Как и защо руснаци отиват доброволци в Сирия

Доброволец: Тук се занимавам с нещо истинско!
14 окт 2015 10:18, Елка Василева
137
Как и защо руснаци отиват доброволци в Сирия
Снимка: архив, Reuters

В руските социални мрежи вече има много групи, които обсъждат военните сводки от Близкия изток. Една от главните теми на участниците е как да заминат да воюват.

На какъв принцип се подбират доброволците? Кои са тези хора и има ли сред тях много авантюристи? В какви боеве участват? Тези въпроси Лента.ru зададе на Вадим от Доброволец.org, който се занимава с подбора на военните, както на и доброволец, решил да замине от Източна Украйна в Близкия изток.

Вадим обяснява, че на ден сайтът получава 30-50 заявки, като от тях най-много една е реална. Долната възрастова граница е 23 години, но вероятно няма хора под 27 години. Горна възрастова граница не е поставена. „И на 55 години човек може добре да си върши работата. Особено ако е свързана с обслужване на високотехнологично оръжие“, казва Вадим.

Главният критерий при подбора е наличие на боен опит. Желание да заминат за Сирия декларират хора, които са воювали в Чечения или в Източна Украйна. Предимство имат хората с висше военно образование, знаещи чужди езици.

В момента подборът временно е преустановен, тъй като основният контингент е набран.

Руснаците се занимават предимно с работа с високотехнологично оръжие, а то в Сирия не е много.

На въпрос дали руснаци участват непосредствено в бойни действия в Сирия Вадим обяснява, че те участват в операции, изискващи висока точност. Основно обаче те работят с главата си, а с ръцете си могат да работят и местните, казва руснакът.

Вадим не може да посочи точен брой на руските доброволци в Сирия, но казва, че става дума за стотици.

Запитан дали руските доброволци служат в отделен батальон или стават част от сирийската армия, Вадим казва, че те не се подчиняват пряко на местните правителствени войски, но работят във взаимодействие с тях.

Във връзка с финансирането на пътуването до Сирия руснакът обяснява, че всичко става за сметка на различни благотворителни фондове. Той не може да каже дали доброволците получават заплата. Тъй като обявата е за набиране на доброволци на безвъзмездна основа, според Вадим може да се каже, че хората са движени от идеологически подбуди. По негова оценка авантюристите са не повече от 10%.

Вадим казва, че повечето от доброволците имат патриотични съображения. „От границите на Сирия до границите на Русия има някакви си 650 км. Не е толкова далеч. В съвременните условия това е половин ден път. А със самолет и още по-малко“, казва Вадим.

Запитан дали руските правоохранителни органи не препятстват дейността им, Вадим обяснява, че те не нарушават руските закони. „Статутът на доброволеца е специален, това не е наемничество. Доброволното участие във военни действия е регламентирано още в средата на миналия век от Женевските конвенции. Грубо казано: кой където иска, там воюва“, казва Вадим.

Той е категоричен, че бойците, ако пожелаят, могат да се завърнат в Русия. „Преди заминаването човекът получава максимум информация. От него нищо не се крие“, казва Вадим.

За своята сайт и за доброволческото движение Вадим казва, че те са проява на гражданското общество. „Сред нас има най-различни хора – и с военно минало, и технически специалисти, и медици. На Сирия се падат не повече от 5% от нашите проекти. Занимаваме се с нея едва от тази есен. А работим изобщо от 22 февруари 2014 г. Първите наши доброволци заминаха за Крим, там се занимаваха с организацията на отрядите за самоотбрана. След това участваха в щурма на Харковската администрация. А след това оказвахме помощ на въоръжените сили на Новорусия“, обяснява Вадим.

Лента.ru разговаря и с руския доброволец Олег Медведев, който разказва за себе си и защо е готов безплатно да воюва и за Новорусия, и за Асад.

Медведев казва, че е московчанин трето поколение. Но повече от година воюва в Донецк. На 50 години е, но е в добра физическа форма, спортува. Участвал е в няколко големи сражения, например в щурма на летището в Донецк, има награди.

Решил е да замине от Донецк за Сирия, защото в Украйна всичко е завършило, не е ясно дали военните действия продължават.

За живота си Медведев разказва, че след армията 20 години е бил частен детектив в Москва. Преди година е заминал за Крим, а оттам – в Донбас. Стигнал е сам до там. „Тук /В Донецк/ чувствам, че се занимавам с нещо истинско“, казва Медведев.

Мъжът обяснява, че не преследва материалното. В Донецк заплащането било малко, едва стигало за цигарите. „Не в парите е щастието“, казва Медведев.

Запитан дали не се страхува, мъжът казва, че само идиотите не се страхуват. „И досега помня първия обстрел в Донецк. Беше ужасно. Чувам тези звуци и до момента. Ако някой каже, не не го е страх, смело го заплюйте в лицето“, казва Медведев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази държава, Русия, няма бъдеще
26
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До бунчоПълни глупости, росиянското робство ни е донесло много повече вреди отколкото всичко друго до момента в българската история!
25
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Соросчета,за да няма пак Шипченски епопеи,Обсада на Плевен и прочие героизъм от руските ни братя,те предварително спират заробването ни.Това само народ който много ни обича може да го направи.Вечен поклон наши руски братя!
24
2
 
10
 
! Отговори
до 40 преди 8 години
Нещо за безкрайните лъжи на американците........да кажете , другарю?.
23
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До трънчоСпоко, няма да тръгнат насам, не се притеснявай.След 'гениалния' ход за влизане във войната в Сирия, русия си гарантира засилен внос на джихадисти. Тепърва ще си берат плодовете от 'миролюбивите' си действия, защото целия арабски свят се обърна срещу тях. Скоро ниската цена на петрола от първи, ще се превърне в последен проблем за пишман-стратезите в кремъл.
22
0
 
2
 
! Отговори
до 32 преди 8 години
Убедих се , че "биологичният" ти часовник не е "точен" щом истината за теб е неадекватност.
21
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руските войници не ги бива да се бият в пустинни условия.
20
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За руснаците да се занимават с 'нещо истинско' означава да убиват, крадат и насилват.Просто така е устроен руския человек, който дълбоко в своя уникален цивилизационен код е програмиран за перманентна война и човеконенавист.Безкрайните им лъжи вече омръзнаха на всички и ето защо са в тази глобална изолация.Чумавия все пак трябва да не ходи сред здравите.
19
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чекайте, чекайте, излиза, че ако си законно избран президент, имаш право да избиеш народа си. Ако случайно не ти стигнат куршумите и варелите с експлозив, имаш право тъй като си законно избран президент да поканиш на гости касапите на вова, които да ти помагт при клането.
18
10
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
"Доброволец: Тук се занимавам с нещо истинско!"...Голем срам... - това изцяло обяснява нещата... - за ситуацията в Русия...
17
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименСледващите 100 години ще прославят делото на ***, а войната в близкия изток ще я кръстят пак нещп грандоманско, по всяка вероятност "великата асадско-освободителна война".Хората им казват че не ги искат, да си ходят по живо по здраво ама те не, дошли сме да грабим.Вчера руското посолство, утре ще започнат и техните танкове, самолети и кораби да гърмят..Много има да страдат, но поне имат евтини комунклуси за еднократно ползване във войната.Алкаши дал бог много в северна азия
16
7
 
5
 
! Отговори
мда преди 8 години
колете и бесете там в Сирия ч еиначе ще *** от скука ***... ама докато не стъпи ботуша долу сте същите *** като ХАМЕРИКЕЙНС...
15
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците освен за война за друго не стават.Поредното доказателство за тяхното лицемерие и двоен стандарт.
14
3
 
14
 
! Отговори
До 26 преди 8 години
Ами естественно че поросенко трябва да бъде свален! От кого е избран, от народа???? На майдана кой се подвизаваше, нацики-фанати, разбойници и бандити! Изпогориха народа в Одеса и изтребват народа на Донбас. А това че били минали някакви фалшиви "избори" и поросенкото бил избран, че НИЕ ЛИ НЕ ЗНАЕМЕ КАК СЕ ПРАВЯТ ИЗБОРИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Сега ще видиме на изборите след 2 седмици, на прасето рейтинга му е около 10%. Но от друга страна, КАТО СЕ ЗНАЕ КОЙ ЩЕ БРОИ БЮЛЕТИНИТЕ.....ЖАЛКО за укруината!
13
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още от сега на тези момчета трябва да им издигнем паметници в страната.Превантивно спират ислямизацията на Европа!
12
4
 
18
 
! Отговори
до 25 преди 8 години
Тези хиляди са избити от " демикратичните умерени ислямски терористи" и най вече от едногодишните американски бомбандировки, които не са били срещу ИД а срещу народа на Сирия. Сверете си биологичният часовник.
11
1
 
21
 
! Отговори
до 25 преди 8 години
По твоята *** логика и Порошенко трябва да бъде свален. Защото по същия начин воюва с народа си с танкове и самолети, срещу въоръжената опозиция, която чудно защо Запада не харесва, а харесва терористите от ИД. Кво ще рекнеш по въпроса?
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПешкоДа ти припомня. България се присъедини към Тройния съюз по принуда, именно защото не водеше самостоятелна политика. По същия начин влезе в ПСВ и Русия.
9
0
 
10
 
! Отговори
Веско преди 8 години
До Mr.STARBUCKSНе че оправдавам войната, ама все пак мове би тези две алтернативи са по-смислени отколкото да те заколи някой на улицата в недалечното бъдеще
8
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пешко, Асад е законно избран президент, както например и Лукашенко вчера. А дори и запада призна, че изборите са били демократични.И кого да подкрепи Путин, терористите които щатите въоръжават, за да свалят Асад ли? Защото така искат краварите.