САЩ, Франция и Великобритания узурпирали постове в ООН

Трябва ротация, настоя постоянният представител на Русия
21 окт 2015 07:53,
27
САЩ, Франция и Великобритания узурпирали постове в ООН
Снимка: Архив БТА

САЩ злоупотребяват с положението си на страна домакин на ООН, а заедно с Великобритания и Франция "фактически са узурпирали" ключови постове в световната организация, заяви вчера постоянният представител на Русия в световната организация Виталий Чуркин, цитиран от ТАСС. Той призова за демократизиране на работата на Секретариата на ООН.

"Не може да се смята за нормално, когато три ключови поста - заместник-генералните секретари по мироопазването, по политическите и по хуманитарните въпроси, са фактически узурпирани от три страни. Убедени сме, че за да има ефективност и легитимност в работата на Секретариата, е необходима ротация на тези и на някои други висши постове в Секретариата измежду всички държави членки на ООН. Процесът на тези назначения трябва да стане по-прозрачен", каза руският дипломат.

Наред с това редица западни страни и влиятелни медии предпочитат да не обръщат внимание на тази ситуация, а вместо това наблягат на темата за реформиране на процеса на избор на генерален секретар на ООН, който ще се състои през 2016 г. Звучат призиви за "откритост".

Чуркин отбеляза, че през последните месеци около подбора и назначаването на нов генерален секретар "се създава ажиотаж", като при това дискусията "понякога се води по несъществени, технически аспекти".

"До изтичането на срока на пълномощията на действащия ръководител на Секретариата остава повече от година обаче редица делегации настояват процесът на избора да тръгне още сега. Смятаме, че в това няма никаква практическа ценност, освен "набиране на точки" за тези, които стоят зад тези инициативи", каза руският постоянен представител в ООН.

Той подчерта, че "единствена цел" при реформирането на Съвета за сигурност трябва да бъде повишаването на неговата ефективност и оперативност при решаването на задачите по поддържането на международния мир и сигурност.

Според него САЩ злоупотребяват с домакинството си на ООН и обърна внимание на случай, при който Вашингтон е поканил на мероприятие в ООН представител на Косово, а в други случаи е поставял "визови бариери" пред пристигането в Ню Йорк на делегации на Абхазия и Южна Осетия. Той се оплака и от утвърждаващата се в последните години тенденция неофициални многостранни срещи зад паравана на Съвета за сигурност да се използват като "пропагандистко шоу", на което една или друга делегация "се опитва да лансира собствени едностранни позиции".

Разходите за такива срещи се покриват от бюджета на ООН, което Чуркин смята за нередно. В такива срещи по "отвлечени теми" понякога участват до 100 страни, което според него е смесване на функциите на Общото събрание и на Съвета за сигурност.

Аналогична позиция по този въпрос изрази и постоянният представител на Китай Лю Цзъи, който подчерта, че Съветът за сигурност трябва "да се съсредоточи върху въпросите на международния мир и сигурност", а да не дублира други структури на ООН.

Чуркин ревностно защити и правото на вето в Съвета за сигурност, за отмяна или ограничаване на което настояват много страни. Според него "ветото е едно от ключовите положения в Устава на ООН, което подтиква членовете на Съвета за сигурност да търсят консенсус".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДА НЕ Е ЛЪЖА? ТОВА Е САМАТА ИСТИНА-УЗУРПАТОРИ СА И ЗАТОВА СА УЗУРПИРАЛИ КАЗВАЙКИ " ВСИЧКИ ХОРА СА БРАТЯ НО НИЕ СМЕ ПО-ГОЛЕМИ БРАТЯ"
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 20Ти да не си спал на течение?Къде видя агресия на Русия в Украйна?САЩ наляха 5 милиарда долара за фашистите от Украйна , направиха преврат , това ти избягва от паметта , но Русия е агресор. Това , че голяма част от населението на Украйна е руско и не желае фашистко робство не е проблем на Русия. Правят демократични референдуми и казват сбогом на Украйна. Ти не знаеш ли , че САЩ не го интересува народа на Украйна , а богатствата и и пристанището на Севастопол , което е руско.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ , Франция и Великобритания са узирпирали и Европа !Другите са васали ! Колко демократично и човешко и миролюбиво !Който се изправи пред ООН да им каже истината , след това го бомбандират , че е диктатор , случая с Либия !
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 20,Украйна бе разгромена от намесата във вътрешната й политика от страна на НАТО и САЩ, които организираха майдана и поставиха настоящото ***- президент, което дори не е живяло в държавата през последните години.
8
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ООН организация, обслужваща само американските интереси!
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ССти си украински неонацист ами *** там
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименСветовния жандарм- САЩ.
5
1
 
19
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До DO RUSOFOBITEРеално централата на ООН трябва да е в Китай или Индия.
4
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Същите три държави са узурпатори на властта в Европа и не позволяват осъществяването на държавен суверенитет на останалите държави в ЕС.А са назначени за такива от световния жандарм- САЩ. Това не е новина.
3
12
 
2
 
! Отговори
агент 007 преди 8 години
Глупости!!!!Само ЦРУ.
2
33
 
2
 
! Отговори
СС преди 8 години
Чуркин, пак си прекалил с водката, брат. :) Скрий се, че само се излагаш.
1
1
 
30
 
! Отговори
zeus преди 8 години
ООН в този си вид отдавна е ненужна и импотентна организация, обслужваща само американските интереси. Трябва дълбока реорганизация или просто ще последва съдбата на предшественика си ОН.