Британските служби могат да проникват в смартфоните, твърди Сноудън

Устройсвата можело да бъдат използвани за следене
6 окт 2015 09:20, Елка Василева
11
Британските служби могат да проникват в смартфоните, твърди Сноудън
Снимка: архив, Reuters

Британската разузнавателна служба Център за правителствени комуникации (ЦПК) може да прониква в смартфоните без знанието на техните собственици и да използва устройствата като средства за следене. Това каза бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън, цитиран от ТАСС.

Сноудън заяви в интервю за Би Би Си, че ЦПК може да получи достъп до даден телефон, като изпрати до него кодирано съобщение, и да го използва за подслушване и снимане.

По думите му ЦПК и АНС са инвестирали значителни средства в технологии, които дават възможност да се прониква в смартфоните и да се управлява тяхното включване и изключване, да се проследява местоположението на този, който ползва телефона, да се подслушва всичко, което става наоколо, дори когато устройството е изключено, тъй като използваните от службите способи им позволяват да го включат.

След като получат достъп до телефона, те могат да виждат на кого се обажда съответният човек, какво пише в текстови съобщения, какво търси в интернет, какви места посещава, даже могат да го снимат, заяви Сноудън.

Той определи ЦПК като филиал на АНС, която предоставя технологиите, възлага задачите и ръководи дейностите. По думите му главните цели на следене са хора заподозрени в тероризъм или други престъпления.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2ne triabva da si prorok......ti im stani interesen na sluzbite, puk baMM edna snimcica s razgoleno detence na plaza......puk posle dokazvai na cicko prokuror..., ''ce niamas sestra''...
5
0
 
7
 
! Отговори
4 преди 8 години
Плавник, 1. Сноудън знае многооооооо повече от теб по въпроса.2. Ти телефона си изключен (и с извадена батерия) ли го държиш? Защо ти е тогава?
4
2
 
4
 
! Отговори
Люцифер преди 8 години
Да не снимат ,,шлифера" на Бойко.
3
0
 
1
 
! Отговори
Любен преди 8 години
До Плавник - имаш право, че само говори, а не изнася факти, но явно не си запознат с технологиите. Компютрите отдавна могат да бъдат включвани и управлявани отдалечено. Те са под постоянно напрежение, въпреки че са изключени и могат да бъдат активирани дори отдалечено.
2
0
 
12
 
! Отговори
До 5 преди 8 години
Грешиш , едно хардуерно устройство може да работи с много софтуери на веднъж без единия да е свързан с другия, напълно е възможно това от техническа гледна точка
1
2
 
28
 
! Отговори
Дедо Муньо преди 8 години
Па я смартфон немам. И фацебук немам. Че ме фанат за дедовия.