Давутоглу иска повече правомощия за Eрдоган

Премиерът призова партиите да работят за нова Конституция
2 ное 2015 15:52,
19
Давутоглу иска повече правомощия за Eрдоган
Снимка: БТА

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу поиска промяна на конституцията, след като управляващата Партия на справедливостта и развитието спечели пълно мнозинство в парламента. За нея гласуваха 49,4% от гражданите, което й отрежда 315 депутатски места от общо 550.

Още по темата

На второ място е Републиканската народна партия с 25,8% електорална подкрепа и респективно 134 депутатски места.

Прокюрдската народнодемократична партия отново успя да премине бариерата от 10% и получава 59 народни представители.

Ахмед Давутоглу призова всички партии в страната да работят за нова конституция, която да даде повече управленските правомощия на президента.

Управляващите получиха само 14 места по-малко от необходимите за свикването на референдум за такава промяна. При още 60 депутати, Партията на справедливостта и развитието дори можеше да направи промените без референдум.

Така или иначе тя спечели с около 10 на сто по-голяма подкрепа от предишните избори през юни, които бяха последвани от политическа нестабилност и липса на коалиционно управление.

"Призовавам всички формации да създадем нова гражданска национална конституция, която да гарантира устойчива избирателна система, прозрачно правителство и политики без бюрокрация. Нека работим заедно за промяна на тази конституция, която отразява стари реалности. Няма да жертваме свободите и сигурността. Ще построим заедно нова Турция, в която ще защитаваме свободата на изразяване и свободата на вяра. Не на последно място – няма да се откажем от мирния процес и борбата с тероризма", заяви Ахмед Давутоглу.

Гражданите на Турция показаха, че предпочитат действията и развитието, вместо противопоставянето. С тези думи държавният глава на Турция Реджеп Ердоган прие резултатите от вота.

Изборите приключиха, но пред Турция стоят турбулентни времена. Продължава военното противопоставяне между армията и прокюрдските бойци от ПКК. Борбата с групировката Ислямска държава продължава. Паралелно с това расте бежанският наплив към Турция.

Икономиката на страната, която възлиза на 800 млрд. долара изживява тежки времена, а социалното разделение и липсата на свобода на словото остават константи.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция с подкрепата си за ИД ще получи каквото заслужава. Неоосманизмът е обречен поради всичкото зло, което е причинила тази дивашка държава Османската империя. Единствения им шанс за влизане в бъдещето е озаптяване на неоосманските мераци и завръщане към заветите на Ататюрк.
8
0
 
8
 
! Отговори
каймакАМ преди 8 години
Разума натделя. Ако имаше коалиционно правителство , хаоса щеше да е неописуем. И Балканите щяха да го отнесат.
7
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
четете повече ататюрк и орхан памук защото ердоган ще ви докара до бедствия. нека турция да е демократична и развита европейска държава а не да прилича на близкоизточна държава с османски фантазии
6
3
 
7
 
! Отговори
az преди 8 години
еми той е нашия турски Путин , човек с твърда ръка вдигна економиката доход на човек от населението над 10000$, при него започна производствоto на боен хеликоптер , 65тонен танк , крилата ракета , балистична ракета и след 2-3 години лека кола турска марка ( за туй взеха правата на Сааб 9.3) и осте много други неста да не стане че се хваля много
5
2
 
13
 
! Отговори
.. преди 8 години
я, май няма *** във форума... В Турция ще променят конституцията в полза на един самозабравил се индивид, а "будната гражданска съвест" в съседен *** си трае като пр.дня в ***. Но, все пак надеждата не е изгубена. Поздрав към малкото останали мислещи. Можеше и да е по-зле :)
4
7
 
16
 
! Отговори
.. преди 8 години
Дам, задава се новият Хитлер, този път откъм Босфора. Такива хора, докопали се власт предизвикват трагедии в планетарен мащаб. Дано този се окаже лошо копие на оригинала и да се срине бързо и щетите да са обозрими. Горките турци. Простите хора са щастливи, но само в началото.
3
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ужас! Новата ислямска диктатура ще е точно до България.
2
7
 
8
 
! Отговори
Asiti преди 8 години
islamofashizm.Da chestito na turtsi.Naselenie koito %50 sa negromontni.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха ха ша видим след три месеца те къде ще са ние къде еврата накъде ще потекат