След 63 години на трона Елизабет II е още по-богата

Колко точно богата е британската монархия?
8 сеп 2015 21:12, Миглена Иванова
34
След 63 години на трона Елизабет II  е още по-богата
Снимка: Reuters, архив

Въпреки слуховете за разпадащите се, неуютни и студени дворци на британската монархия и фактът, че кралица Елизабет изпадна от класациите на най-богатите, британската монархия всъщност е по-богата от всякога, предава Ройтерс.

Информационната агенция припомня, че утре се навършват 63 години, откакто кралица Елизабет е седнала на трона на Острова. По повод тази годишнина агенцията е анализирала активите на монархията, а резултатите сочат, че тя добре се е възползвала от възхода на пазара на имоти.

Според оценките на Ройтерс номиналните активи на британската монархия се изчисляват на 22,8 млрд. паунда (34,8 млрд. долара), по-голямата част от които са имоти. Това със сигурност няма да и отреди място в топ 10 на класациите по богатство, но пък е сравнимо с богатството на Майкъл Блумбърг или пък Марк Зукерберг.

Агенцията уточнява, че изчисляването на богатството на британската монархия е сложно, защото някои от имотите са частна собственост, а други се управляват от Crown Estate – специализирана инвестиционна компания, която е основният двигател на ръста на богатството на британската кралска фамилия.

Други имоти пък са собственост на народа и се ползват от монарсите за времето на тяхното управление.
Стойността на Бъкингамския дворец например, който се управлява от Crown Estate, се е удвоила от 2005 г. насам до 11,5 млрд. паунда. Той обаче попада в третата група имоти – които се ползват от кралицата по време на управлението й.

Други основни източници на кралското богатство са херцогствата Ланкастър и Корнуол, където частните имоти на британската монархия се оценяват на около 1,3 млрд. паунда.

Консултантската компания Brand Finance оценява стойността на общите материални активи на монархията на около 20 млрд. паунда. Половината от това богатство се формира от движими вещи.

Разделянето на акумулираното през последните 1 000 години богатство на монархията е доста трудна задача, видна и от дейността на Crown Estate. Дружеството управлява група от наистина трофейни имоти в Лондон, както и прилежащата акватория на Великобритания.

Публичният доход на кралицата, макар и да не се финансира директно от Crown Estate, се изчислява като 15% от годишните печалби на дружеството за две финансови години, като преди това всички печалби се внасят в хазната. Така субсидията за кралицата за тази година достигна почти 38 млн. паунда, което е с 22 на сто повече спрямо предишната субсидия.

Стойността на имотите, управлявани от Crown Estate, се увеличава с годишен темп от над 9 на сто в момент, в който ръстът на цените на луксозните имоти в Лондон се забавя.

Увеличава се и земята на британската монархия – с 60 хил. дка спрямо притежанията й от 1958 г.
Доста се спекулира обаче за частните колекции от бижута и картини на кралицата. Една от перлите в короната на британската монархия е 530-каратовият диамант Звездата на Африка.

Въпреки цялото имане обаче, монархията няма апетит да демонстрира пищни прояви на богатство. Кралицата е известна като скромен човек, който най-много държи на няколко състезателни коня, заключава агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
2
 
! Отговори
Fo23 преди 8 години
Рептили!
19
2
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Малко се е изгърбила, но още може да изпъне ръка като римски легионер с поздрав към Вожда!
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чувал съм разни теории, че тая е рептил. Който се интересува от конспирации, задкулисни игри и т.н. знае за какво става дума. Не знам тези теории за нея дали са верни, но определено има зловещ поглед. Противна физиономия. Честно.
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Старото влечуго!!!!!!!
16
2
 
2
 
! Отговори
а преди 8 години
баси и младото бабе, даже не е смешно, днес.бг нещо със снимките да не сте с около 50 години назад хаха
15
2
 
3
 
! Отговори
ШибиРиби преди 8 години
Бай дъ уей, ако парламента и разреши баба Елизабет може да продаде Канада и Австралия например на Папуа Нова Гвинея.
14
2
 
5
 
! Отговори
haha преди 8 години
собственост на народа и се ползват от монарсите за времето на тяхното управление**************************************************************************Няма по-сладко нещо от използването на собствеността на народа... Всичко ти е платено от сьщия тоя народ даже и даньците. А народа може да гледа какво има в определен ден и час през годината. hahhahahahhahahahhahhah
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз по принцип много харесвам Великобритания и британския народ, но не разбирам как в 21 - ви век още можеш да си поддържаш монарх, и да му се кланяш
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе изобщо за какво се говори тука. Ликът на тази жена е върху една от най - скъпите валути. За тези видове парите имат съвсем друго значение.
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тук съм само за да кажа, че живея в българия и темата на статията изобщо не ме интересува!
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Говори се че цоца кръв на новородени..
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дядо ми, Бог да го прости, казваше - "Катафалката ремарке няма". Та колкото пари и да има тази дама, на оня свят нищо няма да занесе
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е, седнали да ми я сравняват с Цукерберг и Мукерберг. там с господаря на газпром я сравнете.
7
13
 
10
 
! Отговори
разбирача преди 8 години
въй.. каква злоба струи от устата ви.. да не сте бедни българи случайно? Жената е аристократ, и забележете последните изречения.. скромна с няколко спортни коня.. чудя се вие ако имате стотиците и милиарди на каов ще приличате? със сигурност на ***!!!!!!!!!!!!!!
6
7
 
12
 
! Отговори
boc преди 8 години
Ей, защо ни занимавате с тази дъртофелница?!Англичаните, като са ***, да си я подържат и да й дават богатства, за да си ги отнесе в двата метра!Нас какво ни интересува!!!???ПФУ!!!
5
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алооо ***/платените мародери/ скрийте физиономията на този дърт рептил да са ви ,,уроки,, или и вие сте същата кръв.
4
9
 
10
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Добре де... Снимката на тази дърта пръдла до утре ли ще виси тук?
3
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
PROSTA I ZAGUBENA NATZIA SME-TOLKOVA SME ZLI I LOSHI, CHE GOSPOD NI E DAL ZASLUJENO MIASTOTO V SVETOVNATA ISTORIABAI GANIO...TI, KOITO NE KOMENTIRASH , AMI LEESH ZLOBA...ZA NIKUDE NE SME
2
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсолютно! Дърта, нагла рептилка. Англичаните са пълен *** и не са човешки същества.
1
10
 
27
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Ако от кралицата зависеха държавните дела на Англия,главата й щеше да...бръмне за 30-тина години.А както виждаме,тя си живее безметежно,заобиколена от хиляди лакеи,защото нищо не зависи от нея,а само е лицето на една куха...институция.