Пандата Мей Сян роди близнаци

Щастливото събитие - във вашингтонския зоопарк
23 авг 2015 12:03, Александър Попов
8
Пандата Мей Сян роди близнаци
Снимка: БТА

Мей Сян от вида Голяма панда роди близнаци в Националния зоопарк във Вашингтон, съобщиха световните агенции.

Първата рожба на майката мечка видя бял свят в 00:34 часа българско време.

"С него всичко е наред. Бебето издава силни звуци, за да привлече вниманието на майката. Това е признак за добро самочувствие и здраве", съобщи главният ветеринар на зоопарка Дон Найфър на пресконференция по случай раждането.

Второто меченце се роди 5 часа по-късно - в 5:07 часа българско време. Според съобщение на сътрудниците на зоопарка "то изглежда здраво".

Ветеринари започнаха да следят състоянието на майката панда веднага след като й беше извършено изкуствено оплождане в края на месец април. Очакваше се Мей Сян да роди по-късно - следващата седмица или в началото на септември.

По рано Мей Сян роди четири малки, но само две от тях оживяха. Тай Шан се появи на бял свят през 2005 година и сега се намира в Китай. Бао Бао, който се роди през 2013 година, остана във вашингтонския Национален зоопарк заедно с майка си.

Женските панди могат да зачеват само в период от два до три дни през пролетта, което затруднява възпроизводството им. Бременността им трае около пет месеца. Оцеляването на бебета панди в плен е рядко събитие, тъй като малките са изключително крехки и уязвими.

Големите панди са един от най-застрашените видове в света. Естественият им хабитат е ограничен до Централен Китай. Около 1600 панди живеят в естествена среда и около 300 в плен, предимно в родината им.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: близнаципанда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
въпрос преди 8 години
а с шимпанзето обонго кво стана
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
4.Понеже нямаш мозък , това си .
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България има ли панди?
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От кога се канех да си го преместя, ей ся вече ша го напрая!
1
2
 
4
 
! Отговори
До 2 преди 8 години
Не уточняваш какво точно искаш - да си имаш панда или да родиш близнаци?Ако очакваш съдбата да сбъдне желанието ти, формулирай го точно, за да не я объркаш. Защото ти може да искаш близнаци, но да получиш панда! :)