Русия с безпрецедентна роля в Близкия изток

Кисинджър: Разпадна се ролята на САЩ за реда в региона
18 окт 2015 10:28, Александър Попов
176
Русия с безпрецедентна роля в Близкия изток
Снимка: Reuters

Руските военни сили в Сирия и участието им в бойни операции представляват предизвикателство, с каквото американската близкоизточна политика не се е сблъсквала от най-малко четири десетилетия, пише Хенри Кисинджър в статия за "Уолстрийт джърнъл".

Руските военни действия в Сирия са последният симптом на разпадането на американската роля в поддържането на реда в Близкия изток, който бе установен след арабско-израелската война от 1973 г.

След този конфликт Египет обръща гръб на Съветския съюз и се включва в подкрепяния от Америка преговорен процес, довел до мирни договори между Израел и Египет и Израел и Йордания. По-късно в опита си да превземе Кувейт Саддам Хюсеин е победен от предвождана от САЩ коалиция, а след това САЩ са начело и във войната срещу терора в Ирак и Афганистан, пише Кисинджър, като подчертава липсата на руско военно присъствие в региона по това време.

Сега този геополитически модел е разбит на пух и прах - четири държави в региона вече не функционират като суверенни. Либия, Йемен, Сирия и Ирак станаха мишени на недържавни формирования, опитващи да наложат властта си. Бившият държавен секретар на САЩ смята, че Иран вероятно е най-могъщата страна в региона и представлява двойна заплаха за сунитските държави. От една страна, Иран действа като легитимна държава, съгласно Вестфалската система, а от друга, организира и ръководи недържавни играчи като Хизбула в Ливан и Сирия, Хамас в Газа и хусите в Йемен.

Според Кисинджър оттеглянето на САЩ от Близкия изток е дало възможност на Русия да поеме безпрецедентна за историята си роля в Близкия изток. Москва се страхува, че евентуално падане на режима на Башар Асад ще превърне Сирия в база за терористични операции, които ще се разпрострат оттатък Кавказ. Действията на Русия са геополитически, а не идеологически и целят да разсеят сунитската мюсюлманска терористична заплаха от южните й граници.

САЩ казват, че са решени да премахнат Асад, но не са склонни да окажат ефективно политическо или военно влияние, да постигнат тази цел, а и не могат да предложат алтернативна политическа фигура, която да го замени. Това създаде вакуум, в който се наместиха Русия, Иран, Ислямска държава и различни терористични организации, пише Кисинджър.

Унищожаването на ИД е по-спешна задача от разправата с Асад, който така или иначе загуби повече от половината територия, която някога контролираше. Ако Русия ограничи усилията си само до борба срещу ИД, то тя може да избегне връщането към отношения със САЩ, познати от времето на Студената война, пише Кисинджър.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
5
 
23
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 110Анонимен пиши си името да ти се смеем персоналноРусия има само един Стражевик "Даагестан" с 8 тръби за ракети и от тоя кораб с една нощ са изстреляни 26 ракети. Леле тоя кораб се зарежда както пистолет Щтрак Щтрак и да стреляме още 8 ракети. Смешен си.Вместо да разработва и строи ГОЛЕМИ и скъпи кораби Рашките почнаха да стоят Стражевици които могат да ходят навсякъде и пак имат свръхдалечно оръжие.
55
18
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До демократ 108Твоя коментар го доказва обратното. Иначе просто нямаше да го има. Защото няма за какво да коментираш понеже Башар и Русия не са никакъв фактор
54
1
 
40
 
! Отговори
мафиот преди 8 години
ИД може да бъде заличена само от Русия.За САЩ тя е златна кокошка.Евтин петрол(удар по Русия),човешки органи ,оръжие,бежанска вълна (удар по Европа).Питайте ЦРУ кога ще свърши войната.Ако не е Сирия ще е другаде около нас.
53
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 104Анонимни пиши си името да ти се смеем персонално. Ливан е 50 на 100км като в северната част не са влизали. Тоест Евреите са се били в Район 50 на 50км без тежко оръжие. Леле ще успеят ли да оправят Сирия с Милиони Мюсюлмани и 250 на 250 км територия с всички типове оръжие макар и не ултрамодерни.
52
22
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дрън дрън дрън. Накрая Израел ще спре гражданската война в Сирия, както я спря в Ливан през 1982-83 години. В Ливан се бяха наплодили всякакви руски и американски милиции и терористи от Палестина. Накрая Израел ги подпука всичките превзе Бейрут и въдвори мир.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Amerikancite iskat da sazdadat v regiona velik izrael,zatova sa tiya bejanci kum evropa nali trqbva da se prochisti teritoriyata ot arabite suniti,a Rusnacite iskat da se sazdade shiitska darjava tam i ednite i drugite sa maskari
50
3
 
8
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До до анкета 94"ЕКСПЕРТЕ" кажи ми една компания извън РФ която се е наела да прави магистрали в РФ?Няма да намериш. Терена в РФ се описва като ТОРФОВИ БЛАТА. Равен като тепсия с МИНИМАЛНИ дренажни свойства. За да направиш път, ЖП линия камо ли Магистрала трябва да копаеш метри в земята за да стигнеш здрава основа. След това от не знам къде да докараш камъни разни размери за да направиш основа. След това правиш поне 2м насип с сериозен дренаж и чак след това Път, ЖП или Магистрала.МНОГО СКЪПО
49
1
 
23
 
! Отговори
! преди 8 години
Иначе за успехите на руската авиация си има много логично обяснение.....Хората питат правилните информатори....Докато коалицията на западния свят задава следния въпрос - "Господа терористи, къде са ви базите?"......Има и теории, че питащ и отговарящ са едно и също лице.....Та затова и успехите на коалицията са буквално нулеви.....И покрай това лицемерие си заминаха градове като Палмира.......
48
0
 
15
 
! Отговори
! преди 8 години
...Та да върви военно-промишления комплекс, който си избира и сваля президенти и конгломерати като Блекуотър и Локхийт - Мартин управляват САЩ като частно дружество.
47
0
 
34
 
! Отговори
! преди 8 години
Видно е на всички, че политиката на САЩ за 15 години е абсолютен провал. В Ирак обучената от тях армия е сбирщина комедианти, като някои от тях се вляха в редиците на ИД. В Афганистан нещата се връщат по старо му и освен всичко друго САЩ обучи и подкрепя т.нар. опозиция в сравнение с която дори Ал Кайда изглеждат доста приемлив вариант. Нали се сещаш, че Ракка беше провъзгласена за столица на опозицията.....сега чия "столица" се води, наясно ли си? САЩ си произвеждат безкрайни войни....
46
0
 
28
 
! Отговори
! преди 8 години
Бъркаш ме с русофил или с американофоб.....Но истината е една, в близкото минало Русия води само една война...ако може да се нарече така сблъсъка в Грузия. Реши го безцеремонно и безкомпромисно. НАТО начело със САЩ се забъркаха от Косово до Сирия и единственото,което оставиха в историята е половинчати намеси с пословични грешки - сръбската държавна телевизия, мнимите химически оръжия, Стелта свале едва ли не с прашка, загубата в Афганистан, децентрализация на Либия, Ирак и Сирия...
45
1
 
22
 
! Отговори
! преди 8 години
Истината е една - докато НАТО и САЩ само се перчеха, руснаците изобщо не се обясняват ами внезапни си ги запукаха много лошо. Примера пак е на лице - НАТО си правят пак някакви си учения, докато руснаците си тестват авиацията и нагледно са вкарали ултра модерна техника в Сирия. То така е били и през ВСВ. Ако Хитлер е бил с една идея по-разсъдлив е щял да отложи неизбежния конфликт със Сталин....Руската военна машина няма задна.....
44
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми то е ясно, американците забъркаха ***, опоскаха и оглозгаха всичко каквото можаха и сега оставят на Путин да събира останките. Ми естествено. Че кой друг? Европа? Хахахаха, ония гелосани травестити в Брюксел?? Те не могат на две магарета плявата да разделят, камо ли да управляват Европа!
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Davai Putin ne iskam USA savisimost bG e v eu nie sme daleko ot USA ne ni trabva NATO tankove trabva ni spokoistvie kato. Ch visoki dostoini dohodi sa da jiveem dostoini v bG a ne da Bagage ot bg
42
15
 
1
 
! Отговори
адолф хитлер преди 8 години
До АнонименКогато нападнах Полша, след два дена Британия и Франция ми обявиха война. (и започна ВСВ). Същите обаче не започнаха война срещу СССР когато той нападна Полша. Нито когато Сталин нападна Финландия, Прибалтика и Молдова. Тогава разбрах, че съм обкръжен и договора ми със Сталин не струва. Изходът - нападение на 22. 06. 1941г. преди да са те нападнали година по-късно.
41
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВасилевЩо, има си договор. Ако не ви харесва цената, подпишете си договор с братята катарци за втечнен газ или с братята американци за шистов газ на по-изгодни цени от Русия, изобщо сега сме пазарен капитализъм и Русия никого не принуждава да купува газ от нея, който си намери по-изгоден доставчик е свободен да купува от него, така е при пазарния капитализъм.
40
0
 
0
 
! Отговори
проба -проба преди 8 години
Коктейл ***
39
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
75.Грешката на Германия е че нападна Русия, след като са сключили договор. От тогава Русия не вярва на договори , но няколко сбъркаха ..Резултата е по плачевен за други " Европейци "!
38
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе, тоя обама много популярен бе, статията за Путин, а 1/3 от коментарите за Обама, ама ги изтрили, защото от посолството са дали нареждане до медиите да бъдат скромни по отношение на обама, висок рейтинг не е демократично.
37
16
 
1
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Кога руснаците ще преподпишат нов договор за доставки на газ на нормални пазари цени???Когато българската държава си диверсифицира доставките и има алтернатива!!!Агент Изи Стоун!ЦРУ!!!