Балотаж на президентските избори в Аржентина

Все още няма никакви предварителни резултати от вота
26 окт 2015 08:36,
0
Балотаж на президентските избори  в Аржентина
Снимка: Reuters

Кандидатът на управляващата партия в Аржентина - Даниел Сиоли, води убедително в състоялите днес президентски избори в страната, сочат прогнозни резултати от екзит полове, проведени от местни телевизии и цитирани от Ройтерс. Не е ясно обаче дали ще му стигне преднината да спечели още не първи тур.

Аржентинците до късно снощи очакваха някакъв официален предварителен резултат за надпреварата на шестимата кандидати за наследник на президентката Кристина Фернандес, но така и не го дочакаха.

Опозиционни лидери казаха, че според тяхно вътрешно преброяване техният кандидат, консерваторът Маурисио Макри, събира достатъчно гласове, за да стигне до балотаж със Сиоли, който е лично избраният кандидат на Фернандес.

Според хора от щаба на самия Сиоли той води с голяма преднина, но те така и не казаха дали тя е достатъчна да се избегне балотаж. Никой не посочва каквито и да са цифри, което говори, че резултатът е на кантар. Самият Сиоли заяви пред свои поддръжници, че е спечелил, но избягна отговор на въпроса дали ще се наложи балотаж на 22 ноември.

В нетипична открита атака срещу своя съперник консервативен Макри, който е кмет на Буенос Айрес, Сиоли изрази дълбоко убеждение, ча аржентинците са против политиката на силни финансови ограничения. Той предупреди, ча Макри ще изостави бедните в страната на произвола на съдбата.

Според изборните правила в Аржентина за победа в първия тур са необходими 45 на сто от гласовете и 10-процентна преднина пред най-близкия съперник. Преди малко обаче шефът на предизборната кампания на Макри заяви, че е убеден, че ще има балотаж.

Сиоли е подкрепян от сегашната президентка Кристина Фернандес, а Макри - от средната класа и от чуждестранни инвеститори, недоволни от задушаващия контрол над икономиката, наложен от сегашното правителство.

Според Ройтерс предварителните резултати от гласуването могат да закъснеят чак до тази вечер.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари