Тиктакащ таймер трябвало да се задейства в А321

Руският печат бистри подробности около самолетната катастрофа
13 ное 2015 12:40,
23
Тиктакащ таймер трябвало да се задейства в А321
Снимка: Reuters

Следователи, работещи по катастрофата с руския еърбъс в Египет на 31 октомври, установиха, че в самолета е имало таймер, нагласен да се задейства след два часа. Това съобщи американската телевизия "Фокс нюз", като се позова на източник, запознат с разследването, информира руското издание "Лента".

Още по темата

Не се знае как са получени тези данни - от анализ на отломките след катастрофата или от прехваната кореспонденция между терористи, добавя електронният вестник.

Според друг източник има версия за бомба, заложена близо до горивната система на самолета или там, където се подава гориво в един от двигателите. Това обяснява защо няма улики на мястото на катастрофата, в която загинаха всичките 224 души в самолета, смята източникът.

Руските власти заявяват, че още няма ключова версия, защото се разглеждат всякакви варианти. Медиите и властите в редица страни твърдят, че самолетът е катастрофирал вследствие на атентат, вероятно с намеса на групировката "Ислямска държава". В официалното разследване участват експерти от Русия, Франция, Германия, Ирландия и Египет, напомня "Лента".

След трагедията в Синай властите на Русия сериозно обмислят как да засилят мерките за сигурност при полети на руски компании през летища в чужбина, пише "Комерсант". Според администрацията в Москва, трябва да се въведе допълнителен контрол с участието и на местни структури, и на руски специалисти с нужната техника.

Държавите може да се категоризират според нивото на тероризма и Москва да ограничи въздушните връзки със страните с висок риск, където скоро е имало атентати. Това са например Близкият изток, Централна Азия, Израел и контролираните от него територии, обяснява руският парламентарист.

"Ведомости" помества редакционен коментар за предложението на руски депутати комунисти да се забранят полетите от Русия до Турция и Тунис. Според вестника, инициативата всъщност не идва от истински грижи за сигурността, а е само пиар на вълната на последните събития.

Идеята за насилствено преориентиране на външния туризъм към вътрешността на Русия прилича на историята със санкциите - външните заплахи, реални или мними, се разглеждат като добър повод да премахнеш конкуренцията отвън. Това обаче съвсем не води до развитие на собственото производство или на вътрешния туризъм, което би изисквало смяна на управленския модел, големи инвестиции и време, пише всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

Съмнително е дали такава забрана ще накара Турция и Тунис да засилят мерките за сигурност. Със сигурност обаче ще влоши бездруго не твърде бляскавите отношения между Москва и Анкара, за която руският туризъм е важно доходно перо, се казва в статията.

"В подобни случаи обаче реалната сигурност, икономиката и външнополитическата конюнктура остават встрани - далеч по-важно е да се изявиш, както повелява "партийната линия", пише "Ведомости" и саркастично пояснява, че "идеята посети светлите умове на парламентаристите едва след президентското решение да се забранят полетите за Египет".

Властта в Русия не отхвърля веднага такива инициативи, защото иска да провери как ще погледне на тях обществото, коментира политологът Игор Бунин пред "Московский комсомолец". "Защото Путин също се намира днес на кръстопът и трябва да направи своя избор: да продължи ли да затваря Русия от света - с всички произтичащи последици, или да започне стъпки за връщането й в световната общност", добавя Бунин.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
статията е... преди 8 години
Абе нещо достоверно има ли?Все са "неназовани източници" и "източници близки до разузнаването"...А баба Мара питахте ли? А?!
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сор ос четата се престараха :) Таймер настроен за два часа?!?Да не е бил пясъчен часовник за работа в безтегловност?ха ха ха !
18
1
 
0
 
! Отговори
Хилари преди 8 години
До Анонимен 17Ама в Северна Корея набират доброволци, спокойно можеш да заминеш. Ако там ти е студено, може във Виетнам, може в Беларус...в Камбоджа още има червени кхмери. Що седиш тука на тъпата демокрация. А ако не беше демокрация дали щеше да можеш да драскаш по форумчетата а ? Тезата ти и тя елементарна. Сталин (най-големия световен престъпник) например е узаконен с тоталитаризъм. Понякога се чудя ква ли чорба ви е в главите пост комунистически зомбита.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ШОПЕ ДОБРЕ ЧЕ СИ ТИ - ИНАЧЕ НЯМАШЕ ДА ПРОЗРЕМ...ХАХАХАХА..*** ВИНАГИ МЕ РАЗСМИВАТ
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
по принцип демокрацията е присъща на откачени,такава измислица в природата няма.това е узаконяване на световните престъпници
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Polovinata draskachi tuk sa seriozno -OTKACHALNICI.
14
0
 
0
 
! Отговори
до 14 преди 8 години
този хилари в *** на ес с какво ли му е пълна устата........
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Хилари 7 "Русия да се затваря и да въвежда Чучхе идеологията на другаря Ким".Русия ще направи само това, което е необходимо за нейната сигурност. А ти- да бъде щастлив в за.дника на ЕС!
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
свалянето на самолета е провокация на сащ. свален е от еврейси изтребител от базата рамона.черноработници на сащ израел взривиха световния търговски център позаповед на буш,взривиха аец фукушима по заповед на черния,та един самолет ли........
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Хилъри. "Само с Израел не знам как ще скъсате врезките"...Не притеснявайте за нас, моля ви! Ние ще решим този проблем в най-добрия вариант. Помислете за проблемите на майка- България, те са много големи!
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 3 "Поредната излагация на кремълско недоносче"..Прав си! Трябва да се доверят само на черната и глупава тиква, нищо друго!
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Шоп. 8 "Авиационен инженер", моля ви, стига! Вече достатъчно идиотско дърдорене, наистина! Хайде да си сетива, приятел!
8
2
 
2
 
! Отговори
Хилъри преди 8 години
П.пСамо с Израел не знам как ще скъсате връзките, как ще си ходите на Пасха при роднините ашкенази и хазари.
7
2
 
2
 
! Отговори
Хилъри преди 8 години
Точно така, браво на другарите от Компартията- Русия да се затваря и да въвежда Чучхе идеологията на другаря Ким. Грандиозни паметници на Путин и лика му на всички площади. Тогава русофолистиците ще залеят едни сълзи на умиление и ще настъпи мир.
6
1
 
1
 
! Отговори
От САЩ преди 8 години
Това са стари новини, САЩ смятат , че има вероятност Русия да удари И.Д на Синайския Полуостров ? ( ако вземат това решение ).Така хората отново ще ползват курорта Шарм ел !
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 2: Пешо, преди няколко дни на твоя кометар твойте путинофили щяха да сложат сумати минуси....но друго си е когато "г***зетата" подаде правилните опорни точки !
4
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин търси спешно обекти за руските "отпускари - специалисти по референдуми" !
3
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не, не! Това не може да е истина! Путин каза, вервайте му!Поредната излагация на кремълското недоносче. Когато цял свят му казваше истината, той се правеше на щипната госпожица. В крайна сметка всичко се връща. Когато сваляш самолети няма какво друго да очакваш да ти се случи. Съдбата си знае работа, жалко за невинните хора, жертва на топ терориста Владимр.
2
1
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
В Египет е пълно с радикалисти. Нищо чудно от техническата подръжка да са го сложили. Всичко това ще продължи докато Европа и Русия не скъсат всякакви контакти с близкия изток, африка и въобще ислямския свят.
1
4
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Я, читав коментар в рассийска газета - бравос