отнеме домакинството на Русия на Световното първенство по футбол през 2018 г.

Действията на САЩ спрямо ФИФА са недопустими, тъй като американците нямат правомощия да се месят в работата на световната централа, твърди руският президент. "Начинът, по който се води тази борба срещу корупцията, ме кара да се питам дали това не е продължение на битката за шампионатите през 2018 и 2022 г.", каза Путин.

Припомняме, че ФБР води разследване срещу футболната организация, чиято кулминация бе в края на май, когато бяха арестувани редица високопоставени служители на ФИФА. Това доведе и до най-големия скандал в историята на централата, който завърши с подаването на оставка на президента Сеп Блатер. Нови избори ще се проведат в началото на следващата година.  

Повече международни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дали е казал нещо за жребият на лъвовете за световното; или пък дали се вълнува от разрива в отношенията на маша и гришо; а за драмата в цска съм сигурен че сън не го хваща
25
6
 
8
 
! Отговори
Пфу преди 8 години
До Анонимен--19Избитите в СССР според Жириновски са около 100 милиона ;Гражданска война--24 милиона ,ГОЛОДОМОР--над 7 милиона , ВСВ -над 37 милиона ГУЛАГ-- безброй.
24
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съгласен съм с другаря Владо, че блатер заслужава нобелова награда за корупция
23
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо не е казал за курса на долара - 61 рубли за долар
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей от ***.вбг : ДА не се свършиха простотиите за Северна Корея?Или предстои да се случва нещо важно да сипем помия на поразия да омажем положението преди някой да се е усетил?Типично!
21
8
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
"дразнещи и досадни"И ***!
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора, това не е журналистика. Бива ли така да се излагате
19
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
'Великия стратег' е толкова отчаян и унижен напоследък, че само може да хленчи пред пресата.Не стига че ракетите не излитат, самолетите не спират да се разбиват, танковете не палят, собствените му генерали предлагат да се внасят стари немски танкове, рублата, петрола и златото се обезценяват (гръбнака на руската 'икономика за приятели'), ами сега и ще арестуват имущество за милиарди на руската държава, намиращи се в 'прогнилия' Запад.Няма радост за русия и нейните почитатели напоследък..мъка!
18
12
 
13
 
! Отговори
българин преди 8 години
Повторили сте повечето глупости на ***, сакън да не пропуснем някоя, но сте идпуснали най-големия бисер - че на такива ненаситни продажни престъпници като Сеп Блатер трябвало да се даде Нобелова награда. Аз предлагам, да дадем една такава и на ***, в сравнение с него, Блатер е сравнително безобиден мошеник и крадец. Щях да предложа за Блатер Сталинска или Ленинска награда, ама вече не я дават, даже в путлерова Русия. Не съм фен на САЩ, но предвид ***, почвам да мисля "Бог да поживи САЩ"
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човекът отишал да уважи кабаева и да види детето си. А тезо досаднци го занимават с глупави въпроси
16
12
 
17
 
! Отговори
Rhapsody of fire преди 8 години
Какво ни занимавате с тъпотиите на този комплексар? Какво ни интересува какви са му параноите?
15
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отношенията между ЕС и САЩ са тежка форма на зависимост.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отишал Владимир Владимирович да подкрепи шефа на ФИФА в Швейцария, но сякаш за целта на посещението не се обелва нито дума.
13
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кой съюзник на Русия е прокопсал
12
7
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Може би е имал предвид СИВ или Варшавския договор...
11
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Между колония и метрополия !
10
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една клюкарка седнала да обсъжда отношенията между другите
9
5
 
6
 
! Отговори
Атакист преди 8 години
Винаги отношенията с *** са дразнещи и досадни. Подлогата не е личност, различни са нивата между двете страни.
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС и САЩ могат да вземат пример от приятелските отношения между РФ и Украйна
7
14
 
10
 
! Отговори
нуди преди 8 години
средновековна Русия какво предлага - пари ли, технологии ли, икономически модел ли, ако е самогон, нефт и газ то и други държави го притежават в изобилие поне нефта и газа