На пазар в Русия: Малко пирожки и евтин салам

Битката е между телевизора (пропагандата) и празния хладилник
Обновена: 20 авг 2015 08:02 | 19 авг 2015 22:10,
432
На пазар в Русия: Малко пирожки и евтин салам
Снимка: архив Ройтерс

Мярка за развитие на икономиката в руския град Раменское са пирожките. Във времена на възход те се разпродават бързо, излапвани от минувачите в магазинчето ''Арина'', намиращо се близо до гарата. Сега обаче продажбите са наполовина, мрачно отражение на икономическото потъване на Русия заради санкциите.

Ирина Сафонова притежава магазинчето за пирожките и разказва пред "Ню Йорк Таймс", че просто вече няма толкова много пътуващи. Градчето е близо до Москва и много хора живеят там и пътуват всеки ден за работа.

Руснаците се сблъскват за първи път със спад в стандарта си на живот, откакто президентът Владимир Путин идва на власт преди 15 години. Цената на рублата спрямо долара пада, вследствие на потъващите цени на петрола. В резултат цените на вносните стоки се увеличават и изведнъж обикновени неща като разтворимо кафе, детски дрешки и чай изненадващо поскъпват.

Намаленият внос обаче означава, че и малкото, което го има, става все по-скъпо, дори и да е произведено в Русия.

Елена Шчербакова, 47-годишна продавачка на обувки, чиито доход, базиращ се най-вече на комисионни, вече е намалял с една трета. Тя казва, че пазарува в нискобюджетни магазини, купува от най-евтиния салам и внимателно брои колко кофички мляко слага в количката си. А преди просто е грабвала няколко.

Същевременно рейтингът на Путин остава висок след анексирането на Крим. А инфлацията намалява покупателната способност на руснаците с 8%. В същото време Министерството на финансите предложи да се увеличат пенсиите, за да отговорят на растящата инфлация.

Опонентите на Путин са на мнение, че националистическите разговори в Русия са подкрепяни от правителството, за да отвлекат вниманието от крехката икономическа ситуация. Те го описват като битка във всеки руски дом между телевизора (пропагандата) и хладилника (който така или иначе става все по-празен и предизвиква недоволство).

Някои от руснаците подкрепят това мнение. ''Всичкият този шум за Украйна прикрива вътрешните ни проблеми'', твърди Мария Новичкова. Тя е мениджър в текстилна компания, но от скоро работи на 4-дневна работна седмица. Не може да си позволи ваканция в чужбина и коментира: ''Той (Путин) твърди, че сме идеална страна, но не сме''.

А кризата в Раменское прилича на катастрофа, която гледаме на забавен каданс, постепенно и разрушително. По време на икономическия възход градът се оборудва с летище за вътрешни полети, фабрика на "Пепси", а е и ''спалнята на Москва''.

Ирина първа забелязва как сега все по-малко хора отиват сутрин към Москва. А онези, които все пак тръгвали, харчели все по-малко. Заплатите на касиерите на близкия магазин ''Копейка'' намалели. От ден на ден се изпълнявали по-малко вътрешни полети. А през март "Пепси" обявява, че затваря фабриката.

Същевременно цените скачат. От 220 рубли (около 6 лева) кафето стига 389 рубли. Чаят също поскъпва. Сафонова обаче съвсем се обърква, когато тази пролет дори гъбите поскъпнали. "Казвах си ''Защо, защо?'' Та те растат покрай Москва, точно до нас, а не са от Европа?!"

И докато Москва все още се крепи, останалата част от страната потъва. Столицата е като спасителен фар.

Александра, която е продавачка в магазина на Ирина, е от Смоленск. Тя и семейството ѝ се мести, защото мъжът ѝ, който работи в строителството, вече получава малка част от предишната си заплата.

''В провинцията заплатите са просто твърде ниски, за да живеем'', казва тя. Колкото до Крим, тя го вижда през икономическата призма. ''Тъжно ми е за тези хора, тези бежанци от Украйна, но защо те получават всичката тази подкрепа от правителството?''

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


432
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а в тоя сайт - много лъжи и помия , не минава ден да не оплюят нашите курорти и да хвалят гръцките , че чак и румънските , не знам що за хора са
157
7
 
8
 
! Отговори
aaa преди 8 години
А "демократична" България ,прегърнала *** "ценности" ,цъфти и процъфтява.
156
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Западната пропаганда направо ме отвращава с ниското си ниво. Можете ли да пробвате един ден поне да не пускате статии оплюващи Русия? Независимо дали на някой му харесва или не, Русия може да се развива и без Запада. Къде е тук драмата? Многополюсния свят е добър за малките държави, като нас, защото ако имат гръбначни политици, могат да лавират...
155
6
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
РОССТАТСреднемесячная номинальная начисленная заработная плата работниковпо полному кругу организацийв целом по экономике Российской Федерациив 1991-2015гг.Месец МАЙ - 34 480,00 рубли което прави 665.00 долара или 1175 лева да малко са над нас при положение че нашата статистика отчита 975 лева За сравнение кг кашкавал с 50% парафин струва 663 рубли или 12,75 долара
154
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На пишещите подобни глупости журналисти в този сайт, вече даже и снимки не им слагат! Сещате ли се защо се получава така?
153
10
 
8
 
! Отговори
Русия вперде преди 8 години
Другари ***, това е само началото, това е само върха на айсберга. Руския бюджет е изпълнен едва на 30% (според руската статистика, а би трябвало този процент да е около 67 в края на август), разходите в бюджета превишават приходите с 22.97% пак според руската статистика. А по нататък? По нататък руснаците ги очаква гореща руска есен и студена и гладна руска зима.
152
4
 
5
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
281 Няма как да им е по-висок стандарта от нашия поради простата причина , че заплатите им са нашето ниво , пенсиите също ,а цените им са по високи с изключение на енергийните стоки и услуги .Това ,ч е 300 000 руснаци са си купили имоти у нас е нищо за 142 млн Русия , това са едва 0,2% от населението им
151
2
 
9
 
! Отговори
Окупатора преди 8 години
Мухахахахахахахахаххахахахахахахахахаааахахахахахахахахаххааххахахахахахахахахахахахахахахаххахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаххахахахахахахахаххахахахахахахахахахахаххааххахаха -- Е тов ме развесели вече . Няма как с добро кафе винаги е хубаво и готин виц . А коментарите на половината от вас са тип детска граина " Малина " - " А па моя татко има лазарен меч "Смешковци хубав ден и продължавайте да расмивате трезвомислищите !!
150
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 279анонимни спри да говориш ТЕХНИЧЕСКИ ГЛУПОСТИ. Всеки оръжеен маниа или професионалист ще ти се изсмее.1. АК-47 няма нищо общ технически с немския Щурм 42-43. Признавам КОНЦЕПЦИЯТА за ЩУРМОВА КАРАБИНА/АВТОМАТ е разработена от немците.2. СССР залага на дизелни подводници защото не може да произвежда първоначално малогабаритни ядрени реактори и големи надводни кораби. На изток няма металургия, а металургията в Украйна през войната е УНИЩОЖЕНА. Има металургия в УРАЛ а транспорт не.
149
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците по принцип са живели и ще живеят като скотове. Нищо ново.
148
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълни глупости. Аз работя със фирми в Русия скоро бех в Смоленск това дето пишете са глупости. Стандарта на живот при руснаците е доста над българския. А ако става въпрос за изчезнали европейски стоки бъдете спокойни магазините им са пълни с вносна продукция така че не това е проблема. Руснаците не обичат западняците и не обичат някой да им казва как да живеят. Такива са от президента до последния руснак в Сибир. Разбира се и там има черни овце които запари пишат глупости но не чак като при нас
147
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Песков ли беше с часовника за 37 000 000 рубли? Сега за две седмици 52 000 000 рубли само за яхтата. И това е един държавен чиновник все пак. Не е бизнесмен, ба държавна заплата. Защо западните медии лъжат, че Русия обеднява. Повечета руснаци сигурно имат доходи близки до тези на Песков. Путин не позвокява да има голямо сициално неравенство в Русия. След като изкупиха имотите в България руснаците сефа купуват като луди в Гърция. Всеки руснак може да си го позволи. Западните недии са сороски.
146
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Към новите си оръжия Червената армия прибавя и Автомат Калашников (АК47), който е плод на немския прототип Щурмгевеер 1942), чийто създател е завлечен да твори в Съветския съюз.Отчайващата съветска морска флота се възползва от немските постижения в подводния флот на адмирал Дьониц и въвежда подводницата като основно оръжие в борбата си за световно господство. Географски Русия е лишена от възможности за морски бази и също като Германия приема подводницата като разрешение на тоя проблем. Тя си остава такава до самия край на Съветския съюз.
145
5
 
7
 
! Отговори
зайче-байче преди 8 години
чудно ми е как всеки път някой почва да сравнява живота в Русия с този в България, то само факта че има такова сравнение означава че Русия е здраво потънала, тя трябва да се сравнява не с нас или Албания, а със световните водещи икономики
144
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така Съветския съюз се сдобива с оптическа промишленост, която до тогава няма. Немски заводи за фотоапаратура са пренесени изцяло в Съветския съюз, както и заводи за мотоциклети (БМВ, Ауто юнион). От тогава на пазарите на Източна Европа се появяват апаратите Смена и мотоциклетите Иж (ДКВ) и Урал (БМВ). Руснаците с нищо не прибавят към създаденото от германците и всички пренесени дизайни остават на нивото, на което са били през Втората Световна война. За да могат да имат каквато и да е равностойност със западните технологии руснаците са принудени през цялото време на съществуването на СС
143
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
274 Вчера имаше снимка на Дейвид Камерън пътуващ в нискобюджетна авиокомпания за Испания където семейството му е на курорт , как мислиш дали Песков се вози в такъв самолет
142
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дерзайте ***! Ни шагу назад! Дайте отпор на инсинуациите на международната реакция. Да спрем гнусните попълзновения на империалистическите агресори!
141
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 263Защо цитираш лицето Нахални? И какво лошо има Песков да е на пътешествие със семейството си? Бойчето да не би е орал ниви през отпуската си? Айде стига дебилизми.
140
6
 
18
 
! Отговори
777 преди 8 години
Боряна, колко ? ти платиха за тази помия дето си е я написала. Та то всичките журналисти сте за помията.
139
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A I MNOGO BALGARI NE SI KOPUVAT SALAM DORI I VEDNAG V MESEZA.OTKRIVAM NOVI KOLIBI I REGA LENTICKI.