ЕС ще използва сила срещу трафикантите на хора

ООН: 121 000 мигранти са пристигнали в Италия от Либия тази година
14 сеп 2015 18:10, Елка Василева
13
ЕС ще използва сила срещу трафикантите на хора
Снимка: архив, Reuters

ЕС ще използва военна сила срещу трафикантите на хора в рамките на военноморската си операция в Средиземно море, предаде Франс прес, позовавайки се на европейски източници в Брюксел.

Новата мярка разрешава на европейските бойни кораби да спират, претърсват, конфискуват и отклоняват плавателни съдове, за които се подозира, че се ползват от каналджии.

Те ще могат също да извършват арести, при условие да не навлизат в либийските териториални води.

Споразумението е постигнато тази сутрин на министерска среща на ЕС в Брюксел. Очаква се в сряда страните от ЕС да съобщят приноса си за разширената мисия, като целта е новата фаза да влезе в сила в края на септември или началото на октомври, каза източник от ЕС, цитиран от ДПА.

Досега операция "Навфор Мед", която започна в края на юни с четири кораба и 1000 души, се ограничаваше до наблюдение от международни води на престъпните мрежи, които всеки ден изпращат от либийските брегове натоварени с мигранти несигурни плавателни съдове към Италия. Освен това кораби на "Навфор Мед" участваха в спасителни операции, при които бяха избавени от смърт 1500 души.

По данни на ООН 121 000 мигранти са пристигнали в Италия от Либия от началото на годината или по около 450 души на ден.

"Мишените не са мигрантите, а хората, които печелят пари от живота им и твърде често от смъртта им", подчерта шефката на европейската дипломация Федерика Могерини при стартирането на операцията.

За новата фаза са необходими още седем фрегати, някои от тях с медицинско оборудване, както и хеликоптери, подводници и безпилотни самолети.

Арестуваните заподозрени ще бъдат предавани на италианските съдебни власти, а спасените мигранти също ще бъдат закарвани в Италия.

При операцията ще бъдат унищожавани използваните от трафикантите морски съдове, особено т.нар. "кораби майки", които изтеглят в открито море самоделни салове, натоварени с мигранти.

Тъй като обаче няма резолюция на Съвета за сигурност на ООН, разрешаваща употреба на сила в либийските териториални води, европейците засега не могат да доближават либийските брегове на по-малко от 12 морски мили (около 21 км).
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
ЕС ще използва сила (ще надуе силно ***) на трафикантите на хора :-D
6
0
 
2
 
! Отговори
не ги е срам! преди 8 години
В Либия нали има демокрация сега? Какви бежанци от Либия идвали в Италия? Бежанци? От какво бягат? От демокрацията в Либия ли бягат? Де дърво,неокастрено! Ама маскари с маскари!
5
0
 
3
 
! Отговори
??? преди 8 години
Ама защо? Нали Меркел вика офте мофте.
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоест, ще ги свалят от несигурният транспорт и ще ги претоварват на луксозни кораби до Италия?! Я пак?!
3
0
 
13
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Малко цинично ми изглежда да се правят шестия за добре дошли и в същото време да се заявява,че ще се борят с трафикантите на хора .Смешното е ,че ако няма трафик то ще излезе ,че няма страдащи хора и Европа ще реши ,че може да спи спокойно. Къде ли е истината според брюкселските лентяи ?
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълни глупости са това, след като "спасените имигранти ще бъдат закарвани в Италия". Какъв е смисълът на цялото упражнение, че ще потопят 2-3 гумени лодки ли, след като пак ще влачите бежанците в Европа!!!!
1
1
 
14
 
! Отговори
Аденоит Хинкел преди 8 години
Ако, се налага даже авиация, и зенитна артилерия. Това е напаст!