Европа не търси изход от бежанската криза

Ген. Миланов: Конфликтът трябва да се минимизира
11 сеп 2015 13:57, Анисия Иванова
17
Европа не търси изход от бежанската криза
Снимка: БТА

Европа се опитва да се справи със следствието – бежанската вълна, а не търси причината за явлението и дали може да го управлява. Това каза пред телевизия Bulgaria ON AIR генерал Румен Миланов, бивш шеф на БОРКОР, в коментар за проблемите с тероризма и бежанците.

„Този процес обаче някъде там е организиран“, сподели личното си мнение генералът.  В основата му не е организираната престъпност, тя се възползва от явлението, но не е фактор, а само катализатор, обясни той. По думите му двата проблема - тероризъм и бежанци, донякъде се припокриват, но не са тъждествени.

Прогнозата му е, че в близкото десетилетие е малко вероятно да се успокоят нещата, защото много са факторите, оказващи влияние върху процесите – икономически, цивилизационни, течения в религиите.

Загадка е как възникна Ислямска държава и то в район, който е наситен с информационен и военен потенциал. "Там се пресичат всички разузнавания, всички военни структури са там", мотивира се Миланов. За да съществува тази структура – организационна, финансова, териториална, военна, това не става за ден-два.

Движението на бежанци от Близкия Изток и Северна Африка е много активно в този момент, но Европа не реагира адекватно. Има опасност ЕС да се затвори в националните си измерения вместо да мобилизира целия си ресурс, за да търси изход от кризата.

Решението според него е ЕС да търси начин да минимизира тези конфликти. "В противен случаи ще изграждаме телени ограждения, но хората ще продължат да бягат", каза още той.

България трябва да има много балансирана политика както към съюзниците си, така и със съседните страни, включително Русия. Много малка е възможността от трета световна война, да не забравяме, че капиталът стана много интернационален, каза още Миланов.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия ще намери изхода много лесно, но се попречва по всякакъв начин. А ние безсрамните не помагаме, а пречим, спираме самолети да прелитат над нашето въздушно пространство, сигурно ако ни наредят ще посрещаме ИДИЛ-човците с хляб и сол. Депутати утре и дъщерите и жените ли ще си давате бе за пари.
7
1
 
1
 
! Отговори
normal преди 8 години
Evropito tarsi taini i neopisani v zakoni vhodcheta, ne izhodi. Ima osnovna cel svobodno dvijenie na kapitalite. To ima i umirane edin pat. A kapitalite ostavat samotni.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
бе да, отминава ни. днес по обяд на ндк видях няколко групи *** и араби с раници.
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ме интетруват нито кой създава ИДИЛ, и т.н. Искам въоръжена охрана на границата и по един куршум на всеки нелегален. Войни винаги ще има, няма значение кой ги прави, важното е ние да си опазим границата!
4
0
 
15
 
! Отговори
Гери преди 8 години
Вижте в интернет статията: Швеция-изнасилената страна...Това ни чака и нас...
3
2
 
17
 
! Отговори
BG преди 8 години
Да хващат пушките и да ходят да се бият в Сирия тези, които създадоха ИДИЛ. А целия свят знае кои са те - САЩ.
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България прави каквото и кажат о САЩ
1
4
 
13
 
! Отговори
SD преди 8 години
Миланов е генерал - да хваща пушката и да ходи в Сирия.