Египет строи шест тунела под Суецкия канал

Проектът се оценява на 3,7 милиарда долара
7 авг 2015 15:00, Елка Василева
7
Египет строи шест тунела под Суецкия канал
Снимка: Reuters

Египет обяви решение да започне строителството на 6 тунела под Суецкия канал, предаде ТАСС.

Адмирал Мохаб Мамиш, оглавяващ Управлението за експлоатация на Суецкия канал, уточни, че това е вторият етап от комплексния план по развиване на водната артерия, чието ново трасе бе въведено в експлоатация вчера.

По думите на ръководителя инженерни съоръжения ще съединят африканската част на Египет със Синайския полуостров, което ще облекчи превоза на товари и хора.

Три тунела с диаметър 11 метра ще преминават в околностите на Исмаилия, а два - в района на Порт Саид на дълбочина 42 метра под повърхността на водата на Суецкия канал.

Още по темата

Всяка от тези подземни автомобилни магистрали ще бъде дълга 3,5 километра.

Освен това под дъното на канала ще бъде прокаран железопътен тунел с дължина 7 километра и диаметър 12 метра. Той ще осигури придвижването и на пътнически, и на товарни влакове и ще бъде на дълбочина 48 метра под повърхността на водата.

Проектът се оценява на 29 милиарда египетски лири (3,6 милиарда долара по текущия курс).

Вчера президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси подписа указ, с който официално разреши преминаването на кораби през новия Суецки канал.

При подписването той подчерта, че разширението на канала отваря пътя към изпълнението на хиляди нови проекти в Египет, включително и за разширяване на източното египетско пристанище Порт Саид.

Според Сиси тези проекти ще отговорят на стремежите на египтяните, които заслужават да живеят достойно и модерно. Президентът подчерта, че проектът за разширяването на Суецкия канал е бил осъществен въпреки икономическите трудности и заплахите от терористи.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Кондев преди 3 години
Ей сидни ли си или не не знам... тези координати които си писал знаеш ли къде се ? Северен Тих океан. Накстина те бие лимката
6
0
 
2
 
! Отговори
Да преди 8 години
Тук магистрали строим не на всеки километър а на година по километър,докато ги построим те вече ще са ненужни, хората ще са почнали авиомобили да ползват
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе дали България може да произведе толкова лентички - за срязване колкото тези са построили?Изостанали били казват... Ако беше Боко - лентат сигурно щееше да а е 100 метра и да я реже до следващите избори сантиметър по сантиметър!
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още 6 тунела под Босфора Маршал Сиси.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на фараоните!
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И ние чакаме тунела под Шипка,но уви ще си останем с чакането.Дори в Албания ни изпревариха по тунели...
1
2
 
29
 
! Отговори
1 преди 8 години
Хайде братя египтяни,поскоро ги постройте,ще ви пратим специалист ленторезач.