Арестуваха шефовете на компанията, чийто склад гръмна в Тянцзин

Задържани са общо десет души
18 авг 2015 09:18, Елка Василева
4
Арестуваха шефовете на компанията, чийто склад гръмна в Тянцзин
Снимка: Reuters

Арестувани са ръководителите на компанията Жуйхай, в чийто склад за токсични материали в северния китайски град Тянцзин миналата седмица стана мощната експлозия, отнела живота на над 100 души, предаде ТАСС, като се позовава на в. "Тянцзин жибао".

По данни на изданието полицията е задържала председателя на управителния съвет на компанията Юй Сюевъй, неговия заместник Дун Шъсюан и още осем души. Засега няма официално съобщение за арестите.

Още по темата

Междувременно в Тянцзин днес се състоя церемония в памет на жертвите на мощния взрив в склада за химически вещества, при който на 12 август загинаха 114 души, съобщи Асошиейтед прес.

В церемонията участваха представители на службите, включили се в ликвидирането на последиците от трагедията. Пожарникари, полицаи, военни и спасители се поклониха три пъти за жертвите. В последвалата минута мълчание се чуваше само воят на сирените от пожарни автомобили.

До този момент е установена смъртта на 114 души, а 70 се водят за изчезнали. Почти 700 са настанени за лечение в болнични заведения.

Взривовете започнаха в склад за опасни химикали, където са били съхранявани 700 тона натриев цианид - количество, превишаващо правилата за безопасност. Освен това токсично вещество е имало още 40 различни опасни химикали с общ обем 3 хиляди тона, между които 800 тона амониев нитрат, използван за експлозиви, и 500 тона калиев нитрат, често използван в ракетно гориво и за фойерверки.

Взривната вълна изби стъклата на жилищните сгради в радиус от 2 км и повреди повече от хиляда автомобила. Веднага след взрива, чиято мощност се оценява на 3 тона в тротилов еквивалент, в района започна силен пожар, предизвикал още няколко взрива. Мощността на най-силния от тях е бил с еквивалент 21 тона тротил, според агенция Синхуа, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: КитайексплозияТянцзин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Там ги арестуват, при нас съдът доказва, че не са виновни.