"Пазари скакалци" в Северна Корея - капитализъм отдолу

Уличната търговия датира още от 80-те години, но сега се разраства
7 авг 2015 20:25, Елка Василева
91
"Пазари скакалци" в Северна Корея - капитализъм отдолу
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун. Снимка: архив, Reuters

В тъмните улички на Пхенян - образцовата севернокорейска столица, миниатюрни светлинки от фенерчета внимателно пробляскват в очите на минувачите, насочвайки ги към оживени и незаконни улични пазари, където търговците, обикновено жени, викат: "Купи, купи".

Тези "maeddugi shijang", или "пазари скакалци", са наречени така, защото продавачите трябва мълниеносно да прибират стоката и да скачат от място на място, за да не се сблъскат с властите в една страна, която не гледа с добро око на свободното предприемачество, пише Джеймс Пиърсън от Ройтерс.

Откакто в Северна Корея се появиха такива пазари, в отделни случаи правителството ги легализира, но в същото време налага нови строги мерки, такси, подкупи, принуждавайки дребните търговци отново да се върнат на улиците, където разполагат "пазарите скакалци" и продават стоки срещу пари в брой.

"Тези пазари скакалци се появяват на места близо до гари, по пътя към официалните пазари и около училища и паркове", казва Сеол Сон-ах, беглец, напуснал Северна Корея през 2011 г., който в момента работи в новинарския сайт Daily NK в Сеул с източници в Северна Корея.

"Където се събират хора, се появяват пазари скакалци." Те са много по-зле заредени от официалните магазини, но са удобни, предлагайки всякакви стоки - от съдове, чорапи, батерии и цигари до прясно месо, според жители на Пхенян и бегълци от изолираната страна.

Незаконните мобилни пазари са нова икономическа реалност, създадена от обикновените хора в страна, която вече не е истински колективизирана или комунистическа - промяна, започнала по време на унищожителния глад през 90-те години и оттогава набираща скорост.

"Търговци паразити"

Уличната търговия датира още от 80-те години, когато възрастни жени започват да продават сладки картофи и тофу край пътищата, според Сеол, но през последните години тя се разраства, тъй като все повече хора, притиснати от нови регулации, налагани на пазарите от властите, се връщат към сивата търговия.

През последните месеци онези, които продават на "пазарите скакалци", станаха известни като "търговци паразити", защото е много трудно да бъдат изгонени. На службите за сигурност им е трудно да закрият тези пазари, поради което ограниченията срещу тях постепенно намаляват, според Daily NK.

Но тъй като са незаконни, "пазарите скакалци" са изключително деликатен проблем в тази авторитарна страна. Дипломатически източник в Пхенян, посетил един такъв пазар, каза, че е бил следен от тайната полиция по тъмните улички.

"Опитът ми да снимам един "пазар скакалец" беше един от няколкото случаи, когато съм бил сериозно сплашван от тайната полиция", заяви дипломатическият източник.
Чужденец, който е живял в Пхенян, също каза, че никога не е успял да снима "пазар скакалец".

"Единственият път, когато се опитах, извадих апарата от джоба си и го вдигнах, жените изчезнаха на мига", каза той. "Те са свикнали да изчезват много, много бързо."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Историята е показала, че т.н. Еднолични и незаменими властници които искат да управляват вечно, рано или късно народа ги ликвидира. Малко са умряли от естествена смърт. Помните ли Кадафи, побъркан *** умря с палка в ***, Дучето го обесиха с Клара Петачи на площада в Рим, Елена и Николай Чаушеско ги ликвидираха като фашистки престъпници и колко още. Обожествяването и обграждането с лакеи, трупането на милиарди и потискането на обективната критика са условия народа да ги накаже когато вече н
39
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако помните преди много години в Португалия управляваше човек на име Салазар. У над пропагандата много малко писа за този човек но работейки с португалци научих, че като премиер е живеел изключително скромно в двустаен апартамент, без семейство само с една жена която се е грижила да поддържа. Умирайки се разбира, че банките са пълни, нищо не е разпилявано!! Революцията на карамфилите докарва социалистите които за 5 години пропиляват всичко. Португалия е страна на светлинни години от България.
38
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до АнонименКато гледам този дебел и самозабравил се до крайност *** мога само да съжалявам за обикновените хора в С.Корея....Напразно се хабиш мой-човек. Със сигурност живеят по-добре от обикновените хора в евроатлантическия *** - там не ровят в кофите за *** за остатъци от храна.
37
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като гледам този дебел и самозабравил се до крайност *** мога само да съжалявам за обикновените хора в С.Корея. Едноличната власт когато и където се появи води до такава самозабрава която стига до жестоки крайности и започва да се нарича "режим". Така както е тръгнало един много глупав и неук човек от село Б. много му се иска да властва докато е жив, не осъзнавайки, че нанася непоправими вреди на България във всякакъв аспект. Никакава разлика с *** от С.Корея. А България накъде?
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Андонgledai si florimont i ne drankai mnogo 6toto se izlaga6!
35
7
 
5
 
! Отговори
baba преди 8 години
Varvete, varvete kam samoubiistvoto - kapitalizam, toi na nikoi ne e prostil]
34
12
 
7
 
! Отговори
Андон преди 8 години
Същите такива пазари съм виждал в Гърция през 2001г.лятото и полицията ги гонеше яко,а *** бягаха като луди.Стоката беше разположена по земята върху чаршафи или одеяла и събираха много бързо като видят ченгетата.Та какво за Северна Корея..?
33
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко е измито ***, принтвай постингите и бягай за пицата на *** 20 !
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изкарахте ли днес за две парчета пица , пичове ?
31
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам кои са по жалки ,горките хорица в северна корея или напиканите другари тук които защитават кокомунистическия режим там ,защото това е единствения съюзник на путин ,просто жалка картинка
30
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНа кой му пука какъв си и колко трохи ти подхвърлят - поредният нещастен оскотял самотник който посред нощ клечи е нета да си разказва историята на живота, като че ли някой се интересува от неговото нищожество.
29
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прави много добро впечатление намалената бройка на кремълските ***. Явно жужетата разбраха че няма смисъл. А относно ходенето по чужди държави има една проста приказка-Покрай трапезата на богатия и с трохите можеш да се нахраниш.
28
4
 
4
 
! Отговори
До 53 преди 8 години
Държавата България не прави каручки със сигурност, но пък има хора тук които ще ти направят каручка, каквато ти поискаш, стига да си я платиш. Дори ракета ще ти направим какво ти си пожелаеш, ако си платиш.
27
3
 
7
 
! Отговори
До 51 преди 8 години
Не съм историк, но със сигурност империята на Чингис Хан е имала парична система, най вероятно са използвали стокови пари или благородни метали като сребро, злато и т.н., но може да са се разплащали и чрез коне, кози, овце и т.н. Няма империя която да не е събира данъци, няма империя която да не е поддържала армия на която се е плащало и въобще икономика без пари няма.
26
3
 
5
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 8 години
До Анонимен34Какво искам да кажа е ясно за всеки НЕолигофрен.Държави от Източна Югоизточна Азия Южна Америка и даже някои африкански страни Турция и други излязоха от третия свят и влязоха във втория факт очевиден и за слепите.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На който не му трябват пари да ги дава на мен. Така без пари бързо ще влезнете в комунизма...
24
2
 
6
 
! Отговори
До 45 преди 8 години
Великата комунистическа мантра, на всеки му според възможностите, на всеки му според потребностите е просто утопия, това не е постижимо практически. Парите имат специфична незаменима функция в една икономика - няма цивилизация успяла да съществува без парична система и никога няма и да има такава.
23
1
 
4
 
! Отговори
До 44 преди 8 години
Е докато сме живеели в пещерите не е имало парична система, но откакто има цивилизации има и пари. Аз ще остава в цивилизацията, но ти и другарите ти спокойно може да се преселите в някой пещера.
22
7
 
1
 
! Отговори
Сп???нс преди 8 години
Избягал и станал журналист , представете си ако паднат забраните към и от КНДР ,що народ ще остане без работа ,замислете се за фирмите, които си вадеха хляба преди да паднат визите за ЕС
21
0
 
3
 
! Отговори
До 21 преди 8 години
Е как така навсякъде е мизерия? Това е практически невъзможно - трябва да имаш база за сравнение за да кажеш това е по-добро, а онова по-лошо. Няма как да сложим за равенство между развита икономика и общество като Германия и Буркина Фасо - това са глупости!