Европа обеща на Турция зона за сигурност срещу бежанците

Решението на конфликта в Сирия не е в съюза Русия-Асад
Обновена: 6 окт 2015 10:34 | 5 окт 2015 20:53,
40
Европа обеща на Турция зона за сигурност срещу бежанците
Ердоган и Туск. Снимка: Reuters

Европейският съюз е готов да дискутира създаването на буферна зона в Сирия срещу спирането на бежанската върна през Турция към Европа. Това съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск след продължил почти 2 часа разговор с турския президент Реджеп Таип Ердоган в Брюксел днес.

Досега Туск отхвърляше искането на Анкара като „неотговарящо на нуждите на Европа“. По-рано председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, който пръв се срещна с Ердоган заяви, че въпросът е от компетенция на Съвета за сигурност на ООН и решение не може да бъде взето преди той да се произнесе.

В замяна ЕС очаква Турция да затегне контрола по границите си с Гърция и България и да изпълнява ангажиментите си по споразумението за реадмисия, което е сключила със Съюза, приемайки обратно връщаните ѝ от Европа имигранти.

"Не можем да се справим сами. Сътрудничеството ще е от полза на двете страни", заяви Туск.

Той добави, че бързото решение на конфликта в Турция не е в "съюзяването на Русия с президента Асад и бомбардирането на законната опозиция". Председателят Туск определи като "тревожни и за нас" новините, че руски самолети са нарушили въздушното пространство на Турция по-рано днес.

Европа има готовност да предостави и финансова помощ на Анкара за справяне с бежанците, които по думите на Ердоган вече са 2,5 млн., от тях 2,2 млн. сирийци. В същото време по думите му в Европа имало само 250 хил. бежанци. По данни на европейската гранична агенция те са 670 000. Брюксел вече обеща до 1 млрд. евро от европейския бюджет и от страните членки. Според председателя на Европейския парламент Мартин Шулц парите ще бъдат събрани за кратко време.

Ердоган разкритикува ЕС, че подбира имигрантите по религия и произход, докато Турция е отворила врати за всички. Той посочи, че Анкара е похарчила вече 7,8 млрд. долара за бежанците, докато получената чуждестранна помощ е само $417 млн.

В единственото си изявление пред медиите, на което не бяха допуснати въпроси, Ердоган отдели най-много време да заклейми кюрдските партии и военнизирани организации, заявявайки, че терористите не могат да се делят, като "Ислямска държава" са лоши, а кюрдите "добри", само защото се биели срещу ислямистите.

Туск и Шулц са обсъдили с президента Ердоган и премахването на шенгенските визи. Процесът ще бъде ускорен.
Европейската комисия съобщи, че изпраща мисия от свои служители от дирекцията за разширяване в Анкара, чийто мандат ще бъде уточнен с турския президент.

Ердоган заяви, че членството в ЕС е стратегически избор за Турция, но че процесът на преговорите трябва да бъде изчистен от "изкуствени политически пречки" и да бъде подновен.

Мартин Шулц съобщи, че е поставил и въпроса за свободата на медиите в Турция, но "както разбирате президентът не му обърна голямо внимание".

Преговорите между лидерите на европейските институции и турския президент ще продължат тази вечер, когато Туск, Шулц и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще вечерят с Реджеп Ердоган.

Турският президент е на държавно посещение в Белгия, в рамките, на което се среща с европейските лидери. Утре той ще открие културния фестивал "Европалия", който тази година е посветен на Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде комшу у ЕС да видиш хубаво ли е!
7
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха, хаа... "Шулц поставил въпроса за свободата на медиите в Турция, но Ердоган не му обърнал голямо внимание." Ами браво на Ердоган, европейските лидери друго и не заслужават! В тъпия ЕС, колкото си по-послушен, толкова повече губиш, ама нашят Тиквун това не го разбира.
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Zona za sigornost! Demek, nati edin miliardErdo, zadraj gi u vas u Turkiqta!
5
5
 
16
 
! Отговори
рано или късно... преди 8 години
...Турция със сирийските бежанци и новите заселници ще диктуват нещата в ЕС!НЕИЗБЕЖНО Е!
4
1
 
5
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
О,чудо!!!!За пръв път да съм съгласен с #2.Ццццц....Какво ли не се случва по тази земя:-)))
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това няма да реши въпроса с бежанците, идващи в Европа, защото само 1/4 са сирийци. Останалата *** от Судан, Еритрея, Алжир, Конго, Монго, Бонго и т.н. тръгва от Либия през Средиземно море до Италия.
2
9
 
14
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
ТУРЦИЯ Е СЛЕДВАЩИЯ ЧЛЕН НА ЕС!ГАРАНЦИЯ!!!!/..най-сериозния защитник на границите на Европа../
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ердоган разиграва ЕС както си иска. Жалка Европа, няма истински лидери... :/