Адът, за който и Данте не би си помислил

Куршумите на терористите засвистяват... в тон с музиката
16 ное 2015 13:35,
76
Адът, за който и Данте не би си помислил
Снимка: архив Reuters

Един час след началото на концерта на Eagles of Death Metal атмосферата в зала "Батаклан" е дива и ентусиазирана. Групата е приключила с парчето си "Запази молитва" и се готви да започне с песента "Целуни дявола".

Сега имената на тези песни звучат като зловеща ирония, но тогава залп от изстрели се слива с барабанния ритъм. Шумът от оръжията заглушава силната музика, разказва да ужаса "Дейли Мейл".

Много хора сред тълпата крещят, поощряват и мислят, че това е пореден пиротехничен трик. Дори, когато трима мъже нахлуват през вратите с полуавтоматични оръжия и амуниции, някои все още си мислят, че това е част от шоуто.

Джулиан Дорио обаче инстинктивно усеща какво трябва да направи. Въпреки че е заслепен от светлините на сцената, той се скрива зад барабаните си. Други двама членове на бандата също падат на пода. Въпреки това китаристът остава зад микрофона си. Сякаш е парализиран от сцената, която се разиграва пред него.

Всичко това се случва около 21:40 в залата "Батаклан", едно от най-оживените места в Париж. Стотици хора са дошли да се позабавляват на концерта на калифорнийската група, която е на европейско турне. А накрая всъщност се разиграва един Ад, за който и Данте не би се сетил да пише.

Ад, в който дори най-малкото движение може да се окаже смъртна присъда - тиха молитва, нервно притреперване - може да се окажат фатални. Ад, в който рок фенове в инвалидни колички стоят безсилно в тях.

Сред първите покосени са онези най-близо до входа и тези на бара. За секунди стрелбата се засилва и заехтява отвсякъде. Хората падат като домино.

Залата е относително малка и много от 1 500-те фенове са застанали толкова близо един до друг, че онези, които са били застреляни не успяват дори да паднат на земята. Живите ги подпират и подгизват в кръв.

"Аллах Акбар!", крещят терористите. Призив, създаден да величае техния Бог, а сега е просто мантра за убийство. "Това е за Сирия!", крещи един от тях на безупречен френски. "Оланд е виновен!" Никой не се и съмнява кои са убийците и за какво са дошли.

Докато оранизираните терористи заемат позициите си - един на балкона, другите долу. Хората падат на пода. Някой едва се осмеляват да дишат. Други се пресягат за телефоните си, за да прошепнат или напишат съобщения до любимите си хора.

89 фенове никога не напускат този концерт. Стотици други са ранени тежко. Някои от тях се спасяват и успяват да избягат от залата.

Сред жертвите е Ник Алекзандър, 36-годишен мъж от Колчестър, обичан сред средите на хеви метъла. Той е отговарял за постерите и тениските. Той е там с приятелката си Хелън Уилсън, кото е била простреляна в двете бедра, но оживява. "Беше касапница!", казва тя от болничното си легло.

"Когато някой почнеше да тича, те стреляха по него, затова легнахме на земята. Те стреляха по всички!", казва още Хелън.

Час и 40 минути продължава касапницата. Хелън си спомня как инвалидите, които са били в специално обособена зона, са били сред първите жертви. Те са разстреляни от упор.

"Кой ще обича Дявола? Кой ще пее песента му?" Това е част от текста на песента, която Eagles of Death Metal, която е звучала, когато първите куршуми засвистяват. Сега знаем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правят ви на май'муни не зависимо дали наистина има жертви или е силно пресилена и изиграна постановка. Тези които контролират ислямските терористи, контролират и вас. Имам усещането че тези ци'рк'ове целят единствено отвличане на вниманието в желана посока за да не проумеете и едните и другите че ви баламосват.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак стигаме до извода ,че атентат в Париж няма,няма нито един факт за извършен атента ,нито един
40
0
 
5
 
! Отговори
Yosif преди 8 години
Войната е нещо, при което едни непознати хора убиват други непознати хора, а тези които имат интерес от войната се познават един друг и не се убиват друг другимо.
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ОТ МОСКВА:Най доброто решение и ЕС, САЩ и Русия да се обединят в борбата с ислямския терор. Ако вкарат в този военен съюз Турция и Саудитска арабия ще си вкарат Троянски кон и ще изгубят християнството на планетата,
38
0
 
0
 
! Отговори
ЯЖ ГО преди 8 години
До ЧУКОЛИНАТурция може да ви размаже само с малкия си пръст.СМЕШКОКОЛКОТО РАЗМАЗАХА БЪЛГАРИТЕ????ХАХАХ ГУЩЕР НЕОБРАЗОВАН И ЛЕКО ДЪХКАЩ НА ДАХЛИЯСЕГА КЮРДИТЕ СА НАРЕД СМАЖЕТЕ КАДЪНИТЕХАХАХАХАХАА
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чудя се каква ви е мотивацията да пишете колко не ви пука от цялата работа? Ок, ясно е, че не ви пука. Не сте по-различни от death metal банда. Или от Шарли Ебдо. Вие сте вечно скептични и мрънкащи европейци. И точно като такива сте мишената, не го ли разбирате?
36
5
 
18
 
! Отговори
баста преди 8 години
Прекалихте "Днес " с тая Франция! Тоя ад ежедневно се изживява в много страни!
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
предпазваме от терористите...Из наръчник на ЦРУ:Човек, който върви по улицата и постоянно се озърта, е арабски терорист!Човек, който върви по улицата и гледа право напред, е хладнокръвен арабски терорист!Човек, който върви по улицата и гледа в небето, е арабски терорист-фанатик!Човек, който върви по улицата с наведена глава, е арабски терорист в депресия!Арабските терористи трябва да бъдат арестувани на място!В случай на опит за бягство, дайте предупредителен изстрел във въздуха, след което веднага предайте трупа за аутопсия.
34
3
 
5
 
! Отговори
ХАСАН преди 8 години
Тия хорица тежат на съвестта на ЕРДОГАН, а тая продължава да бълва поредните глупости. Обезумял ТУРСКИ народе, спри се вече!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
33
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алберт Айнщайн е казал, че човешката простотия е безгранична а той е бил умен човек!!!!НАВРЕМЕТО ПРЕДИ ДА ПУСНАТ ТИТАНИК СА ПУСКАЛИ ЗАГЛАВИЯ ПО ВЕСТНИЦИТЕ И БОГ НЕ МОЖЕ ДА ПОТОПИ ТОЗИ КОРАБ!!! ПРОСТОТИЯ ПЪЛНА ЧОВЕШКА!!!СЕГА СЕ ПУСКАТ ПРОСТАШКИ ЗАГЛАВИЯ ОТ СОРТА: ПО-ЗЛЕ И ОТ АДА НА ДАНТЕ!!!!!! ПРОСТОТИЯ ПЪЛНА!!!!ДОРИ ФУКУШИМА АВАРИЯТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СТАВНИ С АДА НА ДАНТЕ!!! ЧЕРНОБИЛ МОЖЕ И ТО САМО ЛЕКО!
32
5
 
4
 
! Отговори
!! преди 8 години
Костов е виновен за всичко !!!
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Час и 40 минути продължава касапницата. Да, четем и си задаваме логичния въпрос - колко време е необходимо на изрядната френска полиция да реагира и да защити френските данъкоплатци? Цялата парижка полиция ли е ангажирана да евакуира от стадиона и да спасява прецедента Ольонд?
30
6
 
9
 
! Отговори
пешо преди 8 години
абе атакисти сбъркани... на ваша сбирка ако някой почне да избива събралите се, вашата първа грижа ще е да заснемете всичко та после да представяте доказателства на други неграмотни *** като вас, така ли?
29
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЩО НАРОД УМРЯ В СИРИЯ И УКРАЙНА А СЕГА 200 ДУШИ И ПРОПИЩЯХМЕ СВЕТА!!!!!ЧАК С АДА НА ДАНТЕ СЕ СРАВНЯВА КАТО , ЧЕ ГРЪМНАЛА АТОМНА БОМБА СРАМНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ПРОСТОТИЯТА НЕ ХОДИ ПО ДЪРВЕТАТА!!!!!!!!
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честно казано ми писна вече да пишат за трагедията. Това е събитие, което всеки здравомисещ човек предвиди преди десетки години. И аз предвиждам същите атентати в Германия и Испания след някоко години. Истина е простичка. Допусна се прекалено много ислямисти да влезнат в Европа през последните години и се опитва да се наложи някакъв мултикултуризъм подобен на този в САЩ. Но не става така! Тепърва ще има да ни гърмят тези ***. Мен ме интересува какво ще предприемат политиците!
27
2
 
6
 
! Отговори
! преди 8 години
цялото нещо е един класически сатанински ритуал ! цифри дати часове имена ....потърсете малко , отворете си очите
26
3
 
21
 
! Отговори
ПП АТАКЛАРЪ преди 8 години
Мюсюлмани клаха в Батак, мюсюлмани клаха и в Батаклан! Случайност ли? Не мисля! Мохамеде, много ти е мирна религията шъ знаиш!
25
1
 
4
 
! Отговори
:) преди 8 години
..Данте да не е написал само книгата която ти си прочел....казва се АД..
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доколкото си спомням от училище великото произведение на Данте Алигиери се нарича Божествена комедия.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Час и 40 минути продължава касапницата??? Четете ли изобщо??? За час и 40 минути колко биха били жертвите на зала пълна с 1500 души??? Споделям мнението на някои от писалите, че има нещо нередно в цялата история.