Унгария излиза от разпределението на бежанците

Брюксел вкарва фентъзито "Игра на тронове" в агитацията за мигрантите
Обновена: 16 сеп 2015 19:23 | 16 сеп 2015 19:23,
54
Унгария излиза от разпределението на бежанците
Снимка: Архив Reuters

Унгария не желае да получи статут на "гранична" държава в миграционната криза, както и да участва в преразпределението на бежанците. Това съобщи министърът за имиграция на Люскембург Жан Аселборн, чиято страна председателства ЕС до края на годината.

Аселборн направи изявлението пред Европейския парламент, който се кани спешно да гласува утре за преразпределянето на 120 000 бежанци, 54 000 от тях от Унгария. Вотът на парламента е необходим, за да могат вътрешните министри от ЕС, които са свикани отново спешно в Брюксел на 22 септември, да го приемат. В понеделник те не можаха да го направят, тъй като Люксембургското председателство на Съвета настоя разместването на бежанците да бъде одобрено от всички страни членки, а Унгария и Чехия, подкрепени от Словакия и Румъния, отказаха.

Аселборн заяви, че "всеки който чука на вратата ни, защото е преследван, има право да се възползва от правата си по Женевската конвенция. Ако си затваря очите, ЕС ще загуби доверие".

Излизането на Унгария от квотното разселване на бежанците става само ден, след като беше завършена телената ограда по границата й със Сърбия. От почти 10 000 броят на влезли в страната за ден спадна на под 400. Еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос предупреди, че "тези хора няма да бъдат спрени от студеното море, огради или армията", защото те търсят сигурно място за себе си и децата си.

Аврамопулос призова страните членки спешно да се обединят около предложените от Еврокомисията решения за преразпределяне на бежанци, укрепване на границите, ускоряване на процедурите за разглеждане на молбите за убежище и връщане на отхвърлените и за подпомагане на Африка, които Жан-Клод Юнкер предложи на 9 септември.

Унгарският премиер Виктор Орбан е срещу квотите от самото начало. Будапеща не участва и в разпределението на 32 256 бежанци, което ЕС прие в понеделник. Признаването на статут "гранична" държава за Унгария, какъвто имат Гърция и Италия, щеше да й даде възможност да получи допълнително пари и експертна помощ.

Опитвайки се да разшири подкрепата за себе си, Европейската комисия вкара нова реторика в бежанския дебат. Първият й зам.-председател Франс Тимерманс се обърна към хората, които гледат фентазито "Игра на тронове", което разказва за нарастващата заплаха от предстояща зима и митичните същества на Севера: "Вие знаете, какво значи изразът "Зимата идва".
 
"Зимата идва буквално, но зимата може да дойде и метафорично за Европейския съюз, ако се окажем неспособни да действаме през следващите дни и седмици", каза заместникът на Юнкер.
 
Тимерманс призова евродепутатите да обяснят на избирателите си, че Брюксел не се занимава само с разместване на бежанците, а търси цялостно решение, включително за укрепване на границите и финансиране на съседите на Сирия, където се намират още 4 млн. бежанци, за да не тръгват към Европа.
 
Провалът на вътрешните министри в понеделник да разпределят 120-те хиляди бежанци в останалите страни, предизвика необичайно разгорещен дебат в Европейския парламент, където бяха разменени дори обвинения в расизъм и нацизъм. Решенията на канцлера Меркел, бяха широко критикувани, особено от дясно. Консервативни политици настояха Германия да се откаже от социалните помощи за бежанците, за да прекрати техния поток. Използването на газ срещу мигрантите от унгарската полиция бе отхвърлено от мнозина. Мари Льо Пен от крайната десница призова за незабавна отмяна на Шенген, затваряне на границите и връщането на всички мигранти. Мнозинството депутати, особено от големите политически групи - ЕНП и социалистите, обаче подкрепиха предложенията за преразпределение на бежанците и настояха за повече солидарност към тях и за единодействие.

Мария Габриел от ГЕРБ, заяви че България се е отказала да поставя като условие за приемане на допълнителен брой бежанци членството си в Шенген. Тя добави, че решенията трябва да се търсят в страните, от които идват бежанците, както и в транзитните държави, в които те изчакват по-сигурни времена. Социалистката Илиана Йотова настоя за постоянен механизъм за преразпределение на бежанците, тъй като с всяка минута предложените числа се обезсмислят. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
11
 
5
 
! Отговори
Пфу преди 8 години
До некакъв българин--15;По време на събитията в Унгария 1956 г. Западна Европа прие над 250 000 унгарски бежанци.
18
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато ни занимават с въпроса за бежанците,от Министерството на финансите са нагласили промени в Закона за местните данъци и такси - налог за градината на баба...Селските градини и малките ниви ще се облагат с данък от началото на 2016 г.
17
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В момента с центъра на София нощно време не можеш да видиш българин, пълно е с *** и араби! А още колко ще дойдат не ми се мисли. Ще трябва да се бяга на някаде, но не знам накъде!
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Владимир Владимирович громи брутално евро-пуделите.
15
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
,,Мария Габриел от ГЕРБ, заяви че България се е отказала да поставя като условие за приемане на допълнителен брой бежанци членството си в Шенген'' - eто кой ще приеме бежанците без да ви пита ,спете още роби !
14
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като изгледах тези две видеа в тубата, състрадателността ми почна да се изпаряваmuslim migrant refugee makes thoat cutting gesture to tv cameraMuslim 'migrant" child makes beheading gesture to television cameras
13
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кажи на мюсюлманина , че някъде дават аванта и стой, та гледай! Оказа се, че нямаме нито армия, нито капацитет да се съхраним. ЕДНА ТЪЛПА ХОРА ПРЕГАЗИХА ЦЯЛА ЕВРОПА ПОКАЗНО, че и показаха какво мислят за неверниците! Като ви говорехме от позицията си на петвековен опит с исляма ни правехте на маймуни!!! Сега при крути мерки ще са необходими десетилетия, за да се освестим. Слаба Европа е удобна на краварите за тяхното оцеляване! Меркел, салют!
12
0
 
59
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Обяснете ни защо 4/5 от "бежанците" са мъже?Къде са им жените и децата?Защо се държат като животни и не минават през законните ГКПП?Имащият право да бдъе бежанец не минава през гората, за да влезе в страната, която иска.
11
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Унгария си имат извънредно положение.Ние си имаме спокойствие и 58 минали и заловени бежанци.Толкова за нашите "некадърници" и унгарските "гении".
10
39
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добра резачка за тел - 40-50 лв.Добра резачка за метални въжета - 70-80 лв.Добра резачка за болтове - 100-120 лв.И Унгария, барабар с Европа пада :)Никой не може да спре хора, бягащи от война за да спасят живота си... освен ако не спре войната.Нито оградата, нито войската ще попречи на тези хора, а само... мирът.
9
1
 
45
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Много е просто унгарците си имат Орбан , а ние си имаме цяла група СЛАДУРИ готови да обслужат нуждите на краварите.
8
0
 
57
 
! Отговори
пълно безхаберие преди 8 години
Пълно безхаберие на Меркел, Оланд, Ес, Мвф, Световната банка. Никаква идея, никакъв план, никаква концепция, никаква визия. И по отношение на Гърция, и по отношение на Украйна, и по отношение на бежанците, и по отношение на джихадистите и т.н. Взимат огромни заплати, говорят само пълни глупости и не вършат никаква работа.
7
0
 
63
 
! Отговори
Венелин преди 8 години
Това не са бежанци, а нашественици. Вижте ги как мятат камъни и палят на сръбско-унгарската граница!Европа става жертва на собствената си толерастка политика.
6
1
 
37
 
! Отговори
без ЕС преди 8 години
ЕС превръща Европа в концлагер. Като този в Гуантанамо.
5
3
 
44
 
! Отговори
На Буров чичата преди 8 години
Унгарците са наследници на Атила...Това обяснява всичко...
4
0
 
31
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 8 години
Тъпотията на американския доминион ЕС е толкова голяма ,че даже ще назначат и нови чиновници да разпределят всеки пришелец!
3
3
 
31
 
! Отговори
Добре дошли! преди 8 години
Добре дошли в България, драги бежанци! В Слънчев Бряг има 600 000 легла, 250 000 от тях незаети. Там можете да отседнете и да си починете от перипетиите по пътя!
2
4
 
21
 
! Отговори
прокто лог преди 8 години
На бежанците дали ще им слагат някакви отличителни знаци? Като жълтите звезди на евреите, в нацистка Германия и във фашистка България?
1
2
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Унгарците са готови да напуснат Ес но да запазят страната си а Бойко е готов да я ислямизира за да запази поста си