Експерти търсят има ли химическа заплаха в Тянцзин

Отломки летели навсякъде, дори на 1 км. от взрива
13 авг 2015 17:05,
13
Експерти търсят има ли химическа заплаха в Тянцзин
Снимка: Reuters

Екип от 214 военни специалисти по ядрена и химическа защита пристигнаха в северния китайски град Тянцзин след вчерашната експлозия в склад, за която се смята, че се дължи на нестабилни химикали, предаде агенция Синхуа.

Засега няма данни за изтичане на опасни химикали във въздуха, подчертаха градските власти, цитирани от ТАСС и Асошиейтед прес.

Още по темата

Следят се обаче равнищата на метан, метилбензол и други четири основни замърсяващи вещества.

Най-малко 50 души са загинали след експлозиите, разтърсили Тянцзин, съобщава ДПА. 521 души са в болница след експлозията, от тях 52 са в критично състояние. 12 от загиналите са пожарникари. ТАСС съобщава, че най-малко 36 души са изчезнали безследно.

По данни на Китайската централна телевизия, цитирана от Ройтерс, взривовете са избухнали след запалването на съхранявани експлозиви.

"Съсредоточили сме се върху потушаването на пожара и спасяването на ранените. Не мога да съобщя точната причина за пожара", заяви Чжан Юн, местен областен управител, цитран от ДПА. "Изключително съжаляваме за загубата".

Китайски медии, цитирани от АП, съобщиха че ръководството на компанията е арестувано. Президентът Си Цзинпин е поискал да се наложат тежки наказания на всички виновни за експлозията.

Смята се, че около 6000 души ще имат нужда от нови жилища поради опустошенията от взрива, съобщава ДПА. Местните жители, избягали от домовете си, са помислили че става дума за земетресение, предаде Синхуа. Записът на огромната на експлозия на фона на градското небе се разпространи в социалните медии. Снимки в интернет показват ранени хора, бягащи от мястото на катастрофата.

Експлозиите са били усетена на километри, съобщава се за счупени стъкла. По данни на китайската сеизмологична служба, първата експлозия е имала силата на три тона тротилов еквивалент. Втората се е равнявала на 21 тона тротил. Повечето пострадали са били ранени от счупени стъкла или летящи отломки.

Лю, ученичка живееща на една пресечка от мястото на експлозията, съобщи пред ДПА че таванът в тяхната сграда е паднал, но не е наранил никого. Тази сутрин небето над Тянцзин все още е забулено от тъмен пушек.

Хуа Хунвей, работник, съобщи че силата на втория взрив го е хвърлила на няколко метра и след това го е приковала към земята, поради което е бил приет в болница, предаде Ройтерс. По време на експлозията той се е намирал в общежитието си, на около 1 километър от индустриалния склад. Малко преди това той бил излязъл на балкона, за да огледа случващото се след първия взрив. След това той се върнал в общежитието точно когато втората експлозия изхвърлила огнена топка над града. От сеизмична гледна точка събитието беше достатъчно мащабно, за да бъде отчетено от сателити в Космоса.

Млади доброволци раздават бутилирана вода на плачещите роднини в коридорите на болницата. Други доброволци разпъваха палатки пред болницата и сервираха чинии с горещо месо и зеленчуци. Дълга линия таксита с червени панделки, вързани на антените, предлагат безплатен превоз на членовете на семействата на пострадалите.

Освен екипите за химическа защита, китайската армия е изпратила и 130 членове на народната милиция в помощ на спасителната операция. Те ще контролират безпилотни самолети и ще пилотират хеликоптери, с които да наблюдават мястото на катастрофата и да хвърлят вода върху пожара. 125 офицери и войници от запаса в Тянцзин също работят на обекта, добавя Синхуа.

Индустриалните инциденти не са рядкост в Китай след три десетилетия на главоломно икономическо развитие. Преди година експлозия в завод за автомобилни части в Източен Китай отне живота на 75 души. Тогава избухна стая, пълна с метални стърготини, припомня Ройтерс.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
1
 
! Отговори
ити преди 8 години
тези случайни инциденти стават все повече по света,все по често някой взема пушка,брадва,нож и започва да терминира напред,голямата война наближава но всеки си цъка на компа в западния свят и си вика,а то тука на запад война не може да има
1
1
 
2
 
! Отговори
SD преди 8 години
Това , което се случи е обявено , като най-големият неядрен взрив .Погледнете в тубата .