Ромски погром във френския град Муаран

Завзели гарата, разрушили ресторант, атакували кметството...
Обновена: 21 окт 2015 09:26 | 21 окт 2015 09:18, Александър Попов
139
Ромски погром във френския град Муаран
Снимка: Reuters, архив

Сили на полицията и жандармерията пристигнаха спешно вчера в град Муаран, департамента Изер в Източна Франция, за да въведат ред там след устроения от ромски погром, предаде ТАСС. Местната префектура съобщи, че ситуацията е взета под контрол.

Както съобщи кметът на града Жерар Симоне, ромите поискали двама техни представители, задържани от полицията, да бъдат освободени, за да участват в погребение на сестрата на единия, загинала при катастрофа с автомобил.

След като властите отказали, ромитее устроили истински погром в града.

"Не по-малко от стотина души, въоръжени с арматурни железа, завзеха гарата, разрушиха един ресторант и нанесоха щети на обекти от градската собственост. Те подпалиха автомобили върху железопътните релси", каза кметът.

Той призна, че хулиганите са щурмували и сградата на кметството и се наложило всички служители да бъдат евакуирани оттам.

Училищата в града спешно заключили вратите си и не пускали учениците навън, за да не пострадат при настъпилите безредици. Движението по жп линията и по минаващата край града автомагистрала било спряно. Ромите подпалили дървени сандъци на магистралата. Те ограбили и терминала за плащане на пътна такса.

"Смятам тези действия на циганите в града за абсолютно недопустими", подчерта кметът.

Наред със събитията в Муаран започнал и бунт в затвора Етон в друг източен департамент - Савоа. Именно там излежава присъда един от хората, чието освобождаване поискали ромите.

В бунта участвали около двайсет души. Затворниците подпалили пожар в затвора и барикадирали редица врати. Пътят на служителите на затвора към изхода се оказал блокиран и те се затворили в няколко помещения. Сега на място там е пристигнала спецчаст с опит в потушаването на затворнически бунтове.

Премиерът на Франция Манюел Валс решително осъди "абсолютно недопустимото насилие" в страната.

"На такива събития може да бъде даден само един отговор - твърдост и решителност при възстановяването на реда", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още по темата: Францияциганироми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
83
 
! Отговори
дьо Екзакт преди 8 години
нЕма ли КОЙ да направи едно ДПС там?
32
1
 
93
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хахахаха , много се радвам за французите - те трябва да опознаят ромите. Ето ги талантливите, онеправданите, честните и т.н. роми. Каквото го правят в България и Румъния, същото го правят и в Германия и Франция.
31
0
 
109
 
! Отговори
коняк дьо житан преди 8 години
Къде е Френскио Хелзински Комитет ?????????????????
30
0
 
104
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде сега интегрирайте ги! Нали все това ни повтаряте, защо не ни дадете пример?
29
0
 
87
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Франсетата може и да са толерантни, но френската полиция такава интеграция ще им стори на тия, че свят ще им се завие. Здрав кокал няма да остане по тях и никой гък няма да каже. Не като нашите да влизат в обяснителен режим по цели седмици.
28
0
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека фенските жандармеристи третират безпощада тази издънка в човешката еволюция! Мачкайте, жандармеристи, цялата цивилизация ви подкрепя!
27
2
 
102
 
! Отговори
чичко Сталин преди 8 години
Франсетата си го заслужават. Заради тяхната толерантност *** се развъждат и никой не ги закача. Айде да видим как ще ги интегрирате.
26
0
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има просто решение - АК 47.
25
0
 
100
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами като ви спретнат още няколко такива и ще ви дойде акъла и на вас. Иначе много знаете да давате акъл как да ги интегрираме! Ами що не сте си интегрирали вашите тогава?
24
0
 
71
 
! Отговори
Приказка преди 8 години
Интегрирай с пълна сила.
23
0
 
78
 
! Отговори
младен преди 8 години
Е....ромите са искали да интегрират французите, а пък французите са толкова не податливи!!!
22
0
 
50
 
! Отговори
маке преди 8 години
да пиеме за обидените бракя
21
3
 
57
 
! Отговори
весело наблюдение 2 преди 8 години
Я-я-я-я, в тоз форум някои неща се цензурирали. Та значи в пост 32 *** да се чете почитател на Сорос - дума, завършваща на -ид. А, да -а-а- и да живей свободата на словото! Плюем по бай Тошо и вървим по стъпките му същесвременно. Аферим, машаллах !
20
2
 
60
 
! Отговори
Хелп преди 8 години
Много здрава цензура има бе !дискреминират българите в бг егати демокрацията!
19
1
 
59
 
! Отговори
от 30-ти преди 8 години
Много сте *** ве джурналя.В коментара съм написал една дума по различен начин за проба на цензурата ха ха.
18
0
 
62
 
! Отговори
весело наблюдение преди 8 години
Ех, трудно е да си сега некадърник - ***. Трябва да се навреш в тясната миша дупка и да чакаш да се забрави тоз погром. После изпълзяваш и пак почваш да квичиш за ромските права, като същевременно се оглаждаш дали копанката ти я пълнят с грантчета заинтересованите правителства.
17
0
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Франция е изгонила 13 483 роми през миналата година, обявиха Лигата за човешка права и Европейския център за правата на ромите (ERRC).Франсетата са Раси.ти
16
0
 
90
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българските села ги опоскаха и погромиха обаче никои не каза нищо за твърдо и решително справяне с проблема ами защитаваха правата на погромаджиите последния ви пример е от Гърмен да не говорим за село Мечка
15
1
 
67
 
! Отговори
Wtf преди 8 години
Защо триете думата фашиctи?
14
0
 
86
 
! Отговори
:) преди 8 години
Бхк да защитят добрите роми от лошите френски фашисти:) Толерастията е болест !