Руски телевизии – проводник на британски интереси

Руската преса скочи срещу сътрудничество на BBC
13 авг 2015 12:41,
43
Руски телевизии – проводник на британски интереси
Снимка: Reuters, архив

Руските телевизии РБК-ТВ и "Дожд", които сътрудничат с BBC, "доставят до руската аудитория информация, каквато е потребно за външното министерство на Великобритания". Това твърди в. "Известия", като се позовава на доклад, представен от външнополитическата комисия в долната камара на британския парламент, съобщи BBC.

Според вестника, съдържание на BBC се включва в 10-минутни новини от денонощната програма на "Дожд". Главният редактор на руската телевизия Михаил Зигар отбелязал, че журналистите на BBC сами определят теми, които да бъдат отразени в ефира на канала.

"Стратегията на BBC (. . .) работи", констатират авторите на доклада. "BBC продължава да се адаптира към потребностите на своите аудитории, за да остава актуална, като увеличава усилията си в цял свят", добавят те. Става дума за пряко финансиране - "за да получи аудитория в цял свят, BBC е инвестирала средства в телевизионни проекти в различни страни", изтъква "Известия".

Освен "Дожд", BBC сътрудничи в Русия и с телевизия РБК. Според източник, близък до ръководството й, РБК не получава пари от BBC за това, че излъчва британското съдържание.

Това е начин да си запълват ефира "на аванта" - журналистите от BBC са подготвени много добре, готови са да разсъждават доста разумно на различни теми, при това без изобщо да вземат пари за това, че се изявяват в нашия ефир, казва източникът.

Експерти на "Известия" имат съмнения дали "Дожд" и РБКТ-ТВ работят безплатно. "Основна цел на "Дожд" е да дестабилизира ситуацията в страната. Телевизионната компания е потърсила чуждестранни спонсори, които имат интерес това да стане", коментира доклада руският политолог Александър Шатилов, професор от Финансовия университет към правителството на федерацията.

"Всички международни хуманитарни организации са най-вече структури с двойно предназначение - казва Шатилов. - От една страна, подобни организации имат заявени позитивни цели: просвета, прогрес и т. н., но от друга, те всъщност са проводници на държавите, които ги финансират, което се отнася по-специално за Британския съвет."

"Меката сила" означава да се лансират национални интереси под претекст, че се развива образователно, културно, неполитическо сътрудничество, обяснява експертът.

Това не са първите обвинения срещу РБК и "Дожд", че са свързани с властите на чужди държави. През април "Известия" съобщи, че двете телевизии планират сътрудничество с "Гласът на Америка", се казва в материала.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Вън!
23
4
 
2
 
! Отговори
До 34 преди 8 години
Забрави и Cartoon Network, National Geographic, Discovery, Animal Planet и т.н. Ех това лошо ЦРУ!
22
14
 
6
 
! Отговори
комунистическа чума преди 8 години
Сакън пияният руснак да не чуе нещо различно по телевизията. То и да чуе нищо няма да разбере де, *** са свикнали да казват на черното бяло и без това. За тях истината е това което каже джуджето, техният вожд, всичко друго е лъжа. По-облъчени са може би само севернокорейците
21
2
 
11
 
! Отговори
100 процента преди 8 години
Телевизиите под 100 процента контрол на Цру са: CNN, FOX, Sony, Disney. Сигурно има и други.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 31Защото, отворко, това което се гледа тук е транслация за Германия. Елементарно.
19
6
 
17
 
! Отговори
агитпроп преди 8 години
Аз едно време слушах и гледах БиБиСи, CNN и Дойче Велле, за да науча истината. В момента БиБиСи, CNN и немските АРД, ЦДФ и Дойче Велле са се превърнали във филиали на отдел "Агитация, пропаганда и дезинформация" на американския Държавен Департамент и на Цру. За да науча истината гледам Россия 24!
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не е нещо НОВО А от години старо да бяха ги изгонили
17
10
 
5
 
! Отговори
българин преди 8 години
До Анонимен 23:И руските и нашите прокарват едни и същи интереси - тези на СЪВЕТСКИТЕ КЛАНОВЕ (БАНДИ) - от ЦК на КПСС и БКП.
16
9
 
5
 
! Отговори
българин преди 8 години
Съветски ***! Не стига, че подкупиха половината BBC да дрънкат и драскат глупости в защита на *** и "Русия"-та им, та стават за смях пред цял свят, а британските им шефове се чудят, кого по-напред да накажат и уволнят, ами сега им пречели връзките на BBC - най-качествената ТВ-мрежа в света (въпреки излагациите с путлерците), в "Русия"-та им путлерска, съветска. ВВС хубаво да видят, по чий акъл се водят. Трябва, май, пак да се разчита на Радио Свобода и Свободна Европа, ама СТАРИТЕ.
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А Български телевизии проводник на британски интереси?или руски?
14
4
 
3
 
! Отговори
niki преди 8 години
До Анонимен 21Аха, и как ще натикат всичките жители на UK там не разбирам? Собственика на BBC са всички британски граждани и BBC е независима от държавното управление. На всеки жител на UK се вземат едни пари на месец в зависимост колко телевизора имат утях и парите отиват директно в BBC.
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е зле първо да погледнете чии интреси прокарват нашите телевизии, пък после пишете за руските.
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СКОРО ЩЕ ПРЕДАВАТ ОТ АРХИПЕЛАГ ГУЛАГ СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ДВЕТЕ ТЕЛЕВИЗИИ
11
13
 
16
 
! Отговори
Гошу преди 8 години
До Одисей 1Както е тръгнало в съвсем скоро време, след няколко години само, след като докопа поредния си мандат Путиту и ще затвори границата с цел съхраняване на руската нация и като превантивна мярка срещу намаляващото население :)))
10
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НФБЗакъснели предложения. Наглосаксите спяха излъчването на РТ на своя територия, но не със забрана, а като ги лишиха от банкова сметка за обслужване на дейността.
9
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горките руски служби. страх ги е от 10 мин ББС.
8
12
 
12
 
! Отговори
АЛФА на Батака преди 8 години
Ами те путлерасите тук си имат не просто телевизия, която да си сътрудничи с някакви руски телевизии, а направо цяла руска програма, с изцяло пропагандно съдържание
7
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бяха само РБК и "Дожд" с таковата да ги сочиш. *** медии в Русия са десетки и даже да кажа повече от сто няма да излъжа, защото те не са само в Москва и Питер, а гъмжи от тях във всички градове на огромната страна. Най-забележимо е влиянието им в Екатеринбург и Новосибирск.
6
1
 
6
 
! Отговори
гегата преди 8 години
всичко явно върви по отдавна начертан план
5
1
 
11
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
Вас редовно ли ви надуват?