Хотелът в сомалийската столица все още е в ръцете на ислямистите

Според местната полиция те са взели и заложници
1 ное 2015 10:12,
9
Хотелът в сомалийската столица все още е в ръцете на ислямистите
Снимка: БТА

Ислямски екстремисти атакуваха днес на разсъмване хотел в сомалийската столица Могадишу, убиха най-малкото девет души и раниха десет, съобщи Асошиейтед прес, цитирайки полицията. Според телевизия Ал Джазира, цитирана от ТАСС, жертвите на нападението са 15, а ранените са десетки.

Нападението е започнало с взривяване на кола бомба от терорист самоубиец пред портала на хотел "Сахафи". След това нахлули въоръжени мъже, които започнали да стрелят по хората в хотела. Последвала втора експлозия - извън хотела, вероятно от паркирана до сградата кола бомба.

Още по темата

Според сомалийската полиция екстремистите са взели заложници, в хотела се чува стрелба. Той все още е в ръцете на нападателите.

Убит е собственикът, един генерал в оставка и други служители. На мястото на атаката, за която отговорност пое групировката "Аш шабаб", са пристигнали сомалийски войници и членове на мисията на Африканския съюз.

Това не е първото нападение срещу този хотел, който често е посещаван от правителствени служители и бизнесмени. През 2009 г. от него бяха отвлечени двама френски съветници по сигурността.

"Аш шабаб" е радикална ислямистка групировка, създадена в Сомалия през 2004 г. От 2008 г. тя редовно извършва терористични атаки срещу властите. Финансира се с пари от Ал Каида, дарения от сомалийски бизнесмени и от данъците, които й плаща населението на контролираните от нея територии в южната част на страната, където ислямистите са установили строг уахабитски режим, основан на шериата, припомня ТАСС.

Групировката е основната заплаха за подкрепяното от ООН правителство на Сомалия. Често извършва нападения и в съседна Кения, която участва в контингента на Африканския съюз, помагащ на Сомалия в борбата с екстремистите, отбелязва ДПА.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NAPADATELITE SA NAI-REVNOSTNITE PRIATELI NA USA.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МАКАР ЧЕ ОФИЦИАЛНО СЕ Е КЛЕЛ ЧЕ" Е ГАРАНТ И СЕ КЪЛНЕ ЧЕ НИТО 1 АМЕРИКАНСКИ БОТУШ ЩЕ СТЪПИ НА СИРИЙСКА ЗЕМЯ". СЕГА ПОЧТИ ВСИЧКИ СВЕТОВНИ МЕДИИ ПУСКАТ ТОВА НЕГОВО ОБРЪЩЕНИЕ НАСКОРО И СЕГАЩНОТО КАК СЕ КАЧВАТ СУХОПЪТНИ ВОЙСКА НА САМОЛЕТИ..
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАКВО КАКВО???? ООН ПОДКРЕПЯ СОМАЛИЙСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО??? А ЗАЩО ОБВИНЯВАТ РУСНАЦИТЕ ЧЕ ПОДКРЕПЯ АСАД? "ГРУПИРОВКАТА Е ОСНОВНАТА ЗАПЛАХА ЗА ПОДКРЕПЯНОТО ОТ ООН ПРАВИТЕЛСТВО". ЗНАЧИ СА УМЕРЕНИ ТЕРОРИСТИ КАКТО ГИ НАРИЧА САЩ (В СИРИЯ НАЛИ СЪЩОТО- НЕУМЕРЕНИ СА СРЕЩУ ВСИЧКИТЕ А УМЕРЕНИТЕ СА СРЕЩУ ДАДЕНО ПРАВИТЕЛСТВО). И СЕГА КАКВА ИМ РАЗЛИКАТА -НИКАКВА- И ЕДНИТЕ И ДРУГИТЕ СА УБИЙЦИ И ГЛАВОРЕЗИ...И ОБАМА ПРАЩА В СИРИЯ ВОЙСКА СУХОПЪТНА В ПОМОЩ НА "УМЕРЕНИТЕ" МАКАР ЧЕ ОФИЦИАЛНО СЕ КЪЛНЯЛ ИЗ МЕДИИТЕ
1
2
 
18
 
! Отговори
АТАКЛАРЪ преди 8 години
Европа и светът ги чака чака същото. И няма да е след 200 години. Доста по скоро.