Хората с пари - в Европа, на бедните Господ да им е на помощ

600 000 сирийски бежанци намерили спасение в Йордания
15 сеп 2015 20:05, Елка Василева
57
Хората с пари - в Европа, на бедните Господ да им е на помощ
Снимка: архив, Reuters

"Хората с пари отиват в Европа. На бедните Господ да им е на помощ", казва Фаузия Солтан, сирийска бежанка, която току-що е пристигнала в Йордания в пустинна ничия земя, с лице, покрито от дебел слой прах, пише Имед Ламлум от Франс прес.

Фаузия, на видима възраст около 50 години, казва, че няма средствата да опита пътешествие към Европа, както от няколко седмици правят хиляди сирийци, бягащи от войната в страната си.

Тя е била част от група от около 40 сирийци, повечето от тях жени и деца, на които в четвъртък е било разрешено да влязат в Йордания през пропускателния пункт Ар Рокбан, разположен в лунен пейзаж в триъгълника, където се събират границите на Йордания с тези на Сирия и Ирак.

Този пропускателен пункт е един от малкото, останали отворени за бежанци в Йордания, тъй като властите са затворили други от съображения за сигурност, обясниха представители на йорданската армия, които в четвъртък за пръв път разрешиха на журналисти да посетят зоната с официален придружител.

Мястото се намира на над 500 км североизточно от столицата Аман и групата журналисти изминава във военни камиони над 120 км по неравен път в облак прах, за да стигнат до "приемен център", който също се държи от армията и където протича процедурата по проверка на самоличността на новопристигащите.

След това бежанците са пращани в един от лагерите, създадени в кралството от избухването през 2011 г. на войната в Сирия, в която са убити над 240 000 души, а над 4 милиона са принудени да заминат в изгнание. От тях Йордания е приела 600 000, по данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Фаузия е дошла от Хомс, в центъра на Сирия, където "положението е зле", казва тя със сълзи на очи.

Синът й от повече от две години е държан в затвора от силите на режима на Башар Асад, въпреки че според нея не е участник в бунта.

"Сега не знам нищо за него. Търсих го, напразно", изразява съжаление жената, която заявява, че е чула хубави неща за приема на сирийците в Европа.

Европейците "веднага ги поемат. Дават им заплати, жилище, храна, дрехи", казва тя в момент, когато европейските страни са разделени по кризата с мигрантите.

Редица страни се противопоставят на препоръчваната от Берлин политика на щедър прием на вълната бежанци, която продължава да расте по пътищата на Европа.

Пристигането на десетки хиляди мъже, жени и деца, дошли и от други страни като Ирак или Еритрея, изправя Европа пред най-тежката миграционна криза от Втората световна война.

35-годишният Ахмед Ясин е избягал заедно с жена си и и дъщеря си от държания от групировката "Ислямска държава" град Ракка. Той също се надява да отиде в Европа, "в Германия или която и да било друга страна", но няма нужните финанси.

"Ако имам средствата, ще опитам преминаването (в Европа). Сега ще видя тук (в Йордания) как да постъпя", каза той.

Държейки двете си деца в ръце, Али Ахмед пък е дошъл от северния сирийски град Алепо. "Нямахме избор, бяхме принудени да напуснем града", където положението беше "драматично", каза той.

"Прекарахме 15 часа на път. Не знаехме дали ще стигнем или не" до йорданската граница, разказва той.

Опирайки се на патерица, Анас Ибрахим, на около 40-годишен, е избягал от Ракка с жена си и седемте си деца, най-голямото от които е на 14 години. Подбедрената му кост е счупена на три места при бомбардировка.

"Не ща ни Европа, ни нищо. Искам само да се лекувам", казва той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Затворете границите с Русия да не влизат ***, другото все ще го решим някак.
11
6
 
29
 
! Отговори
СТИГА ЛИГАВЩИНИ преди 8 години
ЗАТВОРЕТЕ ГРАНИЦИТЕ НА ЕС , И ИЗГОНЕТЕ ТАЯ ДЪРТА КОМСОМОЛСКА ГАРГА МЕРКЕЛ ОТ СКАПАНОТО ГДР!ТОВА НЕ Е "БЕЖАНСКИ ПОТОК"---ТОВА Е СЪВСЕМ СЪЗНАТЕЛНО И ЦЕЛЕНАСОЧЕНО РАЗБИВАНЕ НА ЕС , С "АТАКА ОТ МЮСУЛМАНСИ ПРЕСЕЛНИЦИ"-----ЗАЩОТО ВОЙНАТА С ОРЪЖИЕ Е ИЗКЛЮЧЕНА!ТАЗИ АКЦИЯ Е ПРЕДВАРИТЕЛНО ОБМИСЛЕНА И НАСОЧЕНА!!!НЕ СЛУЧАЙНО ,РУСИЯ ПОЛЗВА ОРЪЖИЯ ---ЗА "МАСОВО ОБЕЗЛЮДЯВАНЕ" НА СИРИЯ и СРИВАНЕ НА ЦЕЛИ КВАРТАЛИ!НЕ СЛУЧАЙНО ---- и АРАБСКИТЕ СТРАНИ , НЕ СЕ НАМЕСВАТ И НЕ ПРИБИРАТ БЕЖАНЦИ!СХЕМАТА Е ЯСНА!
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен20 POP IVAN PAK E IZPIL PARITE ZA BEDNITE--OT PIENETO NEMA SPASENIE.
9
2
 
19
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
То там си им е мястото! Те са си мохамедани и трябва да си отиват в мохамеданска държава. За бегълците е добре защото могат да си спазват религията, за европейците също е добре, че няма да гледат пингвини по улиците и да се пазят от бомбаджии, които не знаят за какво се бият.Да си се гъзят там колкото си искат!
8
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В същото време приютите на отец Иван без ток и дърва за зимата.За съд и присъда сте ваща вяра продажна!!
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименTO I HRRISTIANSKIAT BOG POMA GA SAMO NA DONOSNIZITE I MAFIOTITE.ZA SPRAVKA--SHEFA NA BG. ZARKVA ZA 25 G. NITO EDIN BG. MINISTAR-PREDSEDATEL,,KOITO DA SE E ZAMISLIL ZA BG. NAROD--OSOBENNO PAK TOZI SEGASHNIAT,NEAMAM DUMI.
6
1
 
7
 
! Отговори
gost преди 8 години
интересно мие едно ние бг няммае току ни пробутват роми нов вариянт интересно мие докога *** явно докато има такива де ни командват независимо какви са те имат субсидии нормалния бг гражданин какво има место за нег да се мисли да има работа мисли се за некви изванземни ами ние си имаме такива изванземни години наред и си ги храним те са от марс а те трабва да са като нас ние даваме пари като ползваме на тях дават а за нас квото доиде глупава даржава да гласувам ли нема да стапя
5
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Samo shte kaja na dolnite komentirashi zlobni, dano no mnogo skoro tova deto izjivqvat gorkite hora v Siria da vi se struva kato detska igra4ka da vi naleti desetorno po strashna voyna,i diktatora ASAD da vi stane prezident
4
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия десетки хиляди евро за нелегално преминаване през граници определено се плащат организирано и целенасочено не от "бежанците".
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Европейците "веднага ги поемат. Дават им заплати, жилище, храна, дрехи""Ей такива слухове се разпространяват сред "изпролетените" араби и те напират. Доктори биле, инжинери биле, пари имали биле, умни и красиви биле....ама друг път.И има луекинко грешка - може би не нарочна манипулативна - хората с пари изобщо няма да се юрнат през границите ами по един джентълменски така да се рече начин ще пристигнат на местоназначението с нормален транспорт.
2
13
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Идването на руски войски в България става все по налажително.
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
VASHIAT ALAH SE E OTVRATIL OT BEDNITE--POMAGA SAMO NA BOGATITE I MISLIA CE IMA PRAVO--MNOGO STE BEDNI,A BEDNIAKAT E PALEN *** I ***.