Само обещания: Няма още плащания за бежанците

"Велт": Събрани са едва 24,3 млн. от одобрените 1,8 млрд. евро
14 окт 2015 13:17,
11
Само обещания: Няма още плащания за бежанците
Снимка: bgonair.bg

ЕП ще гласува днес отпускането на близо половин милиард евро допълнителна помощ за справяне с бежанската криза на Стария континент. Средствата, които са в размер на 401,3 млн. евро, ще отидат за европейските страни, които са най-сериозно засегнати от бежанския поток, както и за трети страни, които приютяват най-голям брой сирийски бежанци.

Допълнителна помощ ще има и за трите агенции на ЕС, които изпълняват най-много задачи, свързани с бежанците.

Докато в Брюксел се гласува поредната помощ за справяне с бежанската криза, в Европа германският всекидневник "Велт" излезе с интересни разкрития. Според изданието до този момент не са извършени никакви плащания от одобрените средства.

На извънредната среща на върха през септември европейските политици решиха да отделят за Африка сумата от 1,8 млрд. евро за борба с причините, водещи до масова миграция. До този момент са събрани едва 24,3 млн. евро, 8,9 млн. от които са предоставени от държави, които не са част от Общността – Швейцария и Норвегия. Германия, Франция, Великобритания и Австрия досега не са направили нито един транш, въпреки гръмките заявления на правителствата им.

"Велт" отбелязва, че ситуацията е сходна и при финансирането на Световната продоволствена програма и фондовете за Сирия. Големите обещания не бяха последвани от действия. "А времето тече", отбелязват от изданието.

На фона на възродилите се протести на германското антиислямистко движение ПЕГИДА финансовият министър в Берлин Волфганг Шойбле настоя бежанците да получават по-малко социални обезщетения. Това пише германското икономическо издание Handelsblatt. Целта му е ясна: без нови дългове заради бежанската криза, отбелязва изданието.

Шойбле обърна внимание, че чужденците, които могат само да четат и пишат, не може да получават същия размер обезщетения, каквито например ще бъдат изплатени на някой, който вече се е трудил 30 години.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До птицаТогава защо само пишеш по форумите и по разни теми а не вземеш да се кандидатираш?И аз знам какво трябва да се прави и че всичко трябва да е в името на България и гражданите и/но само на тези които се трудят и са истински българи/ но...
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нема и да има,ама сега Премиерина да ги храни от собствените си милиончета.
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от самото начало беше ясно, че всичко е само блъф... пари няма да видят, но какво ще правим, като решат да си търсят друго място за живеене и тръгнат насам??